دستکم ۱۶۰ کارمند بخش مراقبتهای بهداشتی غزه شامل ۲۰ پزشک، همچنان در بازداشتگاهها و زندانهای رژیم صهیونیستی در حبس هستند.
براساس قوانین بینالمللی، کارکنان مراقبتهای بهداشتی باید از حمله محافظت شوند و اجازه داشته باشند به ارائه مراقبتهای پزشکی به همه کسانی که به آن نیاز دارند، ادامه دهند.
با وجود این، تا زمان اجرایی شدن آتشبس غزه در ژانویه (دی)، بیش از هزار نفر از کارکنان پزشکی در سراسر غزه شهید شدند، بسیاری از بیمارستانهای این منطقه بمباران شدند و به ویرانهای تبدیل شدند؛ حملههایی که کمیسیون شورای حقوق بشر سازمان ملل به این نتیجه رسید که جنایت جنگی محسوب میشوند.
صدها نفر از کارکنان پزشکی دیگر ازجمله دهها پزشک که از حملههای هوایی و حملههای زمینی جان سالم بهدر برده بودند، دستگیر شدند، بهطور غیرقانونی به اراضی اشغالی و زندانهای رژیم صهیونیستی منتقل شدند.
آماری تکاندهنده از کادر درمانی و پزشکی اسیر غزه
به گزارش گاردین، دیدهبان کارکنان بهداشت و درمان (HWW)، سازمان غیردولتی پزشکی فلسطینی، اعلام کرد که ۱۶۲ نفر از کادر پزشکی غزه ازجمله برخی از ارشدترین پزشکان در بازداشت رژیم صهیونیستی باقی ماندهاند و ۲۴ نفر دیگر پس از انتقال از بیمارستانها در جریان جنگ این رژیم علیه غزه ناپدید شدهاند.
مدیر دیدهبان کارکنان بهداشت و درمان گفت که بازداشت تعداد زیادی از پزشکان، پرستاران، پیراپزشکان و دیگر کارکنان مراقبتهای بهداشتی غزه براساس قوانین بینالمللی غیرقانونی است و با محروم کردن غیرنظامیان از تخصص و مراقبتهای پزشکی، به درد و رنج غیرنظامیان دامن میزند.
وی تاکید کرد: هدف قرار دادن نیروی کار مراقبتهای بهداشتی توسط اسرائیل به این شیوه، تاثیر مخربی بر ارائه خدمات بهداشتی به فلسطینیها، از طریق تحمیل رنج گسترده، مرگهای قابل پیشگیری بیشمار و ریشهکن کردن موثر تمام تخصصهای پزشکی دارد.
سازمان جهانی بهداشت (WHO) نیز اعلام کرد که رژیم صهیونیستی از زمان آغاز جنگ علیه غزه، ۲۹۷ نفر از کارکنان مراقبتهای بهداشتی را بازداشت کردهاند، اما این سازمان اطلاعات بهروزرسانیشدهای درباره تعداد آزادشده یا در بازداشت باقیمانده ندارد.
دیدهبان کارکنان بهداشت و درمان میگوید دادههایش نشان میدهد که آمار واقعی کمی بیشتر از آمار موجود است و رژیم صهیونیستی ۳۳۹ کارمند مراقبتهای بهداشتی غزه را بازداشت کرده است.
سازمان جهانی بهداشت پس از گزارشهایی مبنی بر اینکه اسیران فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی مرتبا مورد خشونت و بدرفتاری قرار میگیرند، تاکید کرد: عمیقا نگران سلامت و ایمنی کارکنان بهداشتی فلسطینی در بازداشتگاههای اسرائیل هستیم.
تدروس آدهانوم گبریسوس، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، بازداشت مداوم کارکنان پزشکی توسط رژیم صهیونیستی را محکوم کرد و گفت که بهشدت نگران وضعیت آنها است.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل (UNOCH) هم اعلام کرد: اسرائیل باید فورا کارکنان پزشکی را که بهطور خودسرانه در حبس نگهداری میشوند، آزاد کند و به تمام اقدامهایی که به ناپدید شدن اجباری، شکنجه و دیگر بدرفتاریها منجر میشود، پایان دهد.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل پیشتر اعلام کرده بود: واضح است که بازداشت تعداد زیادی از کارکنان مراقبتهای بهداشتی توسط ارتش اسرائیل به فروپاشی سیستم مراقبتهای بهداشتی در غزه کمک کرده است.
آجیت سونگای، رئیس دفتر اراضی اشغالی فلسطین در دفتر حقوق بشر سازمان ملل گفت: مسئولان چنین جنایتهایی طبق قوانین بینالمللی باید پاسخگو باشند.
براساس کنوانسیون ژنو بهعنوان مجموعه قوانین بینالمللی مربوط به جنگ، پزشکان باید محافظت شوند، هدف قرار نگیرند یا در هنگام درگیری مورد حمله قرار نگیرند و باید اجازه داشته باشند که به ارائه مراقبتهای پزشکی به کسانی که به آن نیاز دارند، ادامه دهند.
تدروس گفت: کارکنان بهداشت، امکاناتی که در آنها کار میکنند و بیمارانی که از آنها مراقبت میکنند، ... هرگز نباید هدف قرار گیرند؛ در واقع، براساس قوانین بینالمللی بشردوستانه، آنها باید بهطور فعال مورد حمایت قرار گیرند.
۲ نفر از ارشدترین پزشکان غزه یعنی ایاد الرنتیسی، مشاور متخصص زنان و زایمان در بیمارستان کمال عدوان و عدنان البرش، رئیس بخش ارتوپدی بیمارستان الشفاء در بازداشت رژیم صهیونیستی جان خود را از دست دادند.
رژیم صهیونیستی طی جنگ اخیر علیه غزه، با ادعای بیاساس استفاده مقاومت فلسطین از تاسیسات و مراکز بهداشتی و درمانی این منطقه، این تسهیلات را هدف قرار داده و کارکنان مراقبتهای بهداشتی را بازداشت کرده است.
ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، گفته است که رژیم صهیونیستی تا به امروز نتوانسته این ادعاها را ثابت کند.
ارتش رژیم صهیونیستی IDF به درخواستهای گاردین برای پاسخگویی به پرسشها درباره پزشکان فلسطینی زندانی پاسخ نداد، بلکه به انتشار بیانیهای کلی با طرح ادعای تکراری تلاش برای بازگرداندن ساکنان اراضی اشغالی با عمل به قوانین بینالمللی، بسنده کرد.
این در حالی است که گزارشهای پزشکان مشابه گزارشهای دیگر اسیران فلسطینی سابق در زمان بازداشت خود در زندانهای رژیم صهیونیستی است که سوءاستفاده و شکنجه نظاممند را توصیف میکنند.
در اوایل ماه جاری، یک نظامی رژیم صهیونیستی به دلیل آزار اسیران فلسطینی به هفت ماه زندان محکوم شد که نخستین محکومیت در نوع خود در اراضی اشغالی است.
روایت پزشکان غزه از رنج اسارت
پزشکان غزه میگویند که در زمان بازداشت در زندانها و بازداشتگاههای رژیم صهیونیستی شکنجه، ضرب وشتم و تحقیر شدهاند.
عصام ابو عجوه، پزشک فلسطینی در حال انجام عمل جراحی اورژانسی بر روی یک بیمار با جراحت شدید شکمی در بیمارستان الاهلی در مرکز غزه بود که نظامیان صهیونیست به دنبال او آمدند.
او درباره این حادثه گفت: از آنها پرسیدم که چرا وارد اتاق عمل شدند؛ یکی از نظامیان صهیونیست به من اشاره کرد و گفت: شما دکتر عصام ابو عجوه هستید؟ گفتم: بله، من هستم و سپس ضربوشتم شروع شد.
ابو عجوه ۶۳ ساله که هنوز جراحت دستهایش خوب نشده است، میگوید که او را از اتاق عمل بیرون کشیدند و سپس وی را برهنه کرده و چشمبند و دستبند زدند.
وی گفت: سپس من را به همراه دیگر پزشکان، پرستاران و کادر پزشکی سوار یک کامیون نظامی و از بیمارستان دور کردند؛ کمتر از ۲۴ ساعت بعد در بازداشتگاهی در اسرائیل بودم و ماهها خشونت و آزار وحشیانه و مداوم آغاز شد؛ هیچ قانونی وجود نداشت.
این پزشک فلسطینی گفت که در بازجویی مورد ضربوشتم و شکنجه قرار گرفت؛ وی با توصیف نحوه شکنجهها، تصریح کرد: آنها انسانیت ندارند.
ابو عجوه از زمان آزادی از بازداشت، موفق به ترمیم دندانهای شکسته خود نشده است، اما برای کار در سیستم مراقبتهای بهداشتی از هم پاشیده غزه بازگشته است.
هفت نفر از ارشدترین پزشکان غزه در مصاحبه با گاردین و گزارشگران عرب برای روزنامهنگاری تحقیقی (ARIJ)، از شکنجه، ضرب وشتم، گرسنگی و تحقیر که میگویند طی ماهها بازداشت متحمل شدهاند، خبر دادهاند.
همه مصاحبهشوندگان میگویند که به دلیل پزشک بودن هدف قرار گرفتند؛ اکثر آنها در داخل بیمارستانها در حین کار دستگیر شدند؛ برخی پس از شناسایی بهعنوان کارکنان مراقبتهای بهداشتی از آمبولانسها به اجبار پیاده شده یا در ایستهای بازرسی بازداشت شدند.
تمام پزشکانی که با آنها مصاحبه شد، تحت قانون ادعایی رژیم صهیونیستی برای مقابله با مقاومت دستگیر شدند که به ارتش این رژیم قدرت گستردهای میدهد تا هرکسی را از غزه که به ادعای آنها ممکن است تهدیدی امنیتی باشد، بازداشت کند.
برخی پزشکان اسیر غزه، ازجمله ابو عجوه، معتقدند که به دلیل اینکه پزشک بودند، نگهبانان زندان و بازجویان علیه آنها خشونت شدید اعمال کردند.
وی گفت: یکی از بازجویان ارشد دستور داده بود که، چون من یک جراح مشاور ارشد بودم، باید سخت تلاش کنند تا مطمئن شوند که استفاده از دستهایم را از دست دادهام و قادر به انجام عمل جراحی نیستم؛ ۲۴ ساعت شبانهروز به من دستبند میزدند و بازجوها از تختههایی با زنجیر استفاده میکردند تا ساعتها دستهای او را مهار کنند؛ آنها گفتند که میخواهند مطمئن شوند که من هرگز نمیتوانم به سر کار برگردم.
همه پزشکان بازداشتشده اهل غزه میگویند که توضیحی درباره بازداشتشان دریافت نکردند و پس از تحمل ماهها حبس بدون وجود اتهام آزاد شدند.
محمد ابو سلمیه، مدیر بیمارستان الشفاء در شمال غزه، در حالی که با کاروانی از بیماران در آمبولانسها در حال سفر بود، پس از اینکه ارتش رژیم صهیونیستی به او گفت که بیمارستان را باید در نوامبر ۲۰۲۳ (آبان ۱۴۰۲) تخلیه کند، در یک ایست بازرسی دستگیر شد.
وی میگوید: وقتی نامم را به آنها گفتم، اسلحههایشان را به سمت من و لیزرشان را به سمت سر و سینهام نشانه رفتند و من بلافاصله بازداشت شدم؛ انگار که منتظر من بودند، انگار جایزه بزرگی گرفتهاند؛ آنها مرا با قنداق تفنگ کتک زدند؛ بعد از آن، شن روی سرم ریختند و خاک را داخل دهانم فرو کردند.
این پزشک فلسطینی گفت: چشمبند به چشمهایم زدند و مجبورم کردند روی زمین زانو بزنم؛ آنها مرا کتک زدند؛ پس از این، من را سوار یک وسیله نقلیه کردند، من و بسیاری دیگر به شکلی تحقیرآمیز روی هم انباشته شده بودیم؛ همه فریاد میزدند: نمیدانیم کجا میرویم؛ ضربوشتم دائمی بود.
وی گفت: در آنجا هر روز تحقیر است، هر روز ذلت است؛ در آنجا شما فقط یک عدد هستید، شما مدیر بیمارستان یا یک انسان نیستید؛ ما در این مراکز متحمل رفتارهای وحشتناک و غیرانسانی ازجمله ضربوشتم مداوم بودیم، ساعتها در موقعیتهای استرسزا نگه داشته شدیم و دائما موسیقی بلند پخش میشد تا از خوابیدن ما جلوگیری شود.
مدیر بیمارستان الشفاء که به مدت هفت ماه در زندانهای رژیم صهیونیستی زندانی بود، گفت: مهم نیست که چقدر در مورد آنچه در بازداشت تجربه کردهام، صحبت کنم؛ این فقط بخشی از آن چیزی است که واقعا اتفاق افتاده است؛ من در مورد ضربوشتم با باتوم، کتک زدن با قنداق تفنگ و حمله سگها صحبت میکنم؛ غذا کم بود؛ بهداشت شخصی ازجمله صابون داخل سلولها، آب تمیز، توالت، ... وجود نداشت؛ من افرادی را دیدم که در آن جا میمردند؛ آنقدر کتک خوردم که نمیتوانستم از پاهایم استفاده کنم یا راه بروم؛ هیچ روزی بدون شکنجه نمیگذرد.
رئیس بخش جراحی ارتوپدی بیمارستان ناصر که در ۱۶ فوریه ۲۰۲۴ (۲۷ بهمن ۱۴۰۲) در محل کار خود بازداشت شد، گفت: به همه کادر پزشکی گفته شد که آنجا را ترک کنند؛ ما بین ساختمان اداری و ساختمان قدیمی ناصر صف کشیده بودیم؛ از بعدازظهر جمعه تا ساعات اولیه صبح شنبه مورد ضربوشتم شدید قرار گرفتیم؛ شبی بیرحمانه از حمله و آزار بود؛ ما را برهنه کردند؛ هوا سرد بود و عمدا به ما آب سرد پاشیدند.
وی حدود سه ماه را در بازداشتگاههای مختلف گذراند، جایی که او میگوید پیش از انتقال به زندان صحرای نقب رژیم صهیونیستی از «تحقیر و شکنجههای روزانه» رنج میبرد.
رئیس بخش جراحی ارتوپدی بیمارستان ناصر گفت: در زندان نقب، اسیران از بیماریهای پوستی رنج میبردند؛ بعد از مدتی عفونت به ما سرایت کرد؛ ضعف و خستگی به حدی رسید که بسیاری از ما به سختی میتوانستیم بایستیم.
بسام مقداد، رئیس جراحی ارتوپدی در بیمارستان اروپایی غزه، پس از توقف در یک ایست بازرسی نظامی بازداشت شد و هفت ماه را در زندانهای رژیم صهیونیستی گذراند.
وی گفت: در آنجا پرستاران و پزشکان اسرائیلی بودند، اما آنها حتی به ما نگاه نمیکردند؛ من افرادی را دیدم که دست و پایشان شکسته بودند و نگهبانان آنها را به اطراف میکشیدند؛ از آنها میپرسیدند، «کجا درد میکند؟» و بعد از همان ناحیه دردناک شروع به ضربوشتم میکردند.
مقداد گفت که بازگو کردن خشونت و تحقیرهایی که در زندانهای رژیم صهیونیستی به او تحمیل شده بود، برایش بسیار دشوار بود.
این پزشک فلسطینی گفت: بخش آزاردهنده فقط ضربوشتم نبود، بلکه نحوه برخورد آنها با ما بود که انگار انسان نیستیم؛ در زندان نفحه مدام به ما میگفتند که مثل سگ زوزه بکشیم.
غسان ابوسته، دانشیار انگلیسی-فلسطینی جراحی، که در مراحل اولیه جنگ بهعنوان پزشک در غزه داوطلب شد، گفت که تاثیر روانی ماهیت «اجرای» تحقیر و شکنجه کارکنان ارشد پزشکی در زندانها «فراتر از ویرانگر» است.
وی با بیان اینکه اینها از محترمترین و ارشدترین اعضای جوامع خود هستند، گفت: این چیزی جز تلاشی عمدی برای تحت سلطه درآوردن و تجاوز به کل جامعه غزه نیست.
احمد محنا، رئیس بیمارستان العوده در شمال غزه، بیش از یک سال است که بدون هیچ اتهامی در بازداشت رژیم صهیونیستی به سر میبرد.
وی در نوامبر گذشته (آبان)، توانست نامهای به خانوادهاش بنویسد؛ وی در این نامه به همسرش گفت: خیلی دلم برایت تنگ شده و منتظر لحظهای هستم که تو و بچهها را ببینم؛ من برنامههای زیادی دارم که وقتی از زندان بیرون آمدم با هم انجام دهیم؛ من میخواهم شما قوی بمانید؛ میدانم بار سنگین است، ولی تو میتوانی از پسش بر بیایی؛ من به تو ایمان کامل دارم؛ خیلی دوستت دارم.
وکیل حسام ابوصفیه، مدیر بیمارستان کمال عدوان، که بازداشت وی در ماه دسامبر (آذر) محکومیت بینالمللی را برانگیخت، بهتازگی گفت که برای نخستین بار به او اجازه داده شده که با ابوصفیه در زندان عوفر در رامالله ملاقات کند؛ ابوصفیه در این دیدار گفته است که مورد شکنجه و ضربوشتم قرار گرفته و از درمان وی خودداری شده است.
خانواده این پزشک فلسطینی میگویند که او در بازداشتگاه بدنام سدیتیمان نگهداری میشود.
الیاس ابوصفیه، پسر این پزشک فلسطینی برای آزادی وی تلاش میکند، گفت: ما عمیقا نگران سرنوشت او هستیم، زیرا او پیش از بازداشت، مجروح شده بود؛ ما در حالت شوک زندگی میکنیم.
گاردین و گزارشگران عرب برای روزنامهنگاری تحقیقی، شهادت هفت پزشک ارشد را شنیدهاند که مدعی بودند نظامیان صهیونیست آنها را از بیمارستانها، آمبولانسها و پستهای بازرسی در غزه برده، بهطور غیرقانونی از مرز به زندانهای اراضی اشغالی منتقل کرده و پیش از آزادی ماهها تحت شکنجه، ضربوشتم، گرسنگی و رفتار غیرانسانی قرار دادهاند.
- بیشتر بخوانید:
- جنایتهای ناگفته؛ سرنوشت دردناک پزشکان فلسطینی در اسارت رژیم صهیونیستی
- روایت پزشکان از رنج و بحران در بیمارستانهای نوار غزه
- جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه بخش بهداشت غزه؛ بیش از ۵۰۰ حمله به بیمارستانها
پزشکان شهید غزه
تا به امروز، ۲ نفر از ارشدترین پزشکان غزه در بازداشت رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند.
ایاد الرنتیسی، مشاور متخصص زنان و زایمان در بیمارستان کمال عدوان در زندان شیکما به شهادت رسید.
عدنان البرش، رئیس بخش ارتوپدی بیمارستان الشفاء، نیز اندکی پس از انتقال به زندان عوفر در آوریل ۲۰۲۴ (فروردین سال جاری) به شهادت رسید؛ اسیران فلسطینی سابق ادعا کردند که او بر اثر شکنجه به شهادت رسیده و ساعاتی پیش از شهادت هدف تعرض شدید جنسی قرار گرفت.
خشونتهای گسترده علیه کادر درمان غزه
گزارشهای شکنجه، خشونت و آزار روانی کارکنان مراقبتهای بهداشتی در زندانهای رژیم صهیونیستی به تایید سازمان ملل رسیده است.
در عین حال، سازمانهایی مانند دیدهبان کارکنان بهداشت و درمان، دیدهبان حقوق بشر و پزشکان برای حقوق بشر اسرائیل نیز گزارشهایی در این باره منتشر کردهاند.
در یکی از این گزارشها مربوط به اکتبر ۲۰۲۴ (هر سال جاری) آمده است که کارکنان مراقبتهای بهداشتی که در بازداشتگاههای رژیم صهیونیستی حبس شده بودند، شهادت دادند که دچار برقگرفتگی، آویزان شدن با بازوهای خود از سقف، انواع تعرضها جنسی قرار گرفتند.
جراح بیمارستان ناصر که بیش از شش ماه در زندانهای رژیم صهیونیستی زندانی بود و بدون هیچ اتهامی آزاد شد، درباره آزارها و تعرضهای جنسی به اسیران فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی سخن گفت.
همه پزشکانی که با گاردین و گزارشگران عرب برای روزنامهنگاری تحقیقی مصاحبه کردهاند، الگوی مشابهی از شناسایی، بازداشت، انتقال به اراضی اشغالی و حبس و سپس چندین بار جابجایی بین زندانهای رژیم صهیونیستی در طول دوران اسارت خود را گزارش کردند.
پزشکان در شهادتهای خود میگویند که از خوردن آب و غذا محروم بودهاند و برخی به دلیل نداشتن چیز دیگری مجبور به خوردن خمیردندان شدهاند؛ آنها گفتند که اجازه شستن یا تعویض لباسهای خود را، گاهی اوقات برای ماهها نداشتند.
جنگ هدفمند رژیم صهیونیستی علیه مراکز درمانی غزه
یک مشاور ارشد جراحی در بیمارستانهای آکسفورد که در طول جنگ در بیمارستانهای غزه کار میکرد، گفت که بازداشت خودسرانه صدها نفر از کارکنان پزشکی در زندانهای رژیم صهیونیستی سابقهای دلخراش ایجاد کرده است.
وی گفت: ما بهتازگی شاهد جنگی بودهایم که در آن صدها نفر از کارکنان پزشکی، ازجمله برخی از با تجربهترین کادر پزشکی غزه، از بیماران خود دور میشوند و ماهها در زندان به سر میبرند و برخلاف کنوانسیونهای ژنو و دیگر قوانین بشردوستانه بدون مجازات شکنجه میشوند.
به گفته وی، این یک تلاش عمدی برای ایجاد وحشت، توخالی کردن و از کار انداختن نیروی کار مراقبتهای بهداشتی است که در حال حاضر تحلیل رفته و آسیب دیده است.
تصاویر ماهوارهای از ۹ تا ۲۰ دسامبر ۲۰۲۳ (۱۹ آذر تا ۳۰ آذر) نشان میدهد که برجهای خاکی برای جلوگیری از حرکت به سمت بیمارستان و ایجاد پوشش برای سربازان، موانع جادهای و فعالیتهای نظامی در اطراف آن نصب شدهاند که در واقع مانع از دسترسی افراد به مرکز پزشکی یا تحویل دارو و غذا میشد.
رژیم صهیونیستی از حملههای خود به سیستم مراقبتهای بهداشتی غزه با ادعای اینکه مقاومت فلسطین از بیمارستانها بهعنوان مراکز فرماندهی یا عملیات نظامی استفاده میکند، دفاع کرده است.
این در حالی است که اطلاعات کافی برای اثبات این ادعاها که مبهم و گسترده باقی مانده و در برخی موارد با اطلاعات در دسترس عموم در تناقض است، تاکنون در دسترس نیست.
انتهای پیام/