یکی از بزرگترین چالشهای حقوق بشری قابل پیشبینی در دور دوم ریاستجمهوری ترامپ، تشدید بحران خشونتهای مسلحانه در این کشور است.
انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان چهلوهفتمین رئیسجمهور آمریکا درپی برگزاری انتخابات نوامبر ۲۰۲۴ (آبان ۱۴۰۳) طیف گستردهای از نگرانیها را ایجاد کرد.
بخش عمدهای از این نگرانیها که هم در عرصه داخلی و هم در عرصه خارجی بروز و نمود یافتند، در حوزه حقوق بشر بودند.
خارج شدن قانون کنترل اسلحه از فهرست اولویتهای ترامپ یکی از بزرگترین نگرانیهای حقوق بشری داخلی درپی ورود ترامپ به کاخ سفید است؛ چراکه آمریکا در دهههای گذشته با نرخ فزاینده و بهشدت مرگبار خشونتهای تسلیحاتی مواجه است.
خشونت مسلحانه بهعنوان بخشی از فرهنگ خشونت در آمریکا ابعاد جدیدی یافته است؛ در حال حاضر این نوع خشونت به حلقه جداییناپذیر شماری از بدترین بحرانهای ناقض حقوق بشر ازجمله خشونت خانگی و جرایم نفرتمحور تبدیل شده است.
ضمن اینکه از شکل تهدید صرفا فردی و اجتماعی به تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا تبدیل شده است.
برخی از پزشکان آمریکایی از بحران خشونت مسلحانه در این کشور بهعنوان بحران بهداشت عمومی در سراسر این کشور یاد میکنند که موانعی جدی در مسیر حلوفصل آن وجود دارد.
بحران خشونت مسلحانه در آمریکا در سال ۲۰۲۵
خشونتهای مسلحانه در آمریکا در سال ۲۰۲۵ در حالی ۹۲۹ قربانی گرفت که هنوز ماه نخست این سال نیز سپری نشده است.
براساس گزارش گانویلونس آرشیو، طی ۲۷ روز گذشته از سال ۲۰۲۵ حدود ۱۸ تیراندازی جمعی در آمریکا رخ داده است؛ یک مورد کشتار جمعی با سلاح گرم نیز در این کشور ثبت شده است.
در عین حال، بررسیها نشان میدهند که اسلحه عامل اصلی مرگومیر کودکان در آمریکا است.
مدرسههای آمریکا نیز شاهد ثبت رکوردهای هولناکی از وقوع تیراندازیهای مرگبار هستند.
مروری بر خشونت مسلحانه در آمریکا در ۲۰۲۴
براساس دادههای موجود، خشونت با اسلحه همچنان یکی از علل اصلی مرگومیر در آمریکا است و جراحتهای ناشی از سلاح گرم جزء پنج علت اصلی مرگ افراد یک تا ۴۴ ساله است.
این رقم به معنای کشته شدن بیش از ۵۰ نفر در آمریکا در هر روز از سال ۲۰۲۴ است؛ حتی رئیسجمهور منتخب این کشور یعنی دونالد ترامپ، در جریان مبارزههای انتخاباتی ۲ بار هدف تیراندازی قرار گرفت.
در سال ۲۰۲۴ جراحتهای ناشی از سلاح گرم در آمریکا ۳۱ هزار و ۴۰۹ مورد و مرگومیرهای ناشی از خشونتهای مسلحانه ۱۶ هزار و ۵۴۵ مورد ثبت شد؛ از این میان، هزار و ۴۰۰ نفر از قربانیان کودکان و نوجوانان بودند.
سلاح گرم یکی از علل اصلی مرگومیر جوانان در سال ۲۰۲۴ بوده است؛ از ۵ هزار و ۱۵۱ کودک و نوجوان زیر ۱۸ سال که در سال جاری مورد اصابت گلوله قرار گرفتند، هزار و ۴۰۳ نفر جان خود را از دست دادند.
در عین حال آمارها نشان میدهند که رویدادهای انتخابات ریاستجمهوری و حوادث اجتماعی مهم در سال ۲۰۲۴ به خرید ۱.۲۸ میلیون سلاح در سال ۲۰۲۴ منجر شد.
- بیشتر بخوانید:
- خشونت مسلحانه؛ حلقه جدید زنجیره بحرانهای مهارناپذیر حقوق بشری در آمریکا
- مدفون شدن خشونت مسلحانه در آمریکا زیر سیل تیراندازیهای جمعی
حذف موضوع قانون اسلحه از اولویتهای دولت دوم ترامپ
خشونتهای مسلحانه در دور نخست ریاستجمهوری ترامپ به بالاترین میزان تاریخی خود رسید.
ترامپ در کارزار انتخاباتی خود ضمن نادیده گرفتن قانون کنترل اسلحه، شعار «اسلحه در همه جا» را سر داد؛ این شعار برای بسیاری از آمریکایی به معنای کابوس تشدید تیراندازیهای مرگبار است.
وی در جریان کارزار انتخاباتی خود به اینکه در دور نخست ریاست جمهوری کاری برای اعمال محدودیت در زمینه سلاح انجام نداده است، افتخار میکرد و متعهد شد که اقدامهای انجامشده را معکوس کند.
در عین حال، ترامپ دوشنبه گذشته در مراسم تحلیف خود چندین دستور اجرایی درباره موضوعهای مختلف از موضوع مهاجرت گرفته تا ارزهای دیجیتال را امضا کرد و وبسایت جدیدی را راهاندازی کرد که در آن اولویتهای دولت دوم وی مشخص شده بود؛ یکی از موضوعهای کلیدی که در هیچ یک از این ۲ اقدام وجود نداشت، سیاست و خطمشی مربوط به اسلحه بود.
نگرانی زمانی بیشتر میشود که وبسایت کاخ سفید برای دفتر پیشگیری از خشونت با اسلحه که در دولت بایدن ایجاد شد، اخیرا غیرفعال و کمیته جدید ایمنی مدارس شامل والدین قربانیان تیراندازی در مدرسه، منحل شد.
اگرچه برای جمع بندی درباره رویکرد دولت ترامپ درباره قانون اسلحه زود است و وی هنوز سه سال و ۱۱ ماه فرصت دارد که بر خطمشی و قانونهای اسلحه در آمریکا تاثیر بگذارد، ارائه نشدن رویکرد کلی برای محدود کردن اسلحه برای بیشتر آمریکاییها بسیار نگرانکننده است.
به نظر میرسد که این روند نتیجه تلاش ترامپ برای راضی نگه داشتن بسیاری رایدهندگانی باشد که با اعمال محدودیت و کنترل بر سلاح گرم در آمریکا مخالف هستند؛ هرچند این رویکرد به تشدید مخالفتهای فعالان حقوق اسلحه منجر شود.
فعالان حقوق اسلحه چه میگویند؟
در حالی که جمهوریخواهان، صاحبان اسلحه و حامیان ترامپ از اعمال نشدن کنترل و نظارت جدی و جدید بر اسلحه حمایت میکنند، فعالان حقوق اسلحه تاکید دارند که رویکرد ترامپ در این زمینه یک اشتباه بزرگ و ویرانگر برای امنیت عمومی است.
رئیس قدیمیترین گروه پیشگیری از خشونت با اسلحه در آمریکا تاکید کرد: میراث دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ این است که قتل با اسلحه سر به فلک کشید و اسلحه به قاتل شماره یک کودکان تبدیل شده است؛ اگر ترامپ به وعدههای کارزار انتخاباتی خود برای لغو الزامات بررسی سوابق، مقررات اسلحه ارواح، محافظت از خشونت خانگی، ... عمل کند، شاهد پیامدهای کشندهای خواهیم بود.
به گفته وی، به همین دلیل است که حتی رایدهندگان به ترامپ از برنامه افراطی اسلحه او حمایت نمیکنند، زیرا آنها نیز میدانند که مبارزه برای جلوگیری از خشونت با اسلحه و نجات جان افراد، کار یک عقل سلیم است.
برخی از حامیان حقوق اسلحه در آمریکا تاکید دارند که رویکرد ترامپ تهدیدی مستقیم برای ایمنی و رفاه جوامع در سراسر کشور بهویژه جوامع رنگینپوست و سیاهپوست است که همچنان بار عمده بحران خشونت اسلحه را در آمریکا تحمل میکنند.
مدیر اجرایی مرکز Moms Demand Action فعال در زمینه حقوق اسلحه، هم گفت: مهم نیست که چه کسی کاخ سفید را اشغال کرده است؛ مردم در هر گوشهای از این کشور برای سازماندهی و پایان دادن به خشونت مسلحانه در آمریکا قیام میکنند.
مدیر اجرایی مرکز March For Our Lives هم با بیان اینکه دومین دوره ریاستجمهوری ترامپ تهدیدی برای حق تک تک آمریکاییها برای در امان ماندن از تیراندازیهای مرگبار است، اظهار کرد: ترامپ ممکن است خطرناک باشد، اما برای نجات زندگی خود اقدام میکنیم.
یک هراس واقعی و خطری قریبالوقوع
روی کار آمدن ترامپ بهعنوان مخالف اعمال محدودیت در موضوع مالکیت اسلحه در آمریکا و کنترل جمهوریخواهان بر مجلسهای سنا و نمایندگان این کشور، نگرانیها را درباره تصویب قانونهای طرفدار حمل اسلحه در دور دوم ریاست جمهوری ترامپ تشدید کرده است.
بخش قابل توجهی از این نگرانیها به فعال شدن قانونهای حمایت از اسلحه مربوط میشود که طی سالهای اخیر راکد ماندهاند.
انتهای پیام/