بحران و ناآرامی در کنگو؛ معترضان به سفارت‌خانه‌‌ها حمله کردند

۱ هفته پیش ۴

بحران و ناآرامی در کنگو؛ معترضان به سفارت‌خانه‌‌ها حمله کردند

بحران چندساله در کنگو طی هفته‌های اخیر با حمله شورشیان در گوما تشدید شده و صدها نفر جان خود را از دست داده و یا مجروح شده‌اند.

خبرگزاری میزان -

درگیری‌های سنگین بین شورشیان جنبش موسوم به «۲۳ مارس» و نیرو‌های دولتی کنگو در شهر شهر‌های مختلف ادامه دارد.

در شهر گوما در شرق کنگو اجساد بسیاری در خیابان‌ها رها شده است و بیمارستان‌ها برای مقابله با تعداد فزاینده تلفات تلاش می‌کنند.

معترضان به انتقاد از انفعال بین‌المللی در شهر کینشاسا، پایتخت کنگو، به سفارت‌های رواندا، فرانسه، بلژیک و آمریکا حمله کردند.

شورشیان، که سازمان ملل می‌گوید از سوی رواندا حمایت می‌شوند، به گوما حمله کردند و این شهر کلیدی را تحت کنترل خود اعلام کردند.

این امر نشانه ضربه بزرگی به ارتش کنگو و تشدید درگیری‌های چند ساله است که صد‌ها کشته برجای گذاشته است و میلیون‌ها نفر را در این منطقه آواره کرده است.

موهیندو نزانگی، وزیر توسعه روستایی کنگو، گفت که ارتش این کشور ۸۰ درصد گوما را تحت کنترل دارد و سربازان رواندا در حومه شهر یا در آن سوی مرز بازگشته‌اند.

هشدار نهاد‌های بین‌المللی درباره وخامت اوضاع در کنگو

در یک نشست خبری، سازمان ملل و سایر آژانس‌های امدادی هشدار دادند که بیمارستان‌ها در گوما مملو از تلفات شده‌اند و صد‌ها بیمار را که با گلوله، خمپاره و ترکش زخمی شده‌اند، درمان می‌کنند و اجساد بسیاری در خیابان‌ها افتاده است.

در حال حاضر صد‌ها نفر در بیمارستان بستری هستند که اکثر آنها با شلیک گلوله زخمی شده‌اند.

دست‌کم ۱۷ نفر روز دوشنبه گذشته در گوما کشته شدند و خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع بیمارستانی گزارش داد که پزشکان در این شهر در حال مداوای ۳۶۷ ​​نفر از مجروحان درگیری هستند.

 اعضای سازمان‌های غیردولتی فعال در گوما تعداد کشته‌شدگان را ۲۵ نفر و زخمی‌ها را ۳۷۵ اعلام کردند.

گرِگ رام، مدیر کشوری صندوق نجات کودکان در کنگو، گفت: ما گزارش‌هایی درباره آرامش محله‌ها داریم، چند دقیقه بعد، گزارش‌هایی از گلوله‌باران جدید می‌شنویم.

ینس لرکه، سخنگوی دفتر کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل، نیز در یک نشست مطبوعاتی با استناد به گزارش‌های کارکنان سازمان ملل در شهر گوما گفت: آتش سلاح‌های سبک، سنگین و شلیک خمپاره در خیابان‌ها ادامه دارد، جایی که اجساد بسیاری را می‌توان دید.

در همین حال، برنامه جهانی غذا اعلام کرد که فعالیت‌های کمک غذایی در گوما و اطراف آن «به‎‌طور موقت متوقف شده است»؛ این نهاد بین‌المللی نسبت به کمبود مواد غذایی ابراز نگرانی کرد.

حمله به سفارتخانه‌ها در پایتخت کنگو

معترضان در کینشاسا دیروز (سه‌شنبه) به سفارتخانه‌های آمریکا، فرانسه، بلژیک، اوگاندا، رواندا و کنیا حمله کردند.

معترضان خواستار اقدام این کشور‌ها علیه شورشیان جنبش ۲۳ مارس هستند.

سفارت آمریکا در کینشاسا به شهروندان توصیه کرد که در محل خود پناه بگیرند و از تردد خودداری کنند.

 ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، این حمله «غیرقابل قبول» را محکوم کرد و گفت که آتش‌سوزی در ساختمان سفارت فرانسه اکنون تحت کنترل است.

آفریقای جنوبی تایید کرد که ۳ تن از سربازانش در درگیری‌های روز دوشنبه گذشته پس از «گرفتار شدن در تیراندازی متقابل» جان خود را از دست داده‌اند.

ناآرامی و شورش در کنگو

 این جنگ هزاران نفر را از گوما که مرکز منطقه‌ای کلیدی برای کمک‌های بشردوستانه به آوارگان بوده است، خارج کرده است.

صد‌ها هزار نفر از آغاز سال جاری میلادی به‌علاوه ۳ میلیون آواره در شرق کنگو در سال گذشته از جنگ گریخته‌اند.

دومین نشست اضطراری شورای امنیت درباره وضعیت کنگو

شورای امنیت سازمان ملل دومین نشست اضطراری خود را در ۳ روز اخیر برای رسیدگی به بحران در حال تشدید در گوما، پایتخت منطقه‌ای شرق  کنگو تشکیل داد.

ویویان ون دی‌پر، معاون ماموریت ثبات سازمان ملل در کنگو (مونوسکو)، توضیحات مفصلی را از گوما ارائه کرد و بر وضعیت وخیم انسانی و نیاز به اقدام بین‌المللی فوری و هماهنگ برای توقف درگیری بین شورشیان تحت حمایت رواندا و نیرو‌های دولتی تاکید کرد.

این مقام ارشد سازمان ملل تاکید کرد که درگیری‌های اخیر منجر به آوارگی گسترده شده است و بیش از ۱۷۸ هزار نفر پس از کنترل مینووا ازطرف شورشیان جنبش ۲۳ مارس از قلمرو کالهه گریختند.

همچنین تبادل آتش بین نیرو‌های کنگو و رواندا در دو طرف گذرگاه مرزی در نزدیکی گوما رخ داد.

ناآرامی و شورش در کنگو

پیشینه درگیری‌ها در کنگو

جنبش ۲۳ مارس (ام ۲۳)، یکی از صد‌ها گروه مسلحی است که در شرق کنگو فعال است و به دنبال کنترل معادن حیاتی معدنی است.

این گروه متشکل از نیرو‌های توتسی است و ادعا می‌کند که برای حقوق جمعیت اقلیت توتسی کنگو مبارزه می‌کند.

 این جنبش در سال ۲۰۱۲ پس از جدا شدن گروهی از نیرو‌های مسلح کنگو با شکایت از بدرفتاری، ظاهر شد.

در سال ۲۰۱۲، جنبش ۲۳ مارس ابتدا گوما را تصرف کرد، اما ارتش کنگو با حمایت نیرو‌های سازمان ملل، شورشیان را در سال ۲۰۱۳ به سمت تپه‌های شرقی در مرز با رواندا عقب راند.

کنگو و سازمان ملل، رواندا، تحت ریاست‎جمهوری پل کاگامه، را به حمایت از شورشیان ۲۳ مراس با سربازان و تسلیحات در تلاش برای کنترل منطقه غنی از مواد معدنی شرق کنگو، متهم می‌کنند.

ناآرامی و شورش در کنگو

آواره شدن ۴.۵ میلیون نفر در کنگو

درگیری‌های میان شورشیان مارس ۲۰۲۳ و نیرو‌های دولتی در شرق این کشور تاکنون به آواره شدن ۴.۵ میلیون نفر منجر شده است.

این درگیری آنچه را سازمان ملل «یکی از طولانی‌ترین، پیچیده‌ترین و جدی‌ترین بحران‌های بشردوستانه روی زمین» می‌نامد، ایجاد کرده است.

تهاجم شورشیان در این منطقه، که حاوی تریلیون‌ها دلار ثروت معدنی است، در هفته‌های اخیر تشدید شد و صد‌ها هزار نفر دیگر را مجبور به فرار از خانه‌ها و اردوگاه‌های آوارگی کرد.

ناآرامی و شورش در کنگو

به گفته سازمان ملل، حدود ۳۰۰ هزار نفر که در اردوگاه‌های حومه گوما پناه گرفته بودند، با حرکت خطوط مقدم در آخر هفته به شهر گریختند، اما با ورود شورشیان به شهر، بار دیگر خود را در دام خشونت‌ها گرفتار کردند.

با ادامه درگیری‌ها، بسته شدن فرودگاه و مسدود شدن جاده‌ها، گروه‌های امدادی روز سه‌شنبه گفتند که قادر به ارائه کمک‌های نجات بخش به افراد نیازمند نیستند.

انتهای پیام/ 

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->