تحولات اوکراین|خشم زلنسکی از مذاکرات مودبانه آمریکا و روسیه

۱ هفته پیش ۳

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم،  ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین روز شنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ، اعلام کرد که از لحن مودبانه‌ای که ایالات متحده در گفت‌وگو با روسیه به کار می‌برد، ناراضی است. او گفت: «اگر گفت‌وگو به همین شیوه مودبانه‌ای که ایالات متحده در برابر روسیه اتخاذ کرده ادامه یابد، ما چندان خوشحال نخواهیم شد، صادق باشیم، اما این واقعیت زندگی است.»

زلنسکی در ادامه، در واکنش به انتقادات کشورهای اروپایی از سوی جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، در کنفرانس مونیخ بار دیگر نسبت به مذاکرات روسیه و آمریکا برای حل بحران اوکراین ابراز نگرانی کرد و اظهارات جدیدی در این زمینه ارائه داد. او تأکید کرد: «اوکراین هرگز توافق‌هایی را که پشت سر ما و بدون مشارکت ما انجام شود، نخواهد پذیرفت. همین قاعده باید در مورد کل اروپا نیز اعمال شود. هیچ تصمیمی درباره اوکراین بدون حضور اوکراین و هیچ تصمیمی درباره اروپا بدون حضور خود آنها نباید اتخاذ شود. اروپا باید زمانی که درباره آینده‌اش تصمیم‌گیری می‌شود، پشت میز مذاکره باشد. هر چیز دیگری بی‌ارزش است. اگر ما را از مذاکرات درباره آینده خود کنار بگذارند، ما شکست خواهیم خورد... پوتین می‌خواهد با آمریکا به‌صورت یک‌به‌یک مذاکره کند... و سپس تلاش خواهد کرد تا رئیس‌جمهور ایالات متحده را در تاریخ 9 ماه مه  امسال در مراسم رژه نظامی در میدان سرخ مسکو ببیند... ما چنین چیزی را نمی‌خواهیم.»

زلنسکی همچنین با اشاره به سخنان معاون رئیس‌جمهور آمریکا، جی‌دی ونس، اشاره کرد که در کنفرانس مونیخ از کشورهای اروپایی انتقاد کرده بود، گفت: «روز گذشته در اینجا در مونیخ، معاون رئیس‌جمهور آمریکا به‌روشنی اعلام کرد که... دهه‌ها روابط سنتی بین اروپا و آمریکا رو به پایان است، از این پس شرایط تغییر خواهد کرد و اروپا باید خود را با این تغییرات تطبیق دهد... اروپا باید به یک قدرت یکپارچه و خودکفا تبدیل شود.»

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و هشتاد و نهمین (1089) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

چین به دستیابی به توافق عادلانه درباره اوکراین امیدوار است

وانگ ایی، وزیر امور خارجه چین  شب گذشته، شنبه در دیدار با همتای اوکراینی خود، آندری سیبیگا، به وی اطمینان داد که مقامات چین  امیدوارند که توافقی عادلانه و پایدار برای حل‌وفصل بحران اوکراین حاصل شود و از تمامی تلاش‌ها برای بازگرداندن صلح حمایت می‌کنند.  این دیدار در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ برگزار شد.

وزارت امور خارجه چین به نقل از وانگ ایی اعلام کرد: «چین از تمامی تلاش‌ها برای بازگرداندن صلح حمایت می‌کند. ما امیدواریم که یک توافق صلح عادلانه، پایدار و الزام‌آور حاصل شود که برای تمامی طرف‌ها قابل قبول باشد.»

طبق این اطلاعات،  وزیر خارجه چین تأکید کرد که پکن همواره طرفدار حل‌وفصل مسالمت‌آمیز بحران اوکراین بوده و در این راستا اقدامات لازم را انجام داده است. وی به چهار اصل مطرح‌شده توسط شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین در خصوص بحران اوکراین اشاره کرد و آن‌ها را مبتنی بر «بی‌طرفی، عدالت، عقلانیت و عمل‌گرایی» دانست. وی همچنین یادآور شد که پکن به ایفای نقش سازنده در حل‌وفصل سیاسی بحران اوکراین ادامه خواهد داد و برای دستیابی به صلح تلاش خواهد کرد. به گفته او، چین همراه با کشورهای جنوب جهانی به تقویت اجماع و ترویج گفت‌وگو برای حل این بحران ادامه خواهد داد.

آمریکا مایل است اروپا را مسئول تضمین‌های امنیتی اوکراین کند

خبرگزاری "رویترز" به نقل از منابع خود گزارش داده است که ایالات متحده یادداشت دیپلماتیکی به پایتخت‌های اروپایی ارسال کرده و از آن‌ها پرسیده است که چه نقشی می‌توانند در تضمین‌های امنیتی برای اوکراین ایفا کنند.

طبق این گزارش، این سند دیپلماتیک اوایل هفته جاری ارسال شده و شامل سؤالاتی درباره سناریوهای احتمالی، از جمله امکان اعزام نیروهای نظامی در آینده بوده است.

جزییات بیشتری درباره حتوای این درخواست فاش نشده است و  وزارت امور خارجه آمریکا تاکنون به درخواست خبرگزاری "تاس" برای اظهار نظر در مورد این اطلاعات پاسخی نداده است.

ابراز تردید دیپلمات روس در ضرورت مشارکت اروپا در مذاکرات اوکراین

میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین، اعلام کرد که ضرورت مشارکت کشورهای اروپایی در مذاکرات حل‌وفصل درگیری اوکراین قابل تردید است. این دیپلمات روس یادآور شد  که متحدان اروپایی کی‌یف پیش‌تر فرمول‌های مختلف صلح را بدون حضور طرف روسی بررسی کرده‌اند و این اقدامات را «نمایشی بی‌کیفیت و بی‌معنا» توصیف کرد.

اولیانوف در صفحه شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «اکنون آن‌ها می‌خواهند که به مذاکرات واقعی دعوت شوند. چرا؟ آن‌ها از قبل خود را در این زمینه بی‌اعتبار کرده‌اند.»

پیش‌ از این کیت کلاگ، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور اوکراین نیز اشاره کرد که ممکن است اروپا به‌طور فیزیکی در مذاکرات صلح حضور نداشته باشد، اما منافع آن در نظر گرفته خواهد شد. وی همچنین تأکید کرد که واشنگتن تمایلی به ورود به مذاکراتی با تعداد زیاد شرکت‌کنندگان ندارد.

اروپا خود مانع از مذاکرات کی‌یف با مسکو شده بودند

خبرگزاری "رویترز" گزارش داد که دونالد ترامپ، متحدان اروپایی را با تماس غیرمنتظره خود با ولادیمیر پوتین و اعلام فوری آغاز مذاکرات صلح در اوکراین، بدون مشورت قبلی با آن‌ها یا کی‌یف، شوکه کرده است. این رویکرد جدید واشنگتن نگرانی‌هایی را در مورد احتمال کنار گذاشته شدن اتحادیه اروپا از مذاکرات صلح اوکراین ایجاد کرده ، توافقی که می‌تواند تأثیر مستقیمی بر امنیت خود اروپا داشته باشد.

در این رابطه، اسکات ریتر، تحلیل‌گر نظامی و مامور اطلاعاتی سابق آمریکایی نیز ابراز عقیده کرد که کشورهای اروپایی در مذاکرات مربوط به اوکراین حق اظهار نظر نخواهند داشت، زیرا خودشان کی‌یف را مجبور کردند تا از گفت‌وگو با روسیه صرف‌نظر کند. وی در واکنش به سخنان کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بود که ادعا کرده بود هیچ توافق صلحی بدون مشارکت اروپا ممکن نخواهد بود، گفت: «شما که قبلاً مذاکرات را ممنوع کرده بودید، حالا خواستار نشستن بر سر میز مذاکرات ترامپ و پوتین شده‌اید. چطور شد به یکباره به این کار علاقه مند شدید!»

این تحلیل‌گر تأکید کرد که کشورهای اروپایی بودند که کی‌یف را وادار کردند تا در سطح قانونی، گفت‌وگو با مسکو را ممنوع کند و اکنون باید منتظر تصمیم کسانی بود که شجاعت انتخاب صلح به‌جای جنگ را دارند.

توصیه دبیرکل ناتو به اتحادیه اروپا: از شکایت درباره مذاکرات اوکراین دست بردارید

مارک روته، دبیرکل ناتو، از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواست به‌جای شکایت، پیشنهادهای مشخصی درباره اوکراین ارائه دهند.

وی روز شنبه در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ  تأکید کرد: «به دوستان اروپایی‌ام می‌گویم: وارد بحث شوید، به‌جای آنکه درباره حضور یا عدم حضورتان در میز مذاکرات شکایت کنید، پیشنهادهای مشخص و ایده‌های سازنده ارائه دهید. هزینه‌های خود را افزایش دهید، اطمینان حاصل کنید که آموزش‌های نظامی و ارسال تسلیحات به اوکراین ادامه دارد، اما درعین‌حال پیشنهادهای مشخصی نیز مطرح کنید. برای مثال، تضمین‌های امنیتی چگونه می‌توانند تعریف شوند؟»

پیش از این اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، اعلام کرد که کشورهای اتحادیه اروپا و اوکراین باید در مذاکرات حل‌وفصل درگیری مشارکت داشته باشند. وی تأکید کرد که در حال حاضر همه کشورها از پایان هرچه سریع‌تر درگیری اوکراین حمایت می‌کنند.

روته از پاسخ به سؤالی درباره استقرار نیروهای غربی در اوکراین طفره رفت

مارک روته، دبیرکل ناتو، از پاسخ به این سؤال که آیا کشورهای اروپایی باید برای اجرای آتش‌بس و توافق صلح در اوکراین، در صورت امتناع آمریکا، نیروهای نظامی خود را به این کشور اعزام کنند، خودداری کرد. وی این موضوع را با اشاره به اینکه «در حال حاضر در مسکو و پکن به سخنان او گوش می‌دهند»، توضیح داد.

روته در جریان یک بحث در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: «هر آنچه که از این مذاکرات صلح حاصل شود، باید پایدار باشد. این یعنی باید معتبر و قابل اعتماد باشد. البته روش‌های متعددی برای سازمان‌دهی این موضوع وجود دارد. اما چرا مهم است که این توافق پایدار باشد؟ چون اگر تنها اوکراینی‌ها مسئولیت حفظ اوکراین پس از توافق صلح را بر عهده داشته باشند، فکر نمی‌کنم که این مسئله به‌اندازه کافی قابل اعتماد باشد.»

وی همچنین از ارائه جزئیات درباره دیدگاه‌های خود در مورد نحوه اجرای توافق صلح خودداری کرد و بار دیگر با اشاره به اینکه «در حال حاضر در مسکو و پکن به سخنان او گوش می‌دهند»، از بیان مواضع مشخص‌تر اجتناب ورزید.

کالاس بر ادامه درگیری‌ نظامی در اوکراین تأکید کرد

کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز شنبه در کنفرانس امنیتی مونیخ اعلام کرد که اتحادیه اروپا باید «برخی منابع را مجدداً تخصیص دهد» تا اطمینان حاصل کند که اوکراین می‌تواند به درگیری‌های نظامی ادامه دهد.

پیش‌تر، کالاس بارها تأکید کرده بود که اتحادیه اروپا باید شرایط «پیروزی» اوکراین در این درگیری را فراهم کند.

وی در سخنرانی خود  گفت: «اکنون در نقطه‌ای حساس قرار داریم که اوکراینی‌ها تصمیم گرفته‌اند در برابر متجاوز مقاومت کنند. تنها درخواست آن‌ها از ما این است که برخی منابع را مجدداً تخصیص دهیم و به آن‌ها کمک کنیم تا در برابر متجاوز مقاومت کنند، تا مجبور نباشیم اینجا، در این مکان زیبا، نگران جنگ باشیم. من واقعاً می‌خواهم خود را وقف این موضوع کنم.»

همچنین گزارش شده که کالاس روز یکشنبه در مونیخ یک نشست غیررسمی با وزرای امور خارجه کشورهای اروپایی حاضر در آلمان برگزار خواهد کرد تا وضعیت پس از اظهارات دونالد ترامپ و اعضای دولت او درباره اوکراین و روابط با اتحادیه اروپا را بررسی کند.

زاخارووا: علاقه غرب به زلنسکی کاهش یافته است

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه شب گذشته اعلام کرد که نمایندگان کشورهای غربی دیگر از اطلاعات «حساس» ارائه‌ شده توسط ولودیمیر زلنسکی درباره نقش تیم جو بایدن، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، در دامن زدن به درگیری‌ها شگفت‌زده نمی‌شوند.

وی این اظهارات را در واکنش به ممنوعیت صحبت زلنسکی به زبان اوکراینی که از سوی مجری کنفرانس امنیتی مونیخ مطرح شد، بیان کرده و افزود: «پیش‌ از این به سخنان زلنسکی همچون یک پیشگو گوش میدادند، چراکه او جزئیاتی از نقش دولت پیشین آمریکا در دامن زدن به درگیری‌ها و فسادهای مالی ارائه می‌داد. اما اکنون، اطلاعات حساسی که در اختیار دارد، دیگر کسی را شگفت‌زده نمی‌کند و علاقه به نظرات او از بین رفته است.»

زلنسکی در کنفرانس مونیخ اجازه صحبت به زبان اوکراینی را پیدا نکرد

در کنفرانس امنیتی مونیخ، به ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، اجازه داده نشد که به زبان مادری خود سخن بگوید. زمانی که زلنسکی از مجری کنفرانس پرسید که آیا می‌تواند به زبان اوکراینی صحبت کند، وی بدون لحظه‌ای تردید پاسخ داد: «خیر.» این واکنش باعث خنده حضار شد. زلنسکی نیز برای حفظ وجهه، همراه با دیگران خندید و از مجری خواست که تحت فشار این جو قرار نگیرد.

زلنسکی همچنین، در جریان این کنفرانس، در اظهاراتی عجیب، پیشنهاد کرد که اوکراینی‌هایی که انتظار برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری را دارند، تابعیت خود را تغییر دهند. وی تأکید کرد که مردم این کشور «خواهان انتخابات نیستند.» به گزارش رسانه‌های اوکراینی،  این سخنان باعث خشم بسیاری از مردم این کشور شده است.

وزیر خارجه لهستان: استقرار نیروهای اروپایی در اوکراین اجتناب‌ناپذیر است

رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان، در کنفرانس امنیتی مونیخ اعلام کرد که اتحادیه اروپا «دیر یا زود» مجبور خواهد شد نیروهای خود را به اوکراین اعزام کند.

وی در سخنرانی خود گفت: «وقتی رئیس‌جمهور [آمریکا، دونالد] ترامپ می‌گوید که در چارچوب توافق [درباره اوکراین] باید نیروهای اروپایی به این کشور اعزام شوند، ما مجبور خواهیم شد آن‌ها را تأمین کنیم. بنابراین، دیر یا زود ناچار به مداخله خواهیم شد.»

سیکورسکی همچنین تاکید کرد که هنوز زمان مناسبی برای مذاکرات فرا نرسیده است. وی تماس تلفنی  دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین را نیز یک «اشتباه» خواند و یادآور شد که مخالف مذاکرات سریع درباره این درگیری بوده و به «کاهش روحیه در اوکراین» اشاره کرد.

روز گذشته خبرگزاری "آسوشیتدپرس" گزارش داد که در دسامبر سال گذشته، گروهی از نخبگان سیاسی اروپایی در محل اقامت مارک روته، دبیرکل ناتو، گرد هم آمدند تا امکان اعزام نیروهای نظامی به اوکراین را بررسی کنند. طبق این اطلاعات، نمایندگانی از بریتانیا، دانمارک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، هلند و لهستان، به همراه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در این نشست حضور داشتند.

علاوه بر این، در دسامبر گذشته، خبرگزاری "رویترز" گزارش داد که رهبران اروپایی درباره اعزام 100 هزار نیروی نظامی به اوکراین در صورت برقراری آتش‌بس و امضای توافق صلح بحث کرده‌اند. یک مقام ارشد اروپایی تأیید کرد که اتحادیه اروپا قادر به تأمین 200 هزار نیروی نظامی برای اوکراین نیست.

سناتور روس: ایده اعزام نیروهای حافظ صلح ناتو به اوکراین غیرقابل اجرا است

آلکسی پوشکوف، سناتور روس معتقد است که ایده برخی کشورهای اروپایی مبنی بر اعزام نیروهای حافظ صلح از کشورهای عضو ناتو به اوکراین، قابل اجرا نخواهد بود، زیرا پیش از هر چیز، این موضوع باید با موافقت روسیه همراه باشد.

وی در کانال تلگرامی خود با اشاره به گزارشی درباره برنامه‌ریزی مخفیانه برخی کشورهای اروپایی برای اعزام نیروهای نظامی به اوکراین، توضیح داد: «از لحاظ حقوقی نظریه استقرار "نیروهای حافظ صلح" از کشورهای ناتو، غیرقابل اجرا است. حتی در رسانه‌های اروپایی نیز اشاره شده که این موضوع نیازمند موافقت طرف روسی است. درحالی‌که مسکو بارها اعلام کرده که قاطعانه با حضور یگان‌های منظم کشورهای ناتو در خاک اوکراین مخالف است.»

پوشکوف همچنین تأکید کرد که حتی در میان کشورهای اروپایی نیز تردیدهای زیادی در این زمینه وجود دارد و تنها تعداد محدودی از کشورها برای مشارکت در چنین طرحی ابراز آمادگی کرده‌اند.

کشورهای گروه 7 بیانیه‌ای درباره تحریم‌های جدید علیه روسیه صادر کردند

وزارت‌های امور خارجه کشورهای عضو گروه 7 (G7) روز شنبه بیانیه‌ای درباره اعمال تحریم‌های جدید ضد روسیه منتشر کردند. این بیانیه در پایان مذاکرات سران دیپلماسی این کشورها در کنفرانس امنیتی مونیخ صادر شد. در این بیانیه تأکید شده که «تلاش‌های صادقانه» روسیه برای پایان دادن به درگیری باید تضمین‌کننده امنیت و ثبات بلندمدت اوکراین به‌عنوان یک کشور مستقل باشد.

علاوه بر این، کشورهای گروه 7 بار دیگر حمایت خود را از کی‌یف در دفاع از «آزادی، حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی» اوکراین تأیید کردند.

انتهای پیام/

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->