نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل در ژنو در نشست کنفرانس خلع سلاح، بر ضرورت توجه جامعه بینالمللی به خلع سلاح کشورهای دارنده تسلیحات هستهای و تقویت صلح و امنیت بینالمللی تاکید کرد.
علی بحرینی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل در ژنو، سهشنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳ طی سخنرانی در نشست کنفرانس خلع سلاح با ابراز نگرانی از اینکه همزمان با آغاز نشست سال ۲۰۲۵ کنفرانس خلع سلاح، رقابت تسلیحاتی بیسابقهای به ویژه در زمینه سلاحهای هستهای، لفاظیها و تهدیدها برای استفاده از این سلاحها همچنان ادامه دارد، اظهار کرد: میزان قابل توجهی از منابعی که میتوانست به توسعههای اجتماعی و اقتصادی و ایجاد صلح و امنیت پایدار در جهان اختصاص یابد، صرف نگهداری، تولید و نوسازی سلاحهای هستهای و جنگ افروزی شده است.
بحرینی در ادامه با ابراز تاسف از اینکه کشورهای دارنده تسلیحات هستهای نهتنها به تعهدهای خود در قبال خلع سلاح هستهای طبق معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) عمل نکردهاند، گفت: این کشورها بهدنبال تجدید و نوسازی زرادخانههای هستهای خود نیز هستند؛ تقریبا ۳۸۸۰ کلاهک هستهای فعال و حدود ۱۲۰۰۰ کلاهک هستهای در کل در جهان وجود دارد و کشورهای دارای سلاح هستهای بهویژه کشورهای عضو ناتو، با نقض تعهدهای الزامآور قانونی ذیل معاهده انپیتی و توافقهای صورتگرفته در کنفرانسهای بازنگری آن، همچنان به تسلیحات هستهای وابسته هستند.
نماینده ایران در سازمان ملل در ادامه با اشاره به اینکه وجود سلاحهای هستهای زنگ خطری برای یک جنگ هستهای و تهدیدی برای حیات و امنیت بشر است، خلع سلاح هستهای را برای تقویت صلح و امنیت بینالمللی ضروری دانست.
وی تاکید کرد: تا زمانی که تسلیحات هستهای وجود دارند، امکان استفاده از این نوع تسلیحات هم همچنان ادامه خواهد داشت؛ بنابراین، خلع سلاح هستهای باید بهعنوان اولویت اصلی جامعه بینالمللی در حوزه خلع سلاح باقی بماند و پایبندی به تعهدات برای دستیابی به جهانی عاری از سلاحهای هستهای، به ویژه در کنفرانس خلع سلاح، مورد حمایت و اجماع نظر قرار گیرد.
سفیر ایران تصریح کرد که تاکنون خاورمیانه عاری از سلاحهای هستهای و دیگر سلاحهای کشتار جمعی به دلیل فعالیتهای هستهای غیرقانونی و زرادخانههای تسلیحات هستهای رژیم اسرائیل محقق نشده است.
وی گفت: این رژیم در نتیجه تداوم در اختیار داشتن تسلیحات هستهای و دیگر سلاحهای کشتار جمعی و خودداری از قراردادن فعالیتهای هستهای غیرصلحآمیز خود تحت نظارتهای پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مهمترین مانع تحقق چنین منطقهای در خاورمیانه است.
بحرینی تاکید کرد: ایران از جامعه بینالمللی میخواهد که اسرائیل را وادار کنند که به عنوان یک عضو غیرهستهای به معاهده انپیتی بپیوندد، تمام سلاحهای هستهای خود را بهطور غیرقابل بازگشت امحا کند و کلیه تأسیسات و فعالیتهای هستهای خود را تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دهد.
نشست سال ۲۰۲۵ کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل بهعنوان تنها نهاد مذاکراتی چندجانبه در زمینه خلع سلاح از روز ۲۱ ژانویه (دوم بهمن) آغاز شد و تا ماه سپتامبر (شهریور سال آینده) ادامه خواهد داشت؛ این نهاد، وظیفه مذاکره و انعقاد توافقهای بینالمللی در حوزه خلع سلاح و کنترل تسلیحات ازجمله خلع سلاح هستهای را دنبال میکند.
- بیشتر بخوانید:
- نقدی بر ریاست رژیم صهیونیستی بر کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل
- حقوق بشر و تسلیحات هستهای؛ دوگانه ادعایی غرب
انتهای پیام/