به گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، یوسف یوسفی پیش از ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به وضعیت طرح جامع کاهش آلودگی هوای شهر اراک اظهار داشت: اقدامات محیط زیست منحصر به هوا نیست بلکه شامل پسماند، پساب، موارد قانون هوای پاک، تالاب و غیره میشود، سال گذشته برای بخش آلودگی هوا اقدامات ویژه انجامشد که یکی از اقدام بازنگری، تدوین و اصلاحیه طرح جامع کاهش آلودگی هوا است که در سال 88 تصویب و کار کارشناسی و موارد جلسهای این طرح انجام شد، اما این طرح یا آیین نامه اصلاحیه با 39 راهکار اساسی به هیأت دولت ارسال شد هیات دولت این را برگرداند و قرار بود بعد اصلاح مجدد از سوی استانداری ارجاع شود.
وی افزود: قضاوت برای بحث آلودگی هوا و شناسایی موارد آلاینده نیازمند تهیه سیاهه انتشار است که سهم واحدهای آلاینده بر اساس فرایند و سوخت مصرفی مشخص میشود، مطالعه سیاهه انتشار در 84 توسط دانشگاه اصفهان و سال 96 در دانشگاه شریف انجام شده بود دیگر انجام نشد و با توجه به قدیمی بودن لیست سیاهه انتشار شهر اراک، نیاز بود این مطالعه بهروزرسانی شود و دانشگاه اراک به عنوان مجری طرح قرار گرفت.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی با بیان اینکه از ابتدای سال 116 روز آلاینده در شهر اراک وجود داشته است، تصریح کرد: براساس سیاهه انتشار 15 منبع آلاینده در شهر اراک مشخص شد که سهم منابع ثابت 70 درصد و سهم منابع متحرک 30 درصد شناسایی شدهاست و در طی سال 254 هزار تن منابع آلایندگ در شهر اراک تولید میشود که در هوای شهر اراک شازند و مهاجران جریان دارد. چهار صنعت بزرگ استان شامل نیروگاه، پالایشگاه، پتروشیمی و ایرالکو بیشترین آلودگی را دارند.
یوسفی بیان کرد: میزان مازوتی که نیروگاه شازند در سال 1401 سوزانده 700 میلیون لیتر ، سال گذشته به 350 میلیون لیتر و امسال مازوت سوزی یک ماه دیرتر شروع و کاهش مازوت سوزی اتفاق افتاده، اما مورد رضایت محیط زیست نبوده است و روند کاهشی مازوتسوزی باید به سمت صفر برود و مازوت پرسولفور سوزانده نشود.
وی ادامه داد: پالایشگاه شازند در شبانه روز 2 میلیون لیتر مازوت کمسولفور تولید میکند که به کشتی رانی تخصیص پیدا میکرد، اما امسال روزانه 500 هزار لیتر مازوت کم سولفور به نیروگاه شازند تحصیص پیدا کرد که تاکنون 20 میلیون لیتر مازوت کمک سولفور به نیروگاه داده شد و این مهم اکنون متوقف شده است، این در حالی است که در نیروگاه شازند روزانه 4 هزار و 500 لیتر مازوت پرسولفور سوزانده میشود. انتشار فراخوان شناسایی کارگزار تخصصی کنسرسیوم کاهش آلایندگی نیروگاه شازند انجام شد و اکنون این کنسرسیوم تشکیل شده و بر روند کاهش آلودگی در نیروگاه به شدت کار میکنند.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی بیان کرد: از سال 86 چهار ایستگاه سنجش آلودگی هوا در اراک و دو ایستگاه در شهر شازند و ساوه نصب شد که تا دو سال گذشته بر تعداد این ایستگاهها افزوده نشد، در حالی که این مهم باید به 18 ایستگاه در سطح استان برسد، ایستگاههای سنجش آلودگی هوا نیاز به اعتبار زیاد دارد، مقرر شد از محل عوارض آلایندگی که به شهرداری پرداخت میشود 5 دستگاه سنجش آلودگی هوا برای شهر اراک خریداری شود که با پیگیری انجام شده در هفته هوای پاک یک ایستگاه خریداری شد.
یوسفی افزود: چهار ایستگاه بعدی سنجش آلودگی هوا با همین روال خریداری خواهد شد که منبع تأمین اعتبار از محل دریافت عوارض آلایندگی شهرداری است، مقرر شد ایرالکو و پتروشیمی هم یک ایستگاه سنجش خریداری کند، پالایشگاه ایستگاه سنجش آلودگی دارد که کامل است، اما از به صورت مداوم از سیستم خارج و قطع میشود و از این پتانسیل به خوبی استفاده نمیشود.
وی با اشاره به اقدامات قانونی برای کاهش آلودگی گفت: هر سه ماه یکبار لیست صنایع آلاینده تهیه و اعلام میشود که یکونیم درصد درآمد خالص صنایع مشمول عوارض مالیاتی میشود، پتروشیمی در سالهای گذشته در لیست صنایع آلاینده نبوده و به عنوان صنعت سبز شناخته شده بود اما با مطالعات انجام شده طی دوسال گذشته در لیست صنایع آلاینده قرار گرفته است، همچنین پالایشگاه و ایرالکو جزو صنایع آلاینده قرار دارند، محیط زیست علیه نیروگاه، ایرالکو و پالایشگاه شکایات دارد و در حال پیگیری است.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی افزود: اعتبارات استانی محیط زیست طی دو سال گذشته بیش از 18 برابر و اعتبارات ملی 20 برابر افزایش داشته است که در پروژههای مختلف استفاده میشود، برای نخستین بار از هوش مصنوعی برای رصد در مناطق مختلف استفاده شده است. باغ وحش اراک نمیتوانست گونه جدید بگیرد که مشکل زمین و قرارداد وجود داشت که با مجموعه حمایت استان پروانه صادر و اکنون به عنوان پارکی که دارای پروانه زیست محیطی است میتواند گونههای مختلف حیوانات و جانوران را خریداری کند.
یوسفی ادامه داد: از محل صندوق محیط زیست بیش از 100 میلیارد تومان تصویب و در پروژههای مختلف پسماندی و پسابی هزینه شدهاست، از محل مسئولیتهای اجتماعی ناوگان خودرویی اداره کل را تجهیز کردیم و 16 خودروی عملیاتی و سواری طی دوسال گذشته برای محیط زیست خریداری شده است.
وی بیان کرد: در استان 1500 لیتر پساب صنعتی وجود دارد که باید به چرخه بازگردند، چرا که با روند پیشرو در سالهای آینده با خشکسالی مواجه خواهیم شد، صنایع بزرگ مانند پالایشگاه باید به فکر بازچرخانی 100 درصدی پساب باشند، همچنین در شهرک صنعتی پساب الکل سازیها در دستور کار 100 درصد قرار دارد.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی تصریح کرد: در حوزه پسماندها باید به سمت این دیدگاه پیش برویم که لندفیلها و دپوها را تحت عنوان اقتصاد چرخشی حذف کنیم و پسماندها قابل استفاده شوند، این در حالیست که سال گذشته پسماند پتروشیمی شازند در شرکت سیمان تهران مورد استفاده قرار گرفت.
یوسفی در ارتباط با آنفولانزای فوق حاد پرندگان تصریح کرد: آنفولانزا یک مخاطره طبیعی است که برخی از گونههای پرندگان این ویروس را با خود دارند، آنفولانزای فوق حاد پرندگان در سال 94 و 95 و 97 اتفاق افتاد و مهار شد و اکنون به محض اینکه اولین لاشه شناسایی شود باید از طریق دامپزشکی تشریح شود. اقداماتی که در این زمینه نیاز بود در جلسات مدیریت بحران پیگری شده است. اطلاع رسانی مخاطرات از طریق مدیریت بحران انجام می شود اما محیط زیست تعداد لاشه پرندگان را همیشه اعلام کردهاست. تا دی ماه لاشه حدود یک هزار و 760 پرنده که عمدتاً غاز خاکستری و سبز بوده و حامل ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان هستند دفن شده و به هیج یک از واحدهای صنعتی سرایت نکرده است.
انتهای پیام/ 711/