مقامهای سوئدی تلاش دارند تراژدی مرگبار تیراندازی شهروند سفیدپوست سوئدی به افراد مهاجر با دستکم ۱۰ کشته را تیراندازی اتفاقی و تصادفی و نه ناشی از نفرت و نژادپرستی معرفی کنند.
پلیس سوئد بهتازگی در جدیدترین گزارش خود از تیراندازی دسته جمعی اخیر در این کشور که با عنوان بدترین تیراندازی جمعی تاریخ سوئد شناخته میشود، اعلام کرد که بیشتر قربانیان تیراندازی دستهجمعی در سوئد از «افرادی با پیشینه مهاجرت» بودند؛ با وجود این، مقامهای این کشور همچنان برای قرار ندادن این حادثه در دسته اقدامهای تروریستی تلاش میکنند.
پلیس سوئد اعلام کرد که بیشتر قربانیان حادثه تیراندازی دستهجمعی هفته گذشته در شهر اوربرو سوئد، سابقه مهاجرت داشتند.
یک مقام پلیس سوئد اعلام کرد: بیشتر قربانیان تیراندازی در مدرسه پیشینه مهاجرت داشتند؛ قومیت جز مولفههایی است که پلیس از همان ابتدای تحقیقات در ارزیابی انگیزه احتمالی آن را در نظر گرفته است.
وی همچنین ادعا کرد: هنوز زود است که بگوییم دلیل خاصی پشت این اقدام وجود دارد.
دادستانهای سوئدی هم بهتازگی هویت عامل تیراندازی دسته جمعی اوربرو را تایید و اعلام کردند وی ریکارد اندرسون، مرد ۳۵ ساله سفیدپوست سوئدی است.
براساس اعلام دادستانهای سوئد، عامل این تیراندازی، فردی دور از جامعه با مشکلات روانی بوده که به تنهایی قتلعام اوربرو را در ۲۰۰ کیلومتری استکهلم رقم زد.
اولف کریسترسون، نخستوزیر سوئد در یک سخنرانی با اشاره به اینکه قربانیان هفت زن و سه مرد بین ۳۱ تا ۶۸ سال بودند، گفت: این افراد در حال گذراندن دورههای زبان سوئدی و مراقبتهای بهداشتی بودند و از جاهای مختلف دنیا آمده بودند تا زندگی خود را مجددا بسازند.
وی بدون در نظر داشتن سیاستهای ضدمهاجرتی و سختگیرانه سوئد، ادعا کرد که نفرت با نفرت بیشتر از بین نمیرود و حمله به این مهاجران حمله به همه سوئد است.
براساس گزارشها، مهاجران در سوئد درپی تیراندازی دسته جمعی اخیر در این کشور بیش از هر زمانی سرخورده و دچار احساس طردشدگی هستند.
تلاش مقامهای سوئدی در جا انداختن این ادعا که انگیزه عامل تیراندازی همچنان نامشخص است، موضوعی است که بهشدت مورد انتقاد قرار گرفته است؛ استکهلم در مسیر تقویت این روند خود برای تغییر قانون مالکیت سلاح و حتی امنیت در مدرسههای سوئد اقدام کرد.
کریسترسون مدعی شد که نباید درباره انگیزههای مهاجم گمانهزنی شود، زیرا سبب نگرانیهای بیشتر افرادی میشود که پیشینه مهاجرت دارند.
پلیس سوئد هم مدعی شد که هنوز انگیزه عامل تیراندازی مشخص نیست و ما در تلاش هستیم تا انگیزه روشنی برای این اقدام بیابیم.
برخی از مقامهای سوئدی هم تلاش دارند با اشاره به وقوع خادثههای مکرر تیراندازیهای جمعی در دیگر کشورها بهویژه آمریکا، از حادثه اخیر در سوئد بهعنوان اتفاقی معمولی یاد کنند که در نقاط مختلف جهان میافتد و موضوع عجیبی نیست.
این در حالی است که کارشناسان میگویند که این اقدام با انگیزههای نژادپرستانه صورت گرفته و نتیجه سیاستهای ضدمهاجرتی تشدیدشده سوئد در سالهای اخیر است.
تیراندازی مرگبار اخیر در سوئد در مدرسه بزرگسالانی رخ داد که در آن دانشآموزان مهاجر زیادی وجود داشتند؛ در عین حال، شبکههای تلویزیونی سوئد ویدیویی را از روز حادثه منتشر کردهاند که در آن صدای فریاد «از سوئد برو بیرون» شنیده میشود، هرچند مشخص نیست که چه کسی این جمله را فریاد میزند.
سرپرست مدیرکلی شورای ملی پیشگیری از جرم سوئد، در این باره گفت: من نام برخی از قربانیان را دیدهام و درست است که همه آنها خارجی هستند، اما جرات نمیکنم بگویم که این تراژدی به دلیل نفرت از مهاجران بوده است.
مدیر موسسه سوئدی Segerstedt در دانشگاه گوتنبرگ سوئد که که خشونت ناشی از نفرت رامطالعه میکند، گفت: ما انگیزه عامل تیراندازی را نمیدانیم، اما میدانیم که یکی از پیامدهای آن ترس در میان مهاجران است.
یکی از اعضای هیئت مدیره شبکه سوئدی گروههای حمایت از پناهجویان که با نام اختصاری FARR شناخته میشود، گفت که مهاجران در سراسر کشور، پس از حمله، احساس آسیبپذیری بیشتری میکنند؛ این حمله احساس ناراحتی مهاجران و پناهجویان را در سوئد تشدید کرد.
تیراندازی اخیر در سوئد مرکزی را هدف قرار داد که به مهاجرانی که براساس قوانین سوئد به دنبال آنچه ادغام مهاجران، خوانده میشود، بودند.
- بیشتر بخوانید:
- سوئد بهدنبال تشدید قوانین اسلحه و امنیت در مدرسهها
- مرگبارترین خشونت مسلحانه تاریخ سوئد؛ حکمرانی وحشت در جامعهای درهمشکسته
اروبرو که زمانی پایتخت صنعت کفش سوئد بود، درپی ورود مهاجران متعاقب جنگ بالکان در دهه ۱۹۹۰ و جنگهای دیگر طی دهه دوم ۲۰۰۰ شاهد رشد قابل ملاحظهای بود که تنوع روزافزون جمعیت آن را نیز درپی داشت.
سوئد در سالهای اخیر بالاترین نرخهای خشونت با اسلحه را در اتحادیه اروپا ثبت کرده است؛ استکهلم در این سالها در میانه مواجهه با نرخ فزاینده جنایتهای گروهی و مسلحانه تلاش کرده با گرفتن انگشت اتهام به سمت مهاجران، سختگیرانهتر کردن سیاستهای ضدمهاجرتی خود را توجیه کند.
به گزارش نیویورکتایمز، این احساس در بسیاری از مهاجران پس از قتلعام اوربرو تقویت شده است که سوئد دیگر خواهان حضور آنها نیست؛ برخی از آنها با ترس و نگرانی این پرسش را مطرح میکنند که اگر عامل تیراندازی یک فرد مهاجر بود، سوئد چه واکنشی نشان میداد؟
در عین حال، تیراندازی دستهجمعی اوربرو بحثهای موجود و جاری در سوئد درباره خشونت مسلحانه و جنگهای باندهای مشغول تجارت مواد مخدر را تشدید کرد.
سخاوت ادعایی سوئد در پذیرش مهاجران طی سالهای گذشته بهسرعت رنگ باخت؛ روی کار آمدن دولت ائتلافی در سال ۲۰۲۲ سیاستهای ضدمهاجرتی را در این کشور تشدید کرد و نقابهای این کشور در مهاجرپذیری را فروانداخت.
دلیل این اقدام، نیاز دولت ائتلافی به جلب حمایت یک حزب راستگرا و ضدمهاجر برای تشکیل دولت بود.
دولت ائتلافی سوئد قوانینی را تصویب کرده که ظاهرا باندهای جنایتکار را هدف قرار میدهد، اما کارشناسان میگویند که این قوانین بهطور نامتناسبی بر مهاجران و پناهجویان که اغلب در مناطقی با جرم و جنایت بالا زندگی میکنند، تاثیر میگذارد.
سیاست مهاجرتی جدید سوئد بهشدت سختگیرانه است و خانوادههای مهاجر را به شکلی گسترده هدف قرار میدهد؛ جامعه سایه عبارتی است که سوئد برای توصیف جامعه مهاجران استفاده میکند.
کارشناسان میگویند: احزاب سوئدی در حالی از روند ادغام مهاجران سخن میگویند که سیاستهایشان در جهت غیرممکن کردن ادغام مهاجران در جامعه سوئد است.
انتهای پیام/