دکتر خالد رحمانی، دانشیار اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در گفتوگو با خبرنگار خبرآنلاین اظهار کرد: دیابت یک بیماری مزمن شایع در جامعه است که با سطح بالای قند خون مشخص میشود.
وی افزود: این بیماری زمانی اتفاق میافتد که بدن یا انسولین کافی تولید نکند یا نتواند از انسولین تولید شده استفاده کند، در صورت عدم کنترل قند خون، ممکن است منجر به بروز عوارض جدی از جمله عوارض قلبی عروقی، تخریب شبکیه و بروز تاری دید و نابینایی، آسیب شدید به کلیهها، بروز زخم و عفونت غیرقابل کنترل در پاها و اندامهای تحتانی شود. در مواردی که بیمار دچار عارضه زخم پای دیابتی میشود، تنها چاره برای مداوای آن پس از گسترش عفونت، قطع عضو است.
هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بیان کرد: توجه به کنترل قند خون در بیماران دیابتی با انجام مراقبتهای دورهای و اتخاذ سبک زندگی سالم بسیار مهم است، براساس مطالعات انجام شده، وضعیت کنترل قند خون در بیماران دیابتی با سطح درآمد پایین و مناطق حاشیهنشین مطلوب نیست. عدم کنترل مناسب قند خون در این افراد علل مختلفی میتواند داشته باشد.
دکتر رحمانی گفت: به نظر میرسد سهم بالای استفاده از کربوهیدراتها (مواد غذایی حاوی قند) در سبد غذایی خانوار و همچنین نداشتن درآمد کافی برای انجام مراقبتهای دورهای به دلایل مختلف از جمله مشکلات درآمدی و آگاهی ناکافی از خطرات و عوارض بیماری نقش بسیار زیادی در کنترل نامناسب قند خون در بیماران دیابتی دارد.
دانشیار اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با بیان اینکه براساس مطالعاتی که در بین جمعیت با درآمد پایین استان انجام شده است، حدود ۴۰ درصد از بیماران دیابتی درجاتی از آسیبهای چشمی را داشتهاند، عنوان کرد: علاوه بر این، بر اساس شاخصهای آزمایشگاهی، تنها نزدیک به ۴۰ درصد از بیماران قند خون خود را در یک محدوده مناسب کنترل کردهاند، آنچه که مهم است آگاهسازی بیماران و افزایش درک خطر در آنها نسبت به علائم و عوارض این بیماری در صورت عدم کنترل مناسب قند خون است.
دکتر رحمانی گفت: توصیه اصلی به بیماران دیابتی این است که سبک زندگی سالم را اتخاذ کنند. علاوه بر مصرف دقیق دارو زیر نظر پزشک معالج و انجام مراقبتهای دورهای، توجه به رعایت یک رژیم غذایی سالم و افزایش فعالیت فیزیکی متناسب با شرایط بیمار، اصول اساسی کنترل قند خون هستند.
دانشیار اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، ادامه داد: برخی از مواد غذایی وجود دارد که بیماران دیابتی بایستی در مصرف آنها احتیاط کنند و مصرف آنها را به حداقل برسانند، از جمله این مواد غذایی میتوان به برنج بدون سبوس، نان سفید، سیب زمینی سرخ شده و چیپس، نشاستهها، خوراکیهای دارای شکر فراوان نظیر مربا، کمپوت، پاستیل، شیرینی و آبمیوه مصنوعی، میوههای خشک، گوشتهای سرخ شده و چرب، فرآوردههای لبنی چرب نظیر خامه، بستنی، کره و پنیرهای چرب، غذاهای فرآوری شده به ویژه سوسیس و کالباس، قهوههای شیرین و نوشیدنیهای شیرین گازدار نظیر نوشابه اشاره کرد.