به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین تأکید کرده که کشورش قصد ندارد بدهی خود به واشنگتن را، نه 500 میلیارد دلاری که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، اعلام کرده و نه 100 میلیارد دلاری که برآورد دولت اوکراین است، به رسمیت بشناسد.
زلنسکی روز یکشنبه در کنفرانس مطبوعاتی توضیح داد: «ما نمیتوانیم کمکهای مالی را بهعنوان بدهی در نظر بگیریم. من با جو بایدن [رئیسجمهور پیشین آمریکا] مذاکره کردم، با کنگره آمریکا مذاکره کردم. نمایندگان هر دو حزب در این مذاکرات حضور داشتند. شاید برخی این مسئله را نپسندند، اما این توافق انجام شده بود. این یک کمک مالی بود و ما آن را بهعنوان بدهی قبول نداریم.»
وی همچنین اعلام کرد که حاضر نیست 500 میلیارد دلار مورد مطالبه دونالد ترامپ را در چارچوب توافق مربوط به انتقال درآمدهای حاصل از استخراج منابع معدنی اوکراین، بهعنوان جبران کمکهای آمریکا، بپردازد. زلنسکی تأکید کرد: «من قصد ندارم 500 میلیارد دلار کمک آمریکا را بپذیرم. مهم نیست که این موضوع برای چه کسی خوشایند است یا نه. من حتی 100 میلیارد دلار را هم قبول ندارم. ما با رئیسجمهور بایدن توافق کردیم که این یک گرانت است! گرانت یعنی تعهدی برای بازپرداخت وجود ندارد. ما قصد بازپرداخت کمک مالی آمریکا را نداریم. من حاضر نیستم توافقی را امضا کنم که به موجب آن، ده نسل آینده اوکراینیها مجبور به پرداخت این بدهی سنگین شوند.»
پیشتر، رسانههای غربی به نقل از منابع ناشناس گزارش داده بودند که اوکراین از ایجاد یک صندوق جبران خسارت مطابق با درخواست واشنگتن خودداری کرده است.
در این رابطه، نشریه "اکونومیست" پیش بینی کرده است که اوکراین، در صورت پذیرش شرایط پیشنهادی دولت دونالد ترامپ در توافق مربوط به منابع معدنی کمیاب، مجبور خواهد بود برای «صدها سال» بدهیهای خود را به ایالات متحده پرداخت کند.
در این گزارش آمده است: «طبق آخرین نسخه از این توافق که "فاجعهبار" توصیف شده ، از اوکراین خواسته خواهد شد که 50 درصد از درآمدهای آینده دولتی خود از تمامی منابع طبیعی، از جمله نفت و گاز و زیرساختهایی مانند بنادر را به یک صندوق سرمایهگذاری جدید که متعلق به دولت ایالات متحده است، واریز کند. این پرداختها تا زمانی ادامه خواهد داشت که داراییهای این صندوق به 500 میلیارد دلار برسد. [...] با نرخ کنونی درآمدهای دولتی اوکراین، این روند صدها سال طول خواهد کشید.»
این نشریه یادآوری کرده که ایده مبادله منابع طبیعی با کمکهای نظامی آینده ابتدا در سپتامبر سال گذشته از سوی خود مقامات اوکراینی مطرح شد. اما ترامپ این طرح را کاملاً تغییر داده و اعلام کرد که منابع طبیعی و زیرساختهای اوکراین نه در ازای کمکهای آینده، بلکه بهعنوان جبران کمکهایی که ایالات متحده در طول سه سال گذشته به کییف ارائه کرده، در نظر گرفته خواهند شد.
این در حالی است که دونالد ترامپ روز شنبه اعلام کرد که فهرست مطالبات آمریکا از اوکراین در چارچوب این توافق گسترش یافته است. وی گفت، قصد دارد از اوکراین نهتنها منابع معدنی کمیاب، بلکه نفت و «هر چیزی که بتواند به دست آورد» را مطالبه کند.
ضمن اینکه اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا نیز شب گذشته یادآور شد که توافق میان آمریکا و اوکراین در زمینه استفاده از منابع معدنی کمیاب شامل هیچگونه تضمین نظامی برای کییف نمیشود. به گفته وی، این توافق حتی شامل هیچگونه تضمینی در زمینه امنیت اقتصادی اوکراین نیز نیست. این مقام آمریکایی ابراز امیدواری کرد که ولودیمیر زلنسکی این توافق را طی هفته جاری امضا کند.
انتهای پیام/