به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، اختتامیه بیست و دومین کتاب سال دفاع مقدس که با حضور سید عباس صالحی، وزیر ارشاد، سردار بهمن کارگر رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس و حمیدرضا حاج بابایی، نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی همراه بود، برگزیدگان خود را شناخت.
صالحی وزیر ارشاد به کارکردهای دفاع مقدس اشاره کرد و چهار کارکرد برجسته برای آن برشمرد و گفت: اولین کارکرد دفاع مقدس، ایجاد انسجام و همبستگی ملی بینظیر در تاریخ ایران بود. در طول هشت سال جنگ تحمیلی، تمام طبقات، اصناف، اقوام، ادیان و مذاهب در کنار یکدیگر برای دفاع از کشور ایستادند که این همبستگی در هیچ دوره دیگری از تاریخ ایران دیده نشده بود.
وزیر ارشاد گفت: دومین کارکرد دفاع مقدس، اقتدار ملی بود. در شرایطی که تقریباً تمام جهان با ایران درگیر بودند، ایران توانست با ایستادگی، حتی یک وجب از خاک خود را واگذار نکند، امری که در 200 سال اخیر بیسابقه بود. در گذشته، ایران هم در حملات و هم در مقابل تهدیدها، بخشهایی از میهن خود را از دست داده بود.
صالحی سومین کارکرد دفاع مقدس را رشد فضایل انسانی دانست و افزود: ارزشهایی که پیش از این در حد توصیه یا اسطوره بودند، در این دوره عینیت یافتند. نمونههای فراوانی از فضایل انسانی در میان شهدا و ایثارگران وجود داشت که در کتابهای خاطرات دفاع مقدس به تصویر کشیده شدهاند. دفاع مقدس به مثابه دانشگاهی برای تربیت فضایل انسانی عمل کرد.
وی افزود: چهارمین کارکرد دفاع مقدس، سلوک معنوی و عرفانی بود. در کنار فضایل انسانی، بُعد توحیدی وجود انسان تقویت شد و انسان به دنبال اتصال به حضرت حق بود. این حرکت وجودی خاص، اغلب مورد غفلت قرار میگیرد، اما یکی از کارکردهای مهم دفاع مقدس بود.
سردار کارگر گفت: پیشنهادهایی برای توسعه فرهنگ کتابخوانی ارائه کرد و گفت: چه اشکالی دارد که ما کتاب برای مسجد بنویسیم؟ چه اشکالی دارد ما کتاب برای محله بنویسیم؟ چه اشکالی دارد ما یک کتاب برای خانواده شهید بنویسیم؟ چه اشکالی دارد ما کتاب برای روستا بنویسیم؟ چه اشکالی دارد ما کتاب برای طایفه بنویسیم؟
وی با اشاره به اینکه نباید اسیر رونماییهای پرزرق و برق و تأییدیه افراد خاص برای کتابها باشیم، افزود: کتابهای کمحجم و به قول امروزیها پالتویی باید در اختیار مردم قرار بگیرد و قصه داشته باشد.
سردار کارگر ابراز امیدواری کرد که با رویکرد جدید، شاهد جریانسازی فرهنگی گستردهتری با استفاده از ظرفیت کتاب در جامعه باشیم.
حاج بابایی نایب رئیس اول مجلس در این مراسم با انتقاد از محدود کردن رقابت، تصریح کرد: اگر ما رقابت را منحصر کنیم، رقابت از بین میرود، خیلی رشد نمیکنند. باید شرایط به شکلی مهیا شود که اگر یک نفر که اصلاً او را نمیشناسیم و معلوم نیست کجای کشور است، یک دفعه یک حرکت فرهنگی کرد و آمد شد نفر اول، این شرایط را برای او باید مهیا کنیم.
وی به اهمیت ارائه زیباییهای جنگ به زبانهای گوناگون و در اشکال مختلف هنری اشاره کرد و گفت: ما باید کتاب را به زبان کودکان، به زبانهای گوناگون و به شکلهای گوناگونی که تصور میشود در هنر ارائه کنیم. همه ما هم قبول داریم که هر کاری تا حالا کردیم که خیلی کار کردن و راویانمان افتخار آفریدند، هنوز یک قطره از اقیانوس است.
حاج بابایی با تاکید بر ضرورت ثبت و کتابت هرچه سریعتر منابع و آثار دفاع مقدس، گفت: این منابع را باید هرچه زودتر ما به کتابت بکشانیم، یعنی ثبتشان کنیم تا از بین نروند. ثبت این آثار بسیار بسیار مهم است.
وی با اشاره به ضرورت جسارت در نوشتن و عبور از چارچوبهای محدودکننده، گفت: گاهی وقتها ممکن است یک کسی برود در یک گوشه شهری، در یک گوشه کشور، یک شهید را گیر بیاورد و بنویسد. اگر یک مقدار بیرون بریم، سیل و امواج و باران زیباییها به سمت ما خواهد آمد و خواهیم دید که چقدر انسان در کشور داریم که علاقهمند و عاشق این کارها رو انجام بدهند.
در انتهای این مراسم از برگزیدگان کتاب سال دفاع مقدس به شرح ذیل تقدیر شد:
گروه خاطرات:
برگزیده: «پروازهای بیبازگشت» اثر مصطفی رحیمی
گروه مستند:
برگزیده: «راه خون» تألیف مشترک خانواده شهید غلامرضا صالحی و احمد دهقان
شعر و نثر ادبی:
برگزیده: «صخره و خاکستر» اثر عباس باقری از زابل
پژوهش نظامی، سیاسی، حقوقی (مسائل اساسی جنگ):
برگزیده: مجموعه پنج جلدی اثر سردار محمد درودیان
*تقدیر: روزشمار جنگ: سقوط شاه اثر یدالله ایزدی
تاریخ شفاهی:
برگزیده: «تاریخ شفاهی دفاع مقدس» اثر مشترک حسین علایی، مهدی حاجی خداوردیان و حسین احمدی
تقدیر: «تاریخ شفایی دفاع مقدس به روایت عبدالله حاجی صادقی» اثر حجت الاسلام عبدالله حاجی صادقی (به نمایندگی اسماعیل حاج علیان)
داستان (زندگی نامه داستانی):
برگزیده: «رخت شور» اثر محمد حنیف
داستان:
برگزیده: «پس از دیوار» اثر سید محمد فاطمی
کتاب ماه تمام نوشته سردار گلعلی بابایی
تقدیر ویژه:
* علی محمد نائینی، مدیر سابق مرکز اسناد و تحقیق دفاع مقدس (مدیر نشر فعال و اثرگذار)
* امیر سرتیپ دکتر حمدالله نصراللهی (سازمانبخشی و راهاندازی میز تخصصی ناشرین ارتش در بخش مرجع و منابع)
* جلیل عرب خردمند (شناسایی سلامت دفاعی دوره جنگ ایران و عراق، مجموعه چهار جلدی)
* گروه مجازی مروج کتاب مادران شریف (نشر و ترویج کتاب، به نمایندگی خانم رجبی لطیفی)
* جواد کلاته (نشر 27 بعثت، عاشق برتر دولتی پادگان)
انتهایپیام/