تحولات اوکراین| باید منتظر دیدار ترامپ، پوتین و زلنسکی بود؟

۳ ساعت پیش ۱

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، کاخ سفید اعلام کرد که ایالات متحده هنوز آماده اظهار نظر درباره امکان ملاقات حضوری دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، نیست.

کارولین لوویت، سخنگوی کاخ سفید، در نشست خبری بامداد امروز خود در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره احتمال دیدار رهبران آمریکا، روسیه و اوکراین، گفت: «فعلاً چیزی برای اعلام در این باره ندارم.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، شب گذشته، چهارشنبه، یادآور شد که گفت‌وگوی تلفنی او با ولادیمیر پوتین طولانی و سازنده بود.  ترامپ اشاره کرد که در این گفت‌وگو درباره تاریخ ملت‌های بزرگ روسیه و آمریکا، از جمله جنگ جهانی دوم، صحبت کرده‌اند. وی به این واقعیت اشاره کرد که در این جنگ، اتحاد جماهیر شوروی ده‌ها میلیون نفر از شهروندان خود را از دست داد.

رئیس‌جمهور آمریکا تأکید کرد که او و پوتین بر این نظر توافق دارند که روسیه و ایالات متحده از همکاری‌های مشترک سود زیادی خواهند برد، اما ابتدا باید درگیری نظامی در اوکراین متوقف شود. برای این منظور، دو طرف توافق کردند که همکاری‌های مشترک، ازجمله تبادل دیدارهای رسمی را آغاز کنند.

ترامپ همچنین اعلام کرد که با همتای روس خود برای آغاز مذاکرات با هدف حل‌وفصل بحران، میان تیم‌های روسیه و آمریکا توافق کرده است. به گفته وی، از طرف واشنگتن، این گروه مذاکراتی را مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، جان رَتکلیف، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی (CIA)، مایکل والتز، مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهور آمریکا، و استیون ویتکوف، فرستاده ویژه آمریکا در خاورمیانه، هدایت خواهند کرد.  ترامپ ابراز امیدواری کرد که این مذاکرات موفقیت‌آمیز باشد.

رئیس‌جمهور آمریکا همچنین تاکید کرد که در برقراری گفت‌وگوی مستقیم با روسیه بدون حضور ولودیمیر زلنسکی، تهدیدی نمی‌بیند. او گفت که هیچ تعهدی برای سفر به اوکراین به کسی نداده است.

دونالد ترامپ در عین حال تایید کرد که قصد دارد با ولادیمیر پوتین در عربستان سعودی ملاقات کند. وی در جمع خبرنگاران در کاخ سفید توضیح داد: «من عمدتاً از طریق تماس تلفنی با رئیس‌جمهور پوتین تعامل خواهم داشت، اما در نهایت انتظار یک دیدار حضوری را داریم. در واقع، ما انتظار داریم که او به اینجا بیاید و من نیز به آنجا بروم. علاوه بر این، احتمالاً اولین دیدار ما در عربستان سعودی انجام شد.»

رئیس‌جمهور آمریکا در عین‌حال اشاره کرد که این دیدار هنوز برنامه‌ریزی نشده و ممکن است محمد بن سلمان آل سعود، ولیعهد عربستان سعودی نیز در این دیدار حضور داشته باشد. ترامپ تأکید کرد : «فکر می‌کنم با اطمینان زیادی می‌توانم بگویم که او (پوتین) می‌خواهد شاهد پایان این درگیری باشد.»

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و هشتاد و ششمین (1086) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

تاکید پوتین به ترامپ درباره لزوم رفع ریشه‌های درگیری در اوکراین

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در جریان گفت‌وگوی تلفنی خود با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بر لزوم رفع ریشه‌های درگیری در اوکراین تأکید کرد. 

پسکوف شب گذشته در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: «پوتین بر ضرورت رفع ریشه‌های درگیری [در اوکراین] تأکید کرد و با ترامپ توافق داشت که حل‌وفصل بلندمدت این بحران می‌تواند از طریق مذاکرات مسالمت آمیز حاصل شود.»

علاوه بر این، در جریان این مکالمه، رئیس‌جمهور روسیه از ترامپ برای سفر به مسکو دعوت کرد و همچنین آمادگی خود را برای پذیرش مقامات آمریکایی در چارچوب موضوعاتی که برای هر دو طرف اهمیت دارد، ازجمله مسائل مربوط به اوکراین، اعلام کرد. رهبران دو کشور توافق کردند که تماس‌های شخصی خود را ادامه دهند، ازجمله امکان برگزاری یک دیدار حضوری. سخنگوی کرملین همچنین افزود که در این گفت‌وگوی تلفنی، موضوعات مربوط به تبادل شهروندان روسیه و آمریکا نیز مورد بحث قرار گرفت. رئیس‌جمهور آمریکا اطمینان داد که طرف آمریکایی به تمامی توافقات انجام‌شده پایبند خواهد بود.

 در اوایل فوریه دیمیتری پسکوف اعلام کرده بود که روسیه و ایالات متحده مذاکراتی را در سطح بخش‌های مختلف دولتی خود انجام می‌دهند و این گفت‌وگوها اخیراً فعال‌تر شده است.

ترامپ جزییات گفت‌وگوی تلفنی با زلنسکی را فاش کرد

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اعلام کرد که بعد از مذاکرات خود با ولادیمیر پوتین، همتای روسی خود، با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین نیز گفت‌وگوی تلفنی داشته است.

وی شب گذشته در صفحه خود در شبکه اجتماعی Truth Social گفت: «ما موضوعات زیادی را در ارتباط با درگیری مورد بحث قرار دادیم، اما عمدتاً درباره دیداری که قرار است روز جمعه در مونیخ برگزار شود، صحبت کردیم. در این دیدار، جی دی ونس، معاون رئیس‌جمهور، و مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، ریاست هیئت نمایندگی را بر عهده خواهند داشت و من امیدوارم که نتایج این نشست مثبت باشد.»

وی افزود که زلنسکی نیز مانند ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، خواهان برقراری صلح در اوکراین است و تأکید کرد که زمان آن رسیده تا این درگیری متوقف شود.

پیش از این زلنسکی در کانال تلگرام خود اعلام کرده بود که با ترامپ درباره آماده‌سازی توافق امنیتی جدید و همکاری‌های اقتصادی و منابع معدنی گفت‌وگو کرده و توافق کرده‌اند که تماس‌ها و دیدارهای بعدی را ادامه دهند.

کلاگ به آلمان، بلژیک و اوکراین سفر می‌کند

وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور در امور اوکراین، در بازه زمانی 13 تا 22 فوریه به آلمان، بلژیک و اوکراین سفر خواهد کرد.

در بیانیه منتشر شده در وب‌سایت وزارت خارجه آمده است: «کیت کلاگ از 13 تا 22 فوریه به آلمان، بلژیک و اوکراین سفر خواهد کرد تا هدف رئیس‌جمهور ترامپ برای برقراری صلح و تأمین منافع امنیت ملی ایالات متحده را مورد بررسی قرار داده و پیش ببرد.»

همچنین، برنامه‌ریزی شده است که کلاگ از مقرهای ناتو و اتحادیه اروپا در بروکسل بازدید کرده و در کنفرانس امنیتی مونیخ شرکت کند. علاوه بر این، او در جریان سفر خود به اوکراین با مقامات رسمی و برخی افراد غیررسمی این کشور دیدار خواهد داشت.

پیش‌تر، خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده بود که کلگ در هفته‌های آینده گزینه‌های پیشنهادی خود برای پایان دادن به درگیری اوکراین را به کاخ سفید ارائه خواهد کرد. همچنین اشاره شده بود که وی در کنفرانس امنیتی مونیخ باید اطلاعات لازم را از مقامات رسمی دریافت کند.

روبیو نسبت به حل‌وفصل درگیری در اوکراین خوش‌بین است

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که نسبت به حل‌وفصل درگیری در اوکراین خوش‌بین است. وی در مصاحبه‌ای با شبکه CNN  در این باره گفت: «من خوش‌بین هستم که برای پایان دادن به این درگیری سخت‌تر از هر دولت دیگری تلاش خواهیم کرد.»

وی تأکید کرد که تیم رهبری دونالد ترامپ حل‌وفصل درگیری اوکراین را در اولویت قرار داده، اما دستیابی به نتیجه مشخص در این خصوص را چالشی دشوار توصیف کرد.

وزیر خزانه‌داری آمریکا شرط کمک به اوکراین را در ازای منابع این کشور نامید

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد که واشنگتن قصد دارد با اوکراین توافقی برای همکاری اقتصادی امضا کند که در ازای کمک‌های مالی به کی‌یف انجام خواهد شد.

وی روز چهارشنبه در دیدار با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین به این موضوع اشاره کرده و گفت: «ایالات متحده قصد دارد با اوکراین توافقی برای همکاری اقتصادی مشخص در ازای ادامه حمایت خود از این کشور امضا کند.»

به گفته بسنت، توافق مربوط به مواد معدنی راهبردی بخشی از یک توافق صلح گسترده‌تر خواهد بود. وی تأکید کرد که این توافق پس از پایان درگیری، برای اوکراین «سپر امنیتی» فراهم خواهد کرد.

چند روز قبل دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اعلام کرده بود که واشنگتن حاضر نیست بدون دریافت امتیاز به کی‌یف کمک کند و در ازای این حمایت، انتظار دارد به ذخایر فلزات نادر اوکراین دسترسی داشته باشد.  زلنسکی در مصاحبه‌ اخیر خود با روزنامه "گاردین" فاش کرد که خود او این پیشنهاد را در سپتامبر 2024 به ترامپ ارائه کرده بود.

زلنسکی تمایلی برای لغوسریع وضعیت جنگی ندارد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در مصاحبه با نشریه "اکونومیست" اعلام کرد که پس از دستیابی به آتش‌بس با روسیه، لغو وضعیت جنگی باید مورد بررسی قرار بگیرد.

وی در پاسخ به سوالی در این باره گفت: «ابتدا باید فاز داغ درگیری پایان خواهد یافت. اگر این مرحله پایان یابد، احتمالاً  وضعیت جنگی نیز پایان خواهد یافت. نمی‌دانم در آن زمان چه تصمیمی گرفته خواهد شد.»

زلنسکی افزود که از نظر وی، بدون دریافت تضمین‌های امنیتی از سوی کشورهای غربی، برقراری آتش‌بس برای اوکراین ممکن نخواهد بود. وی همچنین اذعان کرد که مردم اوکراین به دلیل ادامه درگیری دچار خستگی و ضعف شده‌اند.

رئیس‌جمهور اوکراین همچنین یادآوری کرد که در صورت لغو وضعیت جنگی، انتخابات در کشور برگزار خواهد شد.

وزیر دفاع اوکراین  آمادگی کی‌یف برای مذاکرات صلح را تایید کرد

رستم عمروف، وزیر دفاع اوکراین، اعلام کرد که کی‌یف آماده مذاکره برای پایان دادن به درگیری است. وی در کانال تلگرام خود نوشت: «اوکراین آماده مذاکرات برای پایان درگیری است.»

 وزیر دفاع اوکراین در عین حال تأکید کرد که دستیابی به «صلحی عادلانه و پایدار» تنها در صورتی ممکن خواهد بود که اوکراین در میدان نبرد تقویت شود. عمروف افزود که در نشست گروه تماس دفاعی اوکراین در قالب «راینشتاین» موضوعاتی مانند توسعه تولیدات دفاعی در اوکراین، ایجاد تأسیسات جدید در خاک این کشور و افزایش حجم ارسال تسلیحات مورد بحث قرار خواهد گرفت. این نشست قرار است روز چهارشنبه در بروکسل برگزار شود.

آلمان از اوکراین سیگنال‌هایی درباره آمادگی برای امتیازدهی ارضی دریافت کرده است

بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان فاش کرد که از سوی کی‌یف سیگنال‌هایی مبنی بر آمادگی برای امتیازدهی ارضی به‌منظور دستیابی به حل‌وفصل درگیری در اوکراین دریافت شده است.

با وجود این وی افزود که تردیدهایی درباره ارائه یک طرح جامع برای دستیابی به صلح یا آتش‌بس در کنفرانس امنیتی مونیخ که این هفته برگزار می‌شود، وجود دارد. پیستوریوس افزود: «درحال‌حاضر، تنها چند روز مانده به کنفرانس امنیتی مونیخ که به‌طور غیررسمی پنجشنبه‌ شب با برخی رویدادها آغاز می‌شود، نشانه‌ای از امیدواری دیده نمی‌شود. اما من متقاعد هستم که امسال در این زمینه پیشرفتی حاصل خواهد شد.»

علاوه بر این، وزیر دفاع آلمان به گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های آمریکایی، ازجمله مطالبی که به نقل از اعضای دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، منتشر شده است، واکنش نشان داد. در این گزارش‌ها اشاره شده که بدون پذیرش امتیازدهی ارضی، اوکراین درنهایت قادر به دستیابی به آتش‌بس نخواهد بود. پیستوریوس تأکید کرد: «هیچ‌کس، ازجمله دولت آمریکا، حق ندارد پشت سر اوکراین تصمیم بگیرد که این کشور تحت چه شرایطی باید به آتش‌بس برسد. اما از سوی دیگر، واقعیت این است که از اوکراین سیگنال‌هایی دریافت شده که نشان‌دهنده نوعی آمادگی برای این موضوع تحت شرایط خاص است.»

پیش‌تر روز چهارشنبه پیت هگزت، رئیس پنتاگون، در نشست گروه تماس دفاعی اوکراین (UDCG) در بروکسل اعلام کرد که بازگشت اوکراین به مرزهای پیش از سال 2014، یک هدف غیرواقع‌بینانه است. وی گفت: «ما باید بپذیریم که بازگشت به مرزهای اوکراین پیش از سال 2014، یک هدف غیرواقع‌بینانه است.»

وزیر دفاع مجارستان عضویت اوکراین در ناتو را غیرواقع‌بینانه دانست

کریشتوف سالای-بوبروونیتسکی، وزیر دفاع مجارستان اعلام کرد که بوداپست از اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، مبنی بر غیرواقع‌بینانه بودن عضویت اوکراین در پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) حمایت می‌کند.

وی در پیامی که در شبکه اجتماعی فیسبوک منتشر شد، گفت: «ما از موضع ایالات متحده در نشست گروه تماس دفاعی اوکراین استقبال می‌کنیم. در حال حاضر، ما عضویت اوکراین در ناتو را واقع‌بینانه نمی‌دانیم.»

وزیر دفاع مجارستان همچنین تأکید کرد که باید درگیری در اوکراین در اسرع وقت متوقف شود و از تشدید تنش در منطقه جلوگیری گردد.

وی افزود که در داخل ناتو علاقه چندانی به پذیرش اوکراین در این ائتلاف وجود ندارد. به گفته وی، بسیاری از کشورها به‌طور پنهانی با عضویت اوکراین در ناتو مخالفت می‌کنند، زیرا این اقدام می‌تواند منجر به پیچیدگی‌های بیشتری شود.

حمله ارتش اوکراین به کاروان خودرویی کارشناسان آژانس در نزدیکی نیروگاه زاپروژیا 

یوگنی بالیتسکی، رئیس منطقه زاپروژیا روز چهارشنبه اعلام کرد که نیروهای مسلح اوکراین کاروان خودروهای بازرسان  آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در حومه شهر انرگودار که تنها 300 متر با رآکتور نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا فاصله دارد، را هدف حمله قرار دادند.

در این رابطه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی  نیز اعلام کرد که لغو جابه‌جایی بازرسان این آژانس در نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا به دلیل تشدید فعالیت‌های نظامی، غیرقابل‌قبول است. وی تاکید کرد: «کاملاً غیرقابل‌قبول است که امنیت کارکنان ما در چنین خطری قرار گیرد.»

گروسی همچنین افزود که در پی این رخداد، رایزنی‌های فشرده‌ای با روسیه و اوکراین در حال انجام است تا امنیت کارکنان آژانس تضمین شده و حضور مستمر آن‌ها در نیروگاه زاپروژیا حفظ شود. به گفته وی، این اقدام امکان ادامه «مأموریت حیاتی آژانس در راستای تضمین امنیت هسته‌ای» را فراهم خواهد کرد.

قصد انگلیس برای اختصاص 186 میلیون دلار کمک نظامی به اوکراین

خبرگزاری رویترز گزارش داد که بریتانیا بسته جدیدی از کمک‌های نظامی به ارزش 150 میلیون پوند (186.6 میلیون دلار) به اوکراین ارائه خواهد کرد.

در این گزارش آمده است: «بریتانیا روز چهارشنبه اعلام کرد که در چارچوب نشست متحدان در بروکسل، 150 میلیون پوند کمک نظامی شامل پهپادها، تانک‌ها و سامانه‌های پدافند هوایی به اوکراین ارائه خواهد کرد.»

پیش‌تر، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرده بود که کمک‌های غرب به اوکراین تنها منجر به تخریب اقتصاد برخی از بزرگ‌ترین کشورهای اتحادیه اروپا و اختلال در زنجیره‌های تأمین جهانی شده است.

وعده هلند برای ارسال 25 خودروی زرهی به اوکراین

روبن برکلمانس، وزیر دفاع هلند، روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران اعلام کرد که این کشور 25 خودروی زرهی به اوکراین ارسال خواهد کرد که به عقیده او، حمایت مهمی برای کی‌یف خواهد بود.

وی گفت: «ما در حال کار بر روی بسیاری از موارد دیگر هستیم، ازجمله برنامه اقدام پهپادی ما که ارزش آن به صدها میلیون می‌رسد، زیرا اوکراین در میدان نبرد به سلاح‌های بسیار بیشتری نیاز دارد.»

وزیر دفاع هلند همچنین اشاره کرد که دولت سابق جو بایدن حمایت گسترده‌ای از اوکراین کرده بود، اما از رئیس‌جمهور فعلی آمریکا، دونالد ترامپ، چنین انتظاری نمی‌رود. به همین دلیل، به گفته وی، اروپا باید حمایت خود از کی‌یف را ادامه دهد.

تحریم رئیس‌جمهور سابق توسط شورای امنیت ملی اوکراین

نسخه اوکراینی نشریه "فوربس" به نقل از منابع خود گزارش داد که شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین تحریم‌هایی را علیه پترو پروشنکو، رئیس‌جمهور پیشین این کشور، اعمال کرده است. این موضوع را دو منبع خبری تأیید کردند که یکی از آن‌ها در نشست حضور داشته است.

یکی از منابع احتمال داده است که این اقدامات ممکن است به اتهام «خیانت به کشور» مرتبط باشد.

پروشنکو در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) اعمال تحریم‌ها علیه خود را یک «تحریک» و «جنایت» توصیف کرد و اعلام کرد که این اقدام چندین همدست دارد، اما طراح، مجری و امضاکننده اصلی آن، ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین است. وی افزود: «این موضوع برای من خبر تازه‌ای نبود. من اطلاعات کاملی درباره آماده‌سازی این تحریک داشتم، اما تا آخرین لحظه امیدوار بودم که عقلانیت پیروز شود.»

روز چهارشنبه پروشنکو فاش کرده بود که مقامات اوکراینی از سفر وی به کنفرانس امنیتی مونیخ جلوگیری کرده و 15 احضاریه از دفتر تحقیقات دولتی اوکراین به وی تحویل داده‌اند.

بازداشت رئیس ستاد مرکز مبارزه با تروریسم سازمان امنیت اوکراین

سازمان امنیت اوکراین روز چهارشنبه اعلام کرد که رئیس ستاد مرکز مبارزه با تروریسم این سازمان بازداشت شده است. نام این فرد فاش نشده است.

واسیلی مالیوک، رئیس سازمان امنیت اوکراین یادآور شد که فرد بازداشت‌شده به اتهام «خیانت به کشور» تحت تعقیب قرار دارد. وی تأکید کرد که 14 مورد فعالیت غیرقانونی از سوی رئیس ستاد مذکور ثبت شده است. به گفته این مقام، این فرد از سال 2016 ریاست اداره مبارزه با تروریسم سازمان امنیت اوکراین را بر عهده داشته است.

مقام روس: فعالیت USAID به بسیاری از کشورها آسیب جدی وارد کرده است

سرگئی شویگو، دبیر شورای امنیت روسیه اعلام کرد که فعالیت‌های آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده (USAID) به بسیاری از کشورها آسیب قابل توجهی وارد کرده است. وی در یک نشست خبری در جریان سفر خود به قزاقستان در این باره گفت: «این سازمان در واقع بخش نمایان یک کوه یخی بزرگ است و در زیر آن، سازمان‌های غیردولتی و نهادهای غیرانتفاعی مختلفی فعالیت می‌کنند که برخی از آن‌ها تحت عنوان سازمان‌های بشردوستانه جعلی عمل می‌کنند، از جمله "کلاه‌سفیدها" و بسیاری دیگر.»

شویگو تأکید کرد که بسیاری از کشورها ماهیت واقعی این سازمان را زمانی درک کردند که USAID پیش از آن، به آن‌ها «آسیب جدی» وارد کرده بود. به گفته این مقام، روسیه مدت‌هاست که از اهداف این سازمان آگاه است و یادآوری کرد که فعالیت‌های آن در خاک روسیه از سال 2012 متوقف شده است.

انتهای پیام/

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->