تحولات اوکراین| نارضایتی زلنسکی از مذاکرات ریاض

۲ روز پیش ۳

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم،  خبرگزاری "رویترز" گزارش داد که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، سفر خود به عربستان سعودی را به تعویق انداخته تا به مذاکرات میان روسیه و ایالات متحده در ریاض «مشروعیت» ندهد.

زلنسکی قرار بود در چارچوب یک سفر رسمی از پیش برنامه‌ریزی‌ شده به عربستان سعودی سفر کند، اما در همان روز نشست هیئت‌های روسی و آمریکایی در ریاض، اعلام کرد که این سفر را لغو کرد. وی مدعی شد که مایل نیست پشت سر او تصمیمی درباره اوکراین گرفته شود. یک مقام آگاه به این خبرگزاری گفت: «اوکراین نمی‌خواهد این تصور ایجاد شود که مشروعیتی برای آنچه در ریاض در حال وقوع است، قائل است.»

نشریه "فارن پالیسی" نیز نوشت که ولودیمیر زلنسکی بطور علنی اعلام کرده که کی‌یف هیچ‌یک از نتایج مذاکرات میان روسیه و ایالات متحده را نخواهد پذیرفت، زیرا در این نشست هیچ نماینده‌ای از اوکراین حضور نداشته است. 

این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده  از نارضایتی کی‌یف بابت مذاکرات روسیه و آمریکا ابراز ناامیدی کرده و یادآور شد که درگیری اوکراین می‌توانست چند سال پیش، حتی با «مذاکره‌کنندگانی متوسط»، بدون از دست دادن سرزمینی حل‌وفصل شود. وی شب گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی در ایالت فلوریدا گفت: «شنیده‌ام که اوکراین ناراحت شده که به آن جایگاهی در مذاکرات داده نشده است.»

ترامپ همچنین به عدم محبوبیت ولودیمیر زلنسکی اشاره و تأکید کرد که کی‌یف باید انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار کند تا شایستگی حضور در مذاکرات را داشته باشد. وی تأکید کرد که این درگیری می‌توانست چند سال پیش، بدون هیچ‌گونه از دست دادن سرزمینی، حل شود. وی بار دیگر از روند تحولات سیاسی در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن انتقاد کرده و یادآور شد که ایالات متحده صدها میلیارد دلار کمک مالی به اوکراین اختصاص داده، بدون آن‌که «گزارشی شفاف» درباره نحوه استفاده از این کمک‌ها ارائه شود.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و نود و دومین (1092) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

تمایل مسکو و واشنگتن به حل‌وفصل درگیری اوکراین

وزارت امور خارجه روسیه شب گذشته با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که هیئت‌های نمایندگی روسیه و ایالات متحده در نشست خود در ریاض، تمایل مشترک به حل‌وفصل درگیری اوکراین را تأیید کردند.  در این بیانیه آمده است: «دیدگاه‌های طرفین درباره وضعیت پیرامون اوکراین تبادل شد. تمایل دو طرف برای حل‌وفصل این درگیری تأیید گردید. از سوی روسیه، بر لزوم برطرف کردن علل اصلی این بحران تأکید شد.»

همچنین به طرف آمریکایی اعلام شد که باید شرایط لازم برای برقراری صلح پایدار و بلندمدت، تأمین امنیت و حفظ منافع همه کشورهای منطقه فراهم شود. شرکت‌کنندگان توافق کردند که به همکاری در این زمینه ادامه دهند و این وظیفه بر عهده نمایندگان ویژه‌ای خواهد بود که به زودی تعیین می‌شوند.

روبیو: روسیه تمایل جدی خود برای حل‌وفصل درگیری اوکراین را نشان داد

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که روسیه تمایل جدی خود را برای تعاملات دیپلماتیک با هدف حل‌وفصل درگیری اوکراین به نمایش گذاشته است. 

وی پس از مذاکرات میان هیئت‌های دو کشور در ریاض در این باره گفت: «فکر می‌کنم امروز متقاعد شدم که آن‌ها (طرف روسی) آماده آغاز تعامل در چارچوب یک فرآیند دیپلماتیک جدی هستند تا مشخص شود که چگونه، با چه سرعتی و از طریق چه مکانیسمی می‌توان به پایان جنگ دست یافت.»

روبیو همچنین افزود: «اینکه آیا در نهایت موفق به تحقق این هدف خواهیم شد یا نه، کاملاً بستگی به میزان آمادگی تمامی طرف‌های درگیر در این مناقشه برای پذیرش برخی موارد خواهد داشت.»

وی در ادامه تأکید کرد: «فکر می‌کنم این نشست بسیار مهم بود، چرا که طی تقریباً سه سال گذشته ما تعامل چندانی با طرف روسی نداشتیم. این مذاکرات زمینه را برای گفت‌وگوهای آینده فراهم می‌کند.»

توافق آمریکا و اتحادیه اروپا برای همکاری به منظور پایان درگیری اوکراین

مارکو روبیو به همراه وزرای امور خارجه فرانسه، آلمان، ایتالیا، بریتانیا و کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، توافق کردند که در تماس نزدیک باقی بمانند تا روند تلاش‌های واشنگتن برای پایان دادن به درگیری اوکراین را هماهنگ کنند. این موضوع در بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا اعلام شده است.

در این سند آمده است: «وزیر خارجه ایالات متحده و همتایان اروپایی توافق کرد که در تماس نزدیک با یکدیگر باقی بماند، در حالی که مقامات واشنگتن برای دستیابی به یک آتش‌بس پایدار در اوکراین تلاش می‌کنند.»

روبیو همچنین به همتایان اروپایی خود  اطمینان داد که تحریم‌های ضدروسی حداقل تا زمان حل‌وفصل درگیری در اوکراین باقی خواهند ماند.

ترامپ: در صورت تمایل، روسیه می‌توانست تمام شهرهای اوکراین را نابود کند

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده معتقد است که روسیه در جریان درگیری نظامی می‌توانست تمام شهرهای اوکراین، از جمله کی‌یف، را ویران کند، ولی چنین قصدی ندارد.

وی شب گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی در ایالت فلوریدا تأکید کرد: «آن‌ها تقریباً 20 درصد این کار را انجام داده‌اند، اما نه 100 درصد. اگر می‌خواستند این کار را به طور کامل انجام دهند، فکر می‌کنم این اتفاق خیلی سریع رخ می‌داد.» 

او وضعیت شهرهای اوکراین را با نوار غزه پس از عملیات نظامی اسرائیل مقایسه کرد و افزود: «درصد تخریب بسیاری از ساختمان‌ها در اوکراین حتی بیشتر از غزه است. مردم از این شرایط خسته شده‌اند و می‌خواهند اتفاقی بیفتد.»

انتقاد ترامپ از عدم شفافیت در هزینه‌های مالی اختصاص‌یافته به اوکراین

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا از این مسئله انتقاد کرد که هیچ گزارشی درباره هزینه‌های مالی مرتبط با درگیری اوکراین ارائه نشده است. وی گفت: «می‌دانید، یک موضوع دیگر که مدت‌هاست مرا نگران کرده، به نظر می‌رسد که هفته گذشته ولودیمیر زلنسکی گفت که نمی‌داند نیمی از پولی که ما به او داده‌ایم، کجا رفته است. خوب، ما به آن‌ها، تا جایی که می‌دانم، 350 میلیارد دلار داده‌ایم. اما حتی اگر مقدار کمی کمتر باشد، باز هم مبلغ بسیار زیادی است.»

ترامپ همچنین اروپا را به دلیل مشارکت مالی کمتر در مقایسه با ایالات متحده در درگیری اوکراین مورد انتقاد قرار داده و افزود: «فکر می‌کنم اروپا حدود 100 میلیارد دلار داده است، در حالی که ما بیش از 300 میلیارد دلار پرداخت کرده‌ایم. و این موضوع برای آن‌ها مهم‌تر از ماست. ما یک اقیانوس بزرگ بین خود و آن‌ها داریم، اما آن‌ها چنین فاصله‌ای ندارند. اما این همه پولی که اختصاص داده شده، کجا رفته است؟ این کمک‌ها به چه مصرفی رسیده؟ من هرگز گزارشی درباره این موضوع ندیده‌ام. ما صدها میلیارد دلار می‌دهیم، اما هیچ شفافیتی در کار نیست. به همین دلیل است که من صلح می‌خواهم.»

اوایل فوریه، زلنسکی در مصاحبه‌ای با خبرگزاری "آسوشیتدپرس" مدعی شد که اطلاعی از سرنوشت 200 میلیارد دلاری که ایالات متحده برای کمک‌های نظامی اختصاص داده است، ندارد و  مدعی شد که کی‌یف تنها بیش از 75 میلیارد دلار از واشنگتن دریافت کرده است.

ترامپ از برگزاری انتخابات در اوکراین حمایت کرد

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، بر لزوم برگزاری انتخابات در اوکراین تأکید کرد و به سطح پایین حمایت مردمی از ولودیمیر زلنسکی اشاره کرد. وی یادآور شد که «مدت زیادی» از آخرین انتخابات در اوکراین گذشته است و در عین حال، محبوبیت زلنسکی به چهار درصد کاهش یافته است.

ترامپ  تاکیدکرد که بحث برگزاری انتخابات در اوکراین تنها مطالبه روسیه نیست، بلکه «کشورهای زیادی» نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کرده‌اند. وی یادآور شد که اگر کی‌یف خواهان حضور در مذاکرات است، باید انتخابات برگزار کند.

لهستان با آرامش به اقدامات آمریکا برای حل‌وفصل درگیری اوکراین نگاه می‌کند

آندری دودا، رئیس‌جمهور لهستان از مرم کشورش خواست که با آرامش به «گام‌های قاطع» دولت آمریکا در تلاش برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز درگیری اوکراین نگاه کنند.

وی شب گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از دیدار با کیت کلاگ، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور روسیه و اوکراین، گفت: «اکنون چه چیزی باقی می‌ماند؟  فقط کافی است که آرامش داشته باشیم، و این همان چیزی است که از هموطنانم درخواست می‌کنم، به گام‌های بسیار قاطع و حتی می‌توانم بگویم رادیکال ایالات متحده نگاه کنید و امیدوارم صلح را به بخش ما از اروپا بیاورد.»

رئیس‌جمهور لهستان افزود: «من کاملاً در جریان وضعیت [تلاش‌های آمریکا] هستم و می‌خواهم هموطنانم را آرام کنم. به نظر من، ایالات متحده به شدت در روند حل‌وفصل مسالمت‌آمیز درگیری اوکراین درگیر شده و انتظار دارم که یا صلح برقرار شود یا حداقل آتش‌بس اولیه حاصل گردد.»

اعلام آمادگی ماکرون برای گفتگو با پوتین

امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه اعلام کرد که در زمان مناسب، آماده گفت‌وگو با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، خواهد بود. وی شب گذشته در مصاحبه‌ای گفت: «در زمان مناسب و در چارچوب مذاکرات آتی... مشخصاً اگر این گفت‌وگو مفید باشد، بار دیگر با او صحبت خواهم کرد.»

ماکرون همچنین تاکید کرد که فرانسه تا زمانی که درگیری‌های مسلحانه در اوکراین ادامه دارد، قصد اعزام نیروهای نظامی به این کشور را ندارد.

ابراز نارضایتی پاریس از تماس‌های روسیه و آمریکا

فرانسوا بایرو، نخست‌وزیر فرانسه اعلام کرد که کشورهای اتحادیه اروپا قادر به جلوگیری از تعامل میان ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، نیستند.

وی گفت: «ما شاهد یک اتحاد غیرقابل تصور بین پوتین و ترامپ هستیم، که اروپا را در مسائل مربوط به این قاره به حاشیه می‌راند. وحشتناک است که شاهد ضعف اتحادیه اروپا در این موضوع باشیم.»

مقام آمریکایی: کی‌یف منابع طبیعی خود را در ازای دریافت کمک مبادله خواهد کرد

اسکات بسنت، وزیر دارایی ایالات متحده، ابراز اطمینان کرد که کی‌یف توافقی با واشنگتن برای دسترسی به منابع طبیعی اوکراین در ازای دریافت کمک‌های مالی و اقتصادی امضا خواهد کرد. وی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی "فاکس نیوز" گفت: «فکر می‌کنم ولودیمیر زلنسکی در نهایت موافقت کرده و این کار را انجام خواهد داد.»

به گفته بسنت، این توافق‌نامه ماهیتی بلندمدت خواهد داشت و به نفع هر دو طرف خواهد بود. وی همچنین تأکید کرد که انعقاد این توافق می‌تواند به تقویت امنیت اوکراین کمک کند.

بسته کمک 6 میلیارد یورویی اتحادیه اروپا برای اوکراین 

روزنامه "پولیتیکو" روز گذشته با استناد به دیپلمات‌های اروپایی گزارش داد که اتحادیه اروپا در حال آماده‌سازی یک بسته کمک جدید به ارزش حداقل 6 میلیارد یورو برای اوکراین است. بر اساس این گزارش، اتحادیه اروپا قصد دارد مواضع دولت کی‌یف را در بحبوحه مذاکرات روسیه و آمریکا درباره حل‌وفصل درگیری اوکراین تقویت کند.

طبق این اطلاعات، این بسته شامل 1.5 هزار گلوله توپخانه‌ای و سامانه‌های پدافند هوایی خواهد بود و یکی از بزرگ‌ترین بسته‌های کمک نظامی اتحادیه اروپا به اوکراین از زمان آغاز درگیری نظامی خواهد بود. به گفته منابع این نشریه، ارزش کل این کمک ممکن است در نهایت از 10 میلیارد یورو فراتر برود، پس از آنکه کشورهای اروپایی ارزیابی دقیق‌تری از ذخایر نظامی خود انجام دهند.

همچنین اشاره شده که اعضای اتحادیه اروپا می‌توانند هم تجهیزات و هم کمک‌های مالی را برای این بسته فراهم کنند، در حالی که سهم هر کشور به طور مستقیم به تولید ناخالص داخلی آن بستگی خواهد داشت.

لاوروف: روند حل‌وفصل درگیری اوکراین در حال شکل‌گیری است

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در پایان سفر خود به ریاض، اعلام کرد که روسیه و ایالات متحده در آینده نزدیک روندی را برای حل‌وفصل درگیری در اوکراین شکل خواهند داد. وی یادآور شد که در ابتدا، طرف آمریکایی باید مشخص کند که چه کسی نمایندگی واشنگتن را در این روند بر عهده خواهد داشت. وی گفت: «به محض این که نام و سمت نماینده مربوطه را بدانیم، ما نیز، همان‌طور که رئیس‌جمهور پوتین به ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، گفته، نماینده خود را در این فرآیند تعیین خواهیم کرد.»

کیت کلاگ به گروه مذاکره‌کنندگان آمریکایی درباره اوکراین می‌پیوندد

کیت کلاگ، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده در امور روسیه و اوکراین، به عنوان عضو گروه مذاکره‌کننده آمریکا برای حل‌وفصل درگیری اوکراین تعیین شده است. یوری اوشاکوف، دستیار رئیس‌جمهور روسیه در یک گفت‌وگو تلویزیونی گفت: «در موضوع اوکراین توافق شد که آمریکا نماینده خود را تعیین کرده است [...] آقای کلاگ. اما او تماس‌ها را با اوکراینی‌ها و اروپایی‌ها انجام خواهد داد، در حالی که برای مسیر مذاکرات روسیه و آمریکا، فرد یا گروه ویژه‌ای تعیین خواهد شد.»

اوشاکوف همچنین یادآور شد که ولادیمیر پوتین، نیز نمایندگانی را برای ارتباط با واشنگتن تعیین خواهد کرد. وی تأکید کرد: «ما (روسیه و آمریکا) توافق کردیم که یک گروه ویژه تشکیل شود که به‌طور جدی و اساسی به بررسی تمام ابعاد این مسئله (بحران اوکراین) بپردازد.»

روز سه‌شنبه در ریاض، مذاکراتی میان هیئت‌های روسیه و ایالات متحده برگزار شد که 4.5 ساعت به طول انجامید. مسکو و واشنگتن در این دیدار روابط دوجانبه، حل‌وفصل وضعیت در اوکراین و آمادگی برای دیدار رهبران دو کشور را مورد بحث قرار دادند.

زلنسکی: اوکراین هرگز مناطق پیوسته به روسیه را به رسمیت نخواهد شناخت

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین تاکید کرد که اوکراین هرگز مناطقی را که به ترکیب روسیه ملحق شده‌اند، به عنوان بخشی از  خاک روسیه به رسمیت نخواهد شناخت. وی روز گذشته در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در آنکاراگفت: «ما هرگز سرزمین‌های خود را [...] بخشی از روسیه نخواهیم دانست.»

زلنسکی تأکید کرد که کی‌یف ترجیح می‌دهد این مناطق را از طریق دیپلماسی بازپس بگیرد.

اردوغان: ترکیه مکان ایده‌آلی برای مذاکرات درباره اوکراین است

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه اعلام کرد که کشورش می‌تواند مکان ایده‌آلی برای برگزاری مذاکرات مربوط به حل‌وفصل درگیری اوکراین باشد.

وی در کنفرانس مطبوعاتی مشترکی به همراه ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین در این باره گفت: «کشور ما مکان ایده‌آلی برای مذاکراتی خواهد بود که ممکن است در آینده میان روسیه، اوکراین و آمریکا برگزار شود.»

اردوغان دلیل این دیدگاه را به نقش فعال دیپلماتیک ترکیه در 13 سال گذشته و ارتباط این کشور با تمامی طرف‌های درگیر مرتبط دانست.

تمایل کانادا برای مشارکت در حل‌وفصل بحران اوکراین 

ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا، اعلام کرد که دولت این کشور مایل است در روند حل‌وفصل درگیری اوکراین مشارکت داشته باشد. وی این اظهارات را در یک نشست خبری آنلاین از بروکسل بیان کرد.

وی تأکید کرد: «ما می‌خواهیم بخشی از این مذاکرات درباره تضمین‌های امنیتی برای اوکراین باشیم.» جولی این اظهارات را در واکنش به مذاکرات میان روسیه و ایالات متحده که در ریاض برگزار شد، مطرح کرد.

وزیر خارجه کانادا همچنین درباره احتمال بازگشت روسیه به "گروه هفت" (G7) موضع‌گیری کرده و گفت: «در این مورد باید بگویم: وتاوا تحت هیچ شرایطی با این مسئله کنار نخواهد آمد و قاطعانه با عضویت مجدد روسیه در گروه هفت مخالف است.»

وانگ ایی: تمایل به حل‌وفصل بحران اوکراین در حال افزایش است

وانگ ایی، وزیر امور خارجه چین روز سه شنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد که مقامات پکن افزایش تمایل به گفت‌وگو و مذاکرات برای حل‌وفصل درگیری اوکراین را تأیید کرده و همچنان از راهکارهای سیاسی حمایت می‌کنند.

وی تأکید کرد: «بحران اوکراین تقریباً سه سال است که ادامه دارد. تمایل به گفت‌وگو و مذاکرات در حال افزایش است. از زمان آغاز این بحران، چین همواره از راهکارهای سیاسی حمایت کرده و به روند مذاکرات صلح کمک کرده است. چین به حمایت خویش از تمامی تلاش‌هایی که به تحقق مذاکرات صلح کمک می‌کنند، ادامه خواهد داد.»

ابراز خرسندی مجارستان از آغاز مذاکرات روسیه و آمریکا 

پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان که برای شرکت در نشست‌های شورای امنیت سازمان ملل به نیویورک سفر کرده، مذاکرات میان روسیه و ایالات متحده در عربستان سعودی را بهترین خبر در روزهای اخیر توصیف کرد. وی به خبرنگاران گفت: «ما بسیار خوشحالیم که شاهد تحولات جاری در عربستان سعودی هستیم. ما آغاز مذاکرات مستقیم میان روسیه و ایالات متحده را که بخشی از آن به ازسرگیری همکاری‌های دوجانبه و بخشی دیگر به برقراری صلح در اوکراین مربوط می‌شود، استقبال می‌کنیم.»

وی تأکید کرد که همکاری میان روسیه و آمریکا در صورتی که مبتنی بر احترام متقابل باشد، به نفع کل جهان خواهد بود. به گفته وی، تحولات رخ‌داده در ریاض امیدهایی برای دستیابی به صلح ایجاد کرده است.

وزیر خارجه مجارستان یادآور شد که این کشور از مشارکت رهبران اتحادیه اروپا در مذاکرات صلح درباره اوکراین حمایت نمی‌کند، زیرا آن‌ها همچنان خواهان ادامه درگیری و ارسال تسلیحات به کی‌یف هستند. وی افزود: «بر سر میز مذاکرات، افرادی حضور دارند که به دنبال صلح هستند، اما کسانی که سخن از جنگ می‌گویند، در این مذاکرات جایی ندارند.»

علاوه بر این، سییارتو ابراز تأسف کرد که سازمان ملل متحد نتوانسته به یک پلتفرم مؤثر برای حل‌وفصل بحران اوکراین تبدیل شود و خواستار اصلاحات در این سازمان برای مقابله با تهدیدات امنیتی شد.

انتهای پیام/

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->