دهها کشته، ۱۵۰ میلیارد دلار خسارت و بیخانمانی دهها هزار نفر در آتشسوزیهای اخیر لسآنجلس، نشان میدهد که دنیای واقعی، با سینمای هالیوود تفاوت دارد.
چند روزی میشود که آتشی بیسابقه، اطراف شهر لسآنجلس را دربرگرفته و خسارتهای چند میلیارد دلاری را به بار آورده است.
پیش از پرداختن به جزئیات درباره واکنش مسئولان ایالتی و شهری به این فاجعه، نیاز است تا توضیحی درباره فضای سیاسی، اقتصادی و جغرافیایی کالیفرنیا بهویژه شهرهای جنوبی ارائه داد.
کالیفرنیا بهعنوان هسته مرکزی لیبرالیسم در جهان شناخته میشود. شاید کشورهای اسکاندیناوی در برخی از مسائل، ووکتر باشند، اما پرچمدار این سبک از سیاست، ایالت آمریکایی است.
گوین نیوسام چند سالی میشود که فرماندار این ایالت بوده و پیش از این، معاون فرماندار پیشین بود. نیوسام یکی از معروفترین و قدرتمندترین چهرههای دموکرات در آمریکا بوده و یک لیبرال میانهرو نیست.
آقای فرماندار، تقریبا تکتک سیاستهای چپگرایان افراطی را در چند سال اخیر در کالیفرنیا اعمال کرده است: بانی تغییر جنسیت کودکان؛ اجبار سیاستهای استخدام و ترفیع بر اساس سهمیههای جنسی و نژادی؛ مالیات سنگین؛ تخصیص بودجه به اسم طرحهای خوب و روشنفکرانه اما به کام مشاوران و بازرسان و پیمانکاران؛ تصویب قوانین برای مبارزه با تغییرهای آبوهوایی.
هر ایالت مانند سیستم سیاسی کشور آمریکا، یک مجلس کنگره و یک مجلس سنا دارد. کنگره و سنای کالیفرنیا نیز بهعنوان قانونگذاران ایالتی، در دست دموکراتها است. شهردار و شورای شهرهای بزرگ همچنین در اختیار لیبرالها است. بنابراین جمهوریخواهان رسما قدرت و اختیاری در این ایالت ندارند.
کالیفرنیا ثروتمندترین ایالت در آمریکا بوده و گفته میشود که اگر این ایالت از آمریکا جدا شود، اقتصاد نهم جهان خواهد بود. با این حال، کالیفرنیا علیرغم اخذ بیشترین مالیات از ساکنان، در چند سال اخیر با کسری بودجه مواجه شده است.
دو شهر لسآنجلس و سن دیگو در جنوب کالیفرنیا، در بیشتر نظرسنجیها، مطلوبترین آبوهوا را روی کره زمین دارند. علت این مسئله: ۳۰۰ روز هوای آفتابی، باد خنک اقیانوس آرام (یعنی علیرغم ساحلی بودن، شرجی نیست)، دمای هوا برای کسانی که در حاشیه ۱۵ کیلومتری ساحل زندگی میکنند، فراتر از چهل درجه نمیرود و در مجموع روزهای بارانی کمی مشاهده میشود. نعمت آفتاب و آسمان آبی، از سویی دیگر آفت خشکی خاک جنگل و درختان را بههمراه دارد.
سوال اینجاست که چرا اقتصاد نهم جهان، برنامهریزی کافی برای مقابله با فاجعه آتشسوزی را ندارد؟
آمار و ارقام خسارتهای آتشسوزیهای لس آنجلس
۲۵ کشته آتشسوزیهای لس آنجلس تا ۱۵ ژانویه
۱۵۰ میلیارد دلار خسارت آتشسوزیهای لس آنجلس به خانههای شخصی، فروشگاهها و دیگر ساختمانها بر اساس تخمین سایت accu weather در ۱۲ ژانویه. رکورد بالاترین خسارت ناشی از آتشسوزی در آمریکا.
دوازده هزار سازه تاکنون نابود شده است.
۱۱ هزار هکتار در آتشسوزیهای لسآنجلس سوخته است.
۶۹ درصد از ساکنان منطقه پلیسید Palisades خانههای خود را از دست دادهاند.
طبق آمار اعلام شده از شرکت بیمهگذاری استیت فارم، ۱۶۰۰ خانه در منطقه پلیسید، بیمه منزل خود را تمدید نکردند؛ علت: افزایش ۴۰ درصدی تعرفه بیمه به ازای هر سال در دولت بایدن و فرمانداری نیوسام.
چه مواردی باید برای پیشگیری از وقوع یا محدود کردن آتشسوزی لس آنجلس صورت میگرفت؟
علت اصلی آتشسوزیهای اخیر در جنوب کالیفرنیا، بر خلاف ادعای تکراری رسانههای جریان اصلی آمریکا، به اصطلاح «بحران تغییرهای آبوهوایی» نیست؛ بلکه عدم آمادگی شهرداری و سازمانهای مربوطه، علیرغم پیشبینی آتشسوزی بوده است.
شهرداری لس آنجلس و فرمانداری کالیفرنیا، از همان روز اول علت این آتشسوزیها را «تغییرهای آبوهوایی» خواندند. هیچ تحقیقی روی دیگر احتمالات و عوامل صورت نگرفته است.
با این حال، مایکل شلنبرگر، خبرنگار، در مصاحبه با تاکر کارلسون، گفت: «این احتمال وجود دارد که افراد بیخانمان آتش را به راه انداخته باشند. کلا افرادی که اعتیاد دارند، دوست دارند آتش روشن کنند.»
ویتنی کامینز، کمدین مشهور آمریکایی، در یک ویدیو گفته بود که نزدیک خانه یکی از دوستانش در نقاط آتشگرفته، افرادی میخواستند آتش مجدد ایجاد کنند.
علت محتملتر آتشسوزیها لس آنجلس، جرقه کابلهای برق بر اثر وزش طوفانی که با سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت میوزیده، بوده است.
بااینکه مسئولان شهری و ایالتی میدانند که احتمال وقوع آتش در کالیفرنیا بالا است، اما هیچ فکری برای پر کردن مخازن آب نکرده بودند، چون اولویت آنها، تنوع نژادی و جنسیتی در سازمان آب و آتشنشانی بوده است.
پایگاه خبری دولتی NPR در گزارشی گفته بود که اداره آتشنشانی، بیش از حد مردانه و سفیدپوست است.
لس آنجلس، ۷۲ جنسیت را به رسمیت میشناسد، اما مخازن آب متصل شیرهای آتش نشانی، آب نداشت! (توییت لری الدر، نامزد انتخابات فرماندار کالیفرنیا)
مدیر اداره آب لس آنجلس، حقوق ۷۳۰ هزار دلاری را در سال دریافت میکند (این عدد این خانم را در دهک ۲ درصد بالای جامعه آمریکا از منظر درآمد قرار میدهد.) او در یک مصاحبه گفته بود که برابری در اولویت سازمان وی قرار دارد. اولویت سازمان آب شهر لیبرالنشین، تامین آب برای شیرهای آتشنشانی نیست.
بسیاری از رسانهها به کاهش بودجه ۱۷ میلیون دلاری اداره آتشنشانی لس آنجلس اشاره داشتهاند؛ این عدد برای اقتصاد نهم جهان، پول خرد است. کالیفرنیا بیش از ۲۴ میلیارد دلار را در ۵ سال اخیر برای رسیدگی به بحران بیخانمانها، هزینه کرده است، اما تعداد این افراد روز به روز افزایش یافته است. چرا؟ به این علت که بیشتر پولها برای مشاوران، کارشناسان و کارمندان هزینه میشود و نه برای رسیدگی به مشکل. بهعنوان مثال، ۶۰۰ هزار دلار برای ساخت یک توالت سیار هزینه شده بود. لوکسترین سرویس بهداشتی در مجللترین کاخ جهان، با هزینه کمتری ساخته شده است.
کرن بَس، شهردار لس آنجلس، یک روز پیش از شروع آتشسوزی و با علم اینکه احتمال وقوع آتشسوزی بالا است، به سفری به کشور غنا رفته بود. بَس نیز تنها بهعلت تنوع نژادی پیروز رقابت شهرداری یکی از ثروتمندترین شهرهای جهان شده بود.
با اینکه مسئولان شهری و ایالتی از وضعیت قرمز با خبر بودند، اما از ایالت همسایه درخواست خودروها و دیگر ادوات آتشنشانی را نکرده بودند.
ایالت کالیفرنیا در چند سال اخیر، سیاستهای در ظاهر برای حفاظت از محیط زیست را اتخاذ کرده و تامین آب و مدیریت صحیح جنگلها را با green new deal جایگزین کرده است.
گوین نیوسام چند سال پیش به درخواست یکی قبیله بومی، صرفا برای نجات یک ماهی ۲۰ سانتیمتری، چند سد آبی را که آب شیرین به جنوب کالیفرنیا میفرستاد، برداشت.
بیشتر این آبها به اقیانوس آرام میریزد و ترامپ در چند ماهد اخیر به دفعات اشاره داشته است: «کالیفرنیا، میلیاردها لیتر آب شیرین را میتواند راهی مناطق جنوبی ایالت کند، اما فرماندار تصمیم گرفت تا این آب را به اقیانوس بریزد... در سفری که به اتریش داشتم، مسئولان این کشور گفتند که برخی از جنگلهای آنان، خشکتر از کالیفرنیا است، اما آنها با ریختن آب و مرطوب نگه داشتن زمین جنگل، جلو آتشسوزی را میگیرند. اما مسئولان احمق کالیفرنیا، آب را به دریا میریزند.»
البته ترامپ و نیوسام در چند روز اخیر نیز به پروپای یکدیگر پیچیدهاند. فرماندار کالیفرنیا از بایدن خواست تا جلوی پخش اطلاعات غلط (ناهمسو با روایت دولت دموکرات) را بگیرد. او از ترامپ همچنین خواسته بود تا به جای بازیهای سیاسی، به لس آنجلس بیاید.
تصمیم محیط زیستی دیگری که به شدت آتشسوزیها دامن میزند، کاهش تولید چوب از جنگلهای کالیفرنیا است. چوماث پلهپتیا بیلیونر و ساکن سابق کالیفرنیا در پادکست All in one گفت: «اصلا درباره بادهای ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت صحبت نکنید. دهها میلیون درخت خشک شده در جنگلهای کالیفرنیا وجود دارد. کالیفرنیا با تمامی درخواستهایی که برای پاکسازی و قطع درختان مطرح میشد، مخالفت کرده است.»
برخی از ساکنان ثروتمند لس آنجلس نوک پیکان انتقادات را به سوی مسئولان ایالتی نشانه گرفتهاند. برخی میگویند: «ما بیشترین مالیات را در این ایالت میپردازیم و الآن باید کمکهای مردمی جمع کنیم؟»
تنوع و سهمیهگذاری نژادی و جنسیتی روی محصولات هالیوودی، تنها ضرر مالی دارد و مهم نیست که دیزنی ۲ میلیارد دلار در تلویزیون و سینما ضرر داده است؛ اما اتخاذ چنین سیاستهای، شوک جدیدی را به لوکسنشینان کالیفرنیایی وارد کرد.
انتهای پیام/