تاملی در مفهوم دیپلماسی مقاومت 

۱ هفته پیش ۳

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی روی میز نوشت:

تاملی در مفهوم دیپلماسی مقاومت

اگر توماس هابز گفت که انسان گرگ انسان است و معتقد بود که انسان خواستی سیری ناپذیر و همیشگی برای رسیدن به قدرت بیشتر دارد که تا مرگ ارضاء نخواهد شد باید بگوییم که نظام بین المللی کنونی روز به روز بیشتر نظامی هابزی می شود و در آن کشورها ( بازیگران ) گرگ کشورهای دیگر شده اند.

دیپلماسی مقاومت یعنی مقابله با گرگ بوده گی انسان و گرگ شده گی کشورها در عرصه بین الملل و این تعریف از مفهوم دیپلماسی مقاومت تعریفی بسیار وسیعتر از تعریف محدودی است که دیپلماسی مقاومت را صرفا ایستادگی در مقابل دیپلماسی اجبارآمیز می داند . در چنین تعریف انسانی از دیپلماسی مقاومت که مقابله با گرگ بوده گی و گرگ شده گی است عرصه مقاومت به عرصه هستی شناسی وارد شده و جهان بینی دیگری سرلوحه چه باید کردها می شود و در چنین تعریفی از دیپلماسی مقاومت اساسا جنس و ماهیت موضوعات تمام موضوعات دیپلماتیک در دیپلماسی مقاومت تا خود شخصیت دیپلمات مقاومت تغییر می کند و مقاومت هدف دیگری جز هماوردی با حریف پیدا می کند.

در اینجا لازم است یک موضوع هم توضیح داده شود که دیپلماسی مقاومت متفاوت از "دیپلماسی برای مقاومت" است. معنای دیپلماسی مقاومت معنایی درون مفهومی داشته و هستی شناسی متفاوتی دارد در حالی که دیپلماسی برای مقاومت عبارت است از بکار بردن همان دیپلماسی معمول برای اهداف مقاومت یا جبهه مقاومت که البته این هم عرصه ارزشمندی است ولی معنای برون مفهومی دارد.

دیپلماسی مقاومت چارچوب ارزشی خاص خود را دارد و در این چارچوب اساسا در ابتدا در مقابل گرگ بوده گی و گرگ شده گی دیپلماسی و دیپلمات مقاومت می کند و اجازه نمی دهد یک دیپلمات مقاومتی از هر روشی برای پیشبرد اهداف خود استفاده کند و درست در اینجاست که تفاوت دیپلماسی مقاومت با دیپلماسی صرفا جنگنده و پرخاشگری که دیپلمات در بهترین حالت برای منافع کشور خود انجام می دهد ، مشخص می گردد.

دیپلماسی مقاومت بجای تاکید بر اختلافات و پیگیری اهداف محدود دیگران به همکاری برای نظم بهتر برای آینده انسانها فرا می خواند :

قُلْ یَا أَهْلَ الْکِتَابِ تَعَالَوْا إِلَیٰ کَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَیْنَنَا وَبَیْنَکُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِکَ بِهِ شَیْئًا وَلَا یَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ ۚ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ ( آل عمران ۶۴ )

بگو: ای اهل کتاب، بیایید از آن کلمه حق که میان ما و شما یکسان است پیروی کنیم که به جز خدای یکتا را نپرستیم، و چیزی را با او شریک قرار ندهیم، و برخی برخی را به جای خدا به ربوبیّت تعظیم نکنیم. پس اگر از حق روی گردانند بگویید: شما گواه باشید که ما تسلیم فرمان خداوندیم.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->