بررسی طرح ترامپ برای غزه از منظر قوانین بین‌المللی

۲۰ ساعت پیش ۲

بررسی طرح ترامپ برای غزه از منظر قوانین بین‌المللی

کارشناسان می‌گویند که ابعاد مختلف طرح ترامپ برای آینده غزه قوانین بین‌المللی و حقوق بشری را نقض می‌کند.

خبرگزاری میزان -

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا مدعی شد که می‌خواهد فلسطینی‌ها را از نوار غزه به کشور‌های دیگر منتقل کند، ساختمان‌های باقی‌مانده را تخریب کند تا راه را برای یک پروژه توسعه‌ای به سبک ریویرا (سواحل تفریحی ایتالیا) باز کند و سرزمین‌های اشغالی را تحت مالکیت آمریکا قرار دهد.

براساس معاهده‌های دیرینه، اجبار مردم به ترک سرزمین خود و تصرف قلمرو آنها ممنوع است. 

تصرف کردن سرزمین فلسطینی‌ها

ترامپ مدعی شد: آمریکا نوار غزه را تصرف خواهد کرد و ما نیز با آن کار خواهیم کرد؛ من یک موقعیت مالکیت بلندمدت (در غزه) می‌بینم.

سازمان ملل و دیوان بین‌المللی دادگستری، عالی‌ترین دادگاه آن نوار غزه را به‌عنوان بخشی از سرزمین‌های فلسطینی تحت اشغال نظامی رژیم صهیونیستی به‌رسمیت شناخته‌اند.

حقوق بین‌الملل تصرف قلمرو با زور را که به‌عنوان یک اقدام تجاوزکارانه تعریف می‌شود، ممنوع می‌کند.

منشور ملل متحد می‌گوید: همه اعضا باید در روابط بین‌المللی خود از تهدید یا استفاده از زور علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری خودداری کنند. 

مایکل بکر، کارشناس حقوق بین‌الملل و حقوق بشر در کالج دوبلین، گفت: در نهایت، پیشنهاد ترامپ به منزله رد آشکار اصول اصلی حقوق بین‌الملل است که دست‌کم از پایان جنگ جهانی دوم و با تصویب منشور سازمان ملل عمل کرده است. 

بکر، اظهار کرد: اگر آمریکا ادعای مالکیت نوار غزه را داشته باشد، این به منزله الحاق غیرقانونی این سرزمین خواهد بود. همچنین اسرائیل هیچ حقی ندارد که سرزمین فلسطین را به آمریکا یا هر کس دیگری واگذار کند. 

جانینا دیل، یکی از مدیران موسسه اخلاق، حقوق و درگیری‌های مسلحانه آکسفورد و متخصص حقوق بین‌الملل بشردوستانه، می‌گوید: هیچ شرایطی وجود ندارد که در آن تصرف سرزمینی با زور مجاز باشد. این استدلال که به نفع مردم آنجا یا جا‌های دیگر است، از نظر قانونی بی‌معنی است، حتی اگر از نظر واقعیت‌ها درست باشد. 

براساس منشور سازمان ملل، مسئولیت شناسایی اقدام‌های تجاوزکارانه و پاسخ به آنها برعهده شورای امنیت است، جایی که آمریکا عضو دائمی آن و دارای حق وتو است. 

تجاوز نیز یکی از جرایمی است که در دیوان کیفری بین‌المللی قابل تعقیب است. آمریکا و رژیم صهیونیستی اعضای دیوان کیفری بین‌المللی کیفری، اما این دادگاه صلاحیت خود را بر سرزمین‌های فلسطینی، ازجمله اعمالی که کشور‌های غیرعضو در آنجا انجام می‌دهند، اعلام کرده است.

اخراج مردم غزه و قوانین بین‌الملل

دیل، گفت: اخراج اجباری فلسطینیان از غزه جنایت علیه بشریت تبعید یا انتقال اجباری است.

ترامپ مدعی شده که ساکنان فلسطینی غزه می‌خواهند آنجا را ترک کنند، زیرا این غزه خطرناک شده است. اما تاکنون هیچ نشانه‌ای مبنی بر اینکه ۲.۳ میلیون نفر از ساکنان مایل به ترک این باریکه هستند، وجود نداشته است.

کنوانسیون چهارم ژنو ۱۹۴۹ انتقال یا اخراج اجباری افراد تحت حمایت را در سرزمین‌های اشغالی ممنوع می‌کند.

براساس سند تاسیس دادگاه کیفری بین‌المللی، یعنی اساسنامه رم، اصطلاح «به‌زور» محدود به زور فیزیکی نیست، بلکه ممکن است شامل تهدید به زور یا اجبار باشد.

دیل همچنین گفت که این احتمال وجود دارد که بیرون راندن فلسطینی‌ها از غزه مستلزم انجام جنایت‌های بزرگ دیگری علیه آنها باشد.

مقیاس چنین اقدامی، سطح اجبار و زور مورد نیاز به این معنی است که به احتمال زیاد آستانه یک حمله گسترده و نظام‌مند علیه مردم غیرنظامی را برآورده می‌کند. 

ممانعت از بازگشت مردم غزه 

ترامپ گفته است که پس از خروج ساکنان غزه، تصور بازگشت آنها را ندارد.

ممانعت از انجام این کار همچنین به منزله نقض اصول حقوقی بین‌المللی است که براساس آن جمعیت آواره حق بازگشت به سرزمین‌هایی را که آن را ترک کرده‌اند، حفظ می‌کنند.

بکر گفت، حتی تخلیه قانونی نمی‌تواند مستلزم فرستادن مردم به کشور ثالث باشد و نمی‌تواند بهانه‌ای برای پاکسازی قومی یا حذف جمعیت از قلمرو به‌طور نامحدود یا به‌طور دائم باشد.

انتهای پیام/



مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->