نادیا زکالوند: محققان در بررسی سن بیولوژیکی نسل جوان امروز، به این نتیجه رسیدند، آنها در معرض پیری زودرس هستند و از نظر بیولوژیکی سریعتر پیر میشوند و این به معنای خطر بیشتر قرار گرفتن در معرض بیماریهایی است که معمولا در سنین بالاتر به سراغ انسان میآید.
تفاوت سن تقویمی و سن بیولوژیکی
سن تقویمی به تعداد سالهایی که از تولدمان گذشته اشاره دارد اما سن بیولوژیکی، براساس آسیبهای انباشتشده در بدن و تغییرات فیزیولوژیکی و از دست دادن کارآییهایی که جسممان در طول زمان تجربه میکند محاسبه میشود.
سن بیولوژیکی تحت تاثیر عوامل مختلفی چون مصرف سیگار یا استرس بهسرعت افزایش یابد. درضمن سن بیولوژیکی زنان هم با بارداری سرعت بیشتری میگیرد. اما بارداری یا اضطراب، پدیدههای جدیدی نیستند و نسلهای گذشته هم این موارد را تجربه کردهاند، اما جوانان نسل امروز بنابر دلایل مختلف زودتر پیر میشوند.
اثر منفی سرعت پیری روی سلامتی
محققان دانشگاه تحقیقاتی خصوصی واشنگتن واقع در سنتلوئیس در انجمن تحقیقات سرطان آمریکا، فرضیهای را مطرح کردند مبنی براینکه افزایش بیماران مبتلا به سرطان در افراد جوان تا ۵۵ ساله، به افزیش سن بیولوژیکی آنها مرتبط است.
این گروه محقق، اطلاعات زیستپزشکی حدود ۵۰۰هزار نفر از داوطلبان آزمایش را که در بانک زیستی بریتانیا نگهداری میشد بررسی کردند و البته تمرکز خود را روی ۱۴۸هزار و ۷۲۴ نفر که در سنین ۳۷ تا ۵۴ ساله بودند گذاشتند.
محققان این دانشگاه، سن بیولوژیکی هر یک از داوطلبان را با بررسی ۹ زیستنشانگر موجود در خون، از جمله، مقدار گلوکز، وسعت تولید گلبولهای قرمز و مقدار گلبولهای سفید تعیین کردند. سرعت پیری بیولوژیکی افرادی که پس از سال ۱۹۶۵ به دنیا آمده بودند، ۱۷درصد بیشتر از افرادی بود که بین سالهای ۱۹۵۰ و ۱۹۵۴ به دنیا آمده بودند.
«یین کائو»، محقق اصلی این تحقیق و استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سنتلوئیس، میگوید، «در این بررسی تاثیری بسیار واضح روی سرعت پیری نسل حاضر مشاهده کردیم.»
عوامل موثر در پیری زودرس سن بیولوژیکی نسل حاضر
متخصصان عواملی چون سبک زندگی، تغذیه، استرسهای روانی، تغییرات محیطی و تاثیرات فناوری و زندگی دیجیتال را در پیری زودرس نسل جوان میدانند.
* اضطراب: اضطراب و فشارهای روانی زندگی روزمره مانند رقابتهای شغلی، تحصیلی و مشکلات اجتماعی بر سلامت جسمی و روانی افراد تاثیر میگذارد.
* تغذیه نامناسب: رژیم غذایی سرشار از مواد فرآوریشده، قند و چربیهای اشباعشده و همینطور کمبود انواع ویتامینها و مواد مغذی موجب پیری زودرس میشود.
* زندگی دیجیتال و کمتحرکی: استفاده بیش از حد از دستگاههای دیجیتال و کمتحرکی اثرات منفی روی سلامت عمومی بدن داشته و موجب پیری زودرس میشود.
* آلودگی محیطی: افزایش آلودگی هوا و قرار گرفتن در معرض آلایندههای شیمیایی اثراتی منفی روی پوست، سیستم تنفسی و سلامت عمومی داشته و روند پیری را تسریع میبخشد.
خطرات تسریع سن بیولوژیکی و سرطانها
محققان در بررسی ارتباط تسریع سن بیولوژیکی با انواع بیماریها بهویژه سرطانها، متوجه شدند هرچه سن بیولوژیکی افراد بالاتر میرود، خطرات ابتلا به انواع سرطانها مانند سرطانهای گوارشی (افزایش ۲۲درصدی)، ریه (افزایش۴۲درصدی)، رحم (افزایش ۳۶درصدی) در سنین پایینتر، مثل پیش از ۵۵ سالگی رخ میدهد. در واقع سرطانهای رحم و گوارشی معمولا در سنین بالا بروز میکنند اما اکنون با بالا رفتن سن بیولوژیکی این نوع سرطانها هم در افراد بسیار جوانتر هم مشاهده میشود.
عواقب سرعت افزایش سن بیولوژیکی منجر به مشکلاتی دیگر همچون ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و دیابت هم میشود.
با اتخاذ سبک زندگی سالم و پیشگیری از عوامل مخرب همچون اضافه وزن، کمتحرکی، مصرف سیگار و نوشیدنیهای الکلی، عدم ورزش و موضوعات استرسزا میتوانید از سرعت پیری سن بیولوژیکیتان بکاهید و سلامت عمومی بدنتان را بهبود بخشید.
منابع: