افزایش خطر دیابت و بیماری قلبی بامصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی

۱ روز پیش ۱

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، مواد شیرین‌کننده مصنوعی به طور گسترده‌ای در محصولات مختلف از جمله نوشیدنی‌های گازدار، آب‌نبات، پودینگ‌ها، غذاهای کنسروی، مربا و ژله‌ها، محصولات لبنی و بسیاری دیگر از غذاها و نوشیدنی‌ها، به‌ویژه آن‌هایی که به‌عنوان بدون قند یا رژیمی در بازار یافت می‌شوند، استفاده می‌شوند.

6 شیرین‌کننده مصنوعی که در جهان برای استفاده در مواد غذایی تأیید شده‌اند شامل آسپارتام، ساخارین، آسه‌سولفام پتاسیم، سوکرالوز، نئوتام و آدوانتام است. علاوه بر استفاده در غذاها و نوشیدنی‌های شیرین، این مواد در بسیاری از محصولات شور نیز یافت می‌شوند، مانند غذاهای آماده، کچاپ‌ها و سس‌ها، و حتی نان.

یکی از پرکاربردترین شیرین‌کننده‌ها، آسپارتام است که با نام‌های تجاری مختلفی شناخته می‌شود. این ماده 200 برابر شیرین‌تر از شکر است بنابراین برای ایجاد طعم شیرینی، به مقدار کمتری از این ماده نسبت به شکر نیاز است.

تحقیقات نشان داده‌اند که شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است اثرات منفی بر سلامت داشته باشند، به‌ویژه اگر به‌طور مکرر مصرف شوند. این مواد با چندین مشکل سلامتی مرتبط بوده‌اند، از جمله تأثیر بر عملکرد سیستم گوارشی، ایجاد سردرد و تغییر در چشایی و افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری‌های قلبی و عروقی.

براساس گزارش مدیکال‌نیوز تودی، یک مطالعه جدید که اثر آسپارتام را در موش‌ها بررسی کرده است، شواهد بیشتری ارائه و نشان داده که ممکن است این ماده به افزایش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی منجر شود. 

این مطالعه نشان داده که آسپارتام باعث افزایش ترشح انسولین، هورمونی که قند خون را کنترل می‌کند، می‌شود که منجر به تشکیل پلاک‌های چربی یا آترواسکلروز (تصلب شرائین) می‌گردد.

طی 30 دقیقه پس از مصرف آسپارتام، سطح انسولین در موش‌ها به طور قابل‌توجهی افزایش یافت. محققان اشاره کردند که این امر غیرمنتظره نبود، چرا که گیرنده‌های شناسایی شیرینی در دهان، روده‌ها و سایر بافت‌های موش‌ها و انسان‌ها وجود دارند.

این گیرنده‌ها به آزادسازی انسولین پس از مصرف قند کمک می‌کنند. آسپارتام که 200 برابر شیرین‌تر از شکر است، به نظر می‌رسید گیرنده‌ها را فریب داده و باعث ترشح انسولین بیشتری می‌شود.

افزایش سطح انسولین تنها بلافاصله پس از مصرف آسپارتام مشاهده نشد. موش‌هایی که رژیم غذایی حاوی آسپارتام داشتند، سطح انسولین بالایی به طور مداوم داشتند، که نشان می‌دهد مصرف بلندمدت این شیرین‌کننده مصنوعی ممکن است منجر به مقاومت به انسولین شود، که به طور چشمگیری خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می‌دهد.

انتهای پیام/

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->