معاون سیاست گذاری پولی با بیان اینکه «کارت رفاهی متصل به اوراق گام» ابزاری است که همه اهداف مورد نظر در نظام اقتصادی و ایده آلهای نظام تأمین مالی سالم را محقق میکند، عنوان کرد: این ابزار هم به تأمین مالی خانوارها و مصرف کنندگان نهایی و نیز به تأمین مالی بنگاهها منجر میشود و منابع مالی کشور را به صورت حداکثری در زنجیرههای ارزش به حرکت درمیآورد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، محمد شیریجیان در مراسم رونمایی از «کارت رفاهی متصل به اوراق گام» این ابزار را محصولی دانست که مصداق تغییر پارادایم در نظام تامین مالی کشور است، گفت: این محصول میتواند همزمان به تأمین مالی بنگاهها و نیازهای خرد کمک کند و میتواند آثار کلان و مثبت اقتصادی داشته باشد.
معاون سیاست گذاری پولی با بیان اینکه شبکه بانکی سهم قابل توجهی در تأمین مالی اقتصاد کلان کشور دارد، تصریح کرد: این سبک تأمین مالی عمدتاً منجر به آن میشود که میان تأمین مالی بنگاهها، مصرف کنندگان نهایی، خانوارها و دولت چالشهایی ایجاد شود. البته همواره این موضوع مطرح بوده است که نظام تأمین مالی و اقتصادی کشور باید تمرکز و منابع مالی محدود خود را به کدامیک یک از جامعه هدف و ارکان تأمین مالی اختصاص دهد.
عضو هیأت عامل بانک مرکزی با اشاره به اینکه سهم مصرف کنندگان نهایی و خانوارها در طی سه سال اخیر به بالای ۱۱ درصد افزایش داشته است گفت: در این مسیر ممکن است بهره مندی بنگاههای اقتصادی از منابع مالی کشور، محدودتر شود و این بنگاهها با تنگنای مالی مواجه شوند، البته در این میان تأمین مالی دولت نیز بر شدت این امر افزوده است. از این رو بایستی نوع نگاه به تأمین مالی در کشور تغییر یابد تا بتوان همزمان به تأمین مالی خانوارها و مصرف کنندگان نهایی و به بنگاههای اقتصادی کمک شود و منابع اعتباری کشور به صورت حداکثری در زنجیرههای ارزش و بنگاههای اقتصادی به چرخش درآید.
شیریجیان با بیان اینکه «کارت رفاهی متصل به اوراق گام» ابزاری است که همه اهداف مورد نظر در نظام اقتصادی و ایده آلهای نظام تأمین مالی سالم را محقق میکند، عنوان کرد: این ابزار هم به تأمین مالی خانوارها و مصرف کنندگان نهایی و نیز به تأمین مالی بنگاهها منجر میشود و منابع مالی کشور را به صورت حداکثری در زنجیرههای ارزش به حرکت درمیآورد.
وی ادامه داد: این امر از تشدید ناترازی جلوگیری میکند و موجب میشود بانکها بر فعالیت سالم خود مبتنی بر ارائه خدمات از محل درآمدهای کارمزدی کسب وکار خود را توسعه دهند و از این دیدگاه، تأمین مالی با افزایش نقدینهخواهی همراه نمیشود. از این منظر تمرکز سیاست گذار پولی بر توسعه این ابزارهاست و ضروری است این امر در دستورکار شبکه بانکی قرار گیرد و توسعه زیرساختهای فنی متناسب با این ابزار تجهیز شود.
به گفته معاون سیاست گذاری پولی بانک مرکزی، «ابزار کارت رفاهی متصل به اوراق گام» متناسب با رویکرد به BNPL است که امروزه بسیاری از استارت آپها از آن استفاده میکنند. عملیاتی که به واسطه آن مصرف کنندگان نهایی ابتدا خرید خود را انجام میدهند و پس از آن طی بازه زمانی مشخص نسبت به بازپرداخت آن اقدام میکنند.
وی در توضیح کارکرد و شیوه فعالیت کارت رفاهی یادآور شد: از مرحله تأمین مالی تا کارسازی تسهیلات و بازپرداخت اقساط، درگیر شدن منابع جریان نقدینگی بانکها صفر است و در این مرحله بانکها میتوانند از محل ارائه خدمات بانکی و درآمدهای کارمزدی انتفاع مناسبی حاصل کنند. همچنین این ابزار به بازاریابی محصولات پذیرندگان نیز کمک میکند.
شیریجیان خاطرنشان کرد: شیوه نامه ابزار کارت رفاهی متصل به اوراق گام در اواخر سال گذشته ابلاغ شد. لازم به توضیح است، این شیوه نامه ماحصل جلسات کارشناسی مستمر و کارشناسان شبکه بانکی و این حوزه بود. پس از آن فرایندهای مربوطه انجام و چهار بانک رفاه، ملت، تجارت و سپه به عنوان پایلوت مد نظر قرار گرفت. همچنین از دی ماه سال جاری نیز مستندات آن از سوی بانک مرکزی به شبکه بانکی ابلاغ شده تا بانکها به این ابزار متصل شوند.
وی افزود: کار فنی بسیار پیچیدهای در این باره انجام شده است و در ابتدا بایستی سه سامانه گام، مکنا و شاپرک باید زیرساخت هایشان عملیاتی میشد و در همان حال ضروری بود تا زیرساختهای بانکها با سامانههای بانک مرکزی همگام شود؛ لذا کمی پیاده سازی امور فنی مرتبط با «کارت رفاهی متصل به اوراق گام» این امر زمان بر شد.
معاون سیاست گذاری پولی با اشاره به برخی مزایای کارت رفاهی متصل به اوراق گام گفت: این ابزار موجب میشود مصرف کنندگان در صف نباشند و رسوب منابع در شبکه بانکی صورت نگیرد. علاوه بر این تنها با اعتبارسنجی ساده، مشتریان میتوانند از خدمات مذکور بهرهمند شوند.
وی درباره کارمزدهای مرتبط با این ابزار پولی گفت: کارمزدها در مرحله صدور کارت اعتباری و نیز صدور اوراق گام نهایی شده است و در کمیسیون مربوطه بانک مرکزی مصوب شده است و پس از تصویب در هیأت عامل نیز ابلاغ خواهد شد. همچنین بانک رفاه نیز از امروز نسبت به ارائه خدمات در این حوزه اقدام میکند. از این رو ضروری است شبکه بانکی نسبت به استفاده و توسعه ابزارهای تأمین مالی زنجیرهای اقدام کند.
تمهیدات بانک مرکزی برای اعطای تسهیلات خرد به مردم
در ادامه این نشست، نوشآفرین مومنواقفی، معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی با اشاره به اینکه پیادهسازی این طرح نیاز به تغییرات عمده در زیرساخت شبکه پرداخت کشور داشت، تصریح کرد: تغییرات فنی لازم انجام شد تا این طرح عملیاتی شود.
وی خاطرنشان کرد: در اجرای این طرح، شرکت خدمات انفورماتیک و شاپرک همکاریهای مناسبی با بانک مرکزی داشتند. همچنین بانک رفاه کارگران، شرکت اعتباری ایران کیش نیز در راهاندازی این طرح مشارکت داشته است. نوع جدیدی از تراکنشهای خرید به سرویسهای شتاب و شاپرک اضافه شده که مدل تسویه آن با سایر تراکنشها متفاوت است. ذینفعان این طرح میتوانند با مراجعه به شعب بانکها، کارت رفاهی خود را دریافت کرده و از آن استفاده کنند.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی تصریح کرد: این طرح هنوز در مرحله آزمون است و سایر بانکها و pspها نیز میتوانند به آن بپیوندند.
مومنواقفی در پایان با اشاره به تسهیلات خرد بهعنوان یکی از سیاستهای اصلی بانک مرکزی بیان داشت: این طرح بهطور مستقیم در راستای اعطای تسهیلات خرد به مردم قرار دارد و و امیدواریم با اجرای این طرح گام مهمی در این راستا برداشته شود.
انتهای پیام/