طرح رئیسجمهور آمریکا برای اخراج اجباری فلسطینیها از غزه، به اسم انتقال فلسطینیان، واکنشهای گستردهای را در دنیای حقوق بینالملل و حقوق بشر درپی داشته است.
پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اینکه اردن و مصر باید فلسطینیان را از غزه (که براثر ۱۵ ماه جنگ با مشکلهای فراوان روبهرو شدهاند) بپذیرند، نگرانیهایی را در میان ساکنان این باریکه و همچنین همسایگان آن ایجاد کرده است.
این پیشنهاد احتمالا نگرانی را در میان ۲.۳ میلیون فلسطینی غزه از بیرون راندن از این باریکه افزایش میدهد.
چه چیزی در پشت نگرانیها است؟
فلسطینیها مدتهاست که تحت تاثیر آنچه نکبت یا فاجعه میخوانند، قرار دارند؛ در این واقعه ۷۰۰ هزار نفر از فلسطینیها در زمان ایجاد رژیم جعلی صهیونیستی در سال ۱۹۴۸ از خانههای خود اخراج شدند.
بسیاری از آنها اخراج شده یا به کشورهای عربی همسایه، از جمله به اردن، سوریه و لبنان رفتند؛ بسیاری از این افراد یا فرزندانشان هنوز در اردوگاههای آوارگان زندگی میکنند. عدهای نیز به غزه رفتند.
حملههای رژیم صهیونیستی به نوار غزه در طول ۱۵ ماه گذشته مناطق شهری را ویران کرده است. فلسطینیها و مقامهای سازمان ملل میگویند که دیگر هیچ منطقه امنی در غزه وجود ندارد که بتوان به آن پناه برد.
براساس آمارها، بیشتر مردم غزه چندینبار در جریان حملههای رژیم صهیونیستی از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) آواره شدهاند. این جنگ همچنین بیش از ۴۷ هزار شهید برجای گذاشته است.
رژیم صهیونیستی پیش از آغاز حمله گسترده خود به شمال غزه در ماه اکتبر (مهر/آبان) به فلسطینیان در این منطقه دستور داد که به مناطق بهاصطلاح امن در جنوب حرکت کنند.
براساس برآوردهای سازمان ملل، حدود ۸۵ درصد از ۲.۳ میلیون نفر در غزه (یکی از پرجمعیتترین مناطق جهان) از خانههای خود آواره شدهاند.
بسیاری از فلسطینیهای ساکن غزه گفتهاند که این باریکه را ترک نخواهند کرد، زیرا فکر میکنند که این موضوع به آوارگی دائمی دیگری در تکرار سال ۱۹۴۸ منجر شود.
سازمان ملل نیز بهشدت به طرح اخراج فلسطینیان به کشورهای همسایه واکنش نشان داد.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل نیز طرح ترامپ را رد کرد و به خبرنگاران گفت: ما با هر طرحی که به آوارگی اجباری مردم یا هر نوع پاکسازی قومی منجر شود، مخالف خواهیم بود.
چه کسی از ایده ترامپ برای اخراج فلسطینیان به کشورهای همسایه حمایت میکند؟
پاسخ کوتاه به این پرسش «صهیونیستها» است. از زمانی که شهرکهای اولیه رژیم صهیونیستی از غزه در سال ۲۰۰۵ برچیده شد، ایده حذف فلسطینیها از غزه و جایگزینی آنها با شهرکنشینان در میان صهیونیستها رایج بود.
صهیونیستها از زمان آغاز جنگ غزه، از وضعیت استفاده کرده و دوباره بر طرح اشغالگرانه خود پافشاری کردهاند.
- بیشتر بخوانید:
- مخالفت گوترش با طرح ترامپ برای پاکسازی قومی غزه
- طرح ترامپ برای غزه؛ ناقض حق تعیین سرنوشت فلسطینیها
- کوچاندن اجباری آوارگان غزه؛ ترامپ به دنبال نابودی کشور فلسطین است
نشستی که در ژانویه ۲۰۲۴ (دی/بهمن ۱۴۰۲) در قدس اشغالی برگزار شد و ۱۲ وزیر کابینه رژیم صهیونیستی، ازجمله بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی صهیونیستی و ایتامار بنغفیر، وزیر سابق امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در آن حضور داشتند. هر ۲ وزیر در بحثهایی شرکت کردند که حول محور مهاجرت «داوطلبانه» فلسطینیها از غزه و اسکان مجدد صهیونیستها بود.
بنغفیر و اسموتریچ به همراه دیگر وزیران صهیونیستی از طرح ترامپ برای اخراج فلسطینیان به کشورهای همسایه استقبال کردند. اسموتریچ گفت که از قبل در حال تهیه یک برنامه عملیاتی برای تبدیل ایده ترامپ به یک سیاست عملی در رژیم صهیونیستی است.
آیا طرح ترامپ قانونی است؟
خیر. مایکل بکر، کارشناس حقوق بینالملل و حقوق بشر در کالج ترینیتی در دوبلین، که قبلا در دیوان بینالمللی دادگستری کار میکرد، گفت که پیشنهاد اخراج فلسطینیها از غزه به کشورهای همسایه بوی آوارگی اجباری را میدهد که قوانین بشردوستانه بینالمللی را نقض میکند.
بکر اضافه کرد که طرح ترامپ، در صورت عملی شدن، میتواند زمینه را برای الحاق بعدی غزه به اراضی اشغالی نیز هموار کند، اقدامی که نقض ممنوعیت تصرف اراضی با زور است.
انتهای پیام/