کارگردانان حاضر در بخش بعلاوه فجر چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر رقابتی شدن این بخش را باعث ایجاد انگیزه برای هنرمندان بهمنظور رقابت سالم گروههای تئاتری دانستند.
نمایش «انگلیسی» به نویسندگی ساناز طوسی با کارگردانی مشترک امید امیدی و فراز غلامی و نمایش «پس از» به نویسندگی و کارگردانی مرتضی کوهی در بخش بعلاوه فجر چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در تئاتر هامون روی صحنه میزبان مخاطبان بودند.
به بهانه حضور این هنرمندان در بخش بعلاوه فجر با آنها گفتوگویی داشتیم که در ادامه میخوانید.
مرتضی کوهی، درباره داستان نمایش «پس از» گفت: این نمایش، داستان زندگی پیانیست ۳۰ سالهای است که دچار بیماری اسکیزوفرنی است. او در چند دقیقه، برشهای مهم از خاطرات و آرزوهایش را جلوی چشمانش میبیند. او با کمک دکترش در تلاش است به بهبود و آرامش دست یابد.
این هنرمند با اشاره به حضور در بخش بعلاوه فجر جشنواره بینالمللی تئاتر فجر افزود: حضور در جشنواره بینالمللی تئاتر فجر به عنوان مهمترین رویداد نمایشی کشور برای گروهها یک اتفاق مهم و انگیزهبخش است . از نظر من فرصتی است برای گروههای نمایش تا آثار همدیگر را ببینند و در فضای سالم به رقابت بپردازند.
او ادامه داد: رقابتی شدن بخش بعلاوه فجر قطعا انگیزه بیشتری به هنرمندان میدهد تا برای پیشی گرفتن در این رقابت تلاش بیشتری کنند. در سالهای اخیر شاهد بودیم سالنهای خصوصی حامی هنرمندان بودند و تلاششان این بود به آثار مخصوصا آثار با کیفیت امکانات و فرصت بدهند و حالا برگزاری بخش بعلاوه فجراتفاق مبارکی است تا این آثار به رقابت بپردازند. امیدوارم این بخش در ادوار بعد هم تداوم داشته باشد.
نویسنده و کارگردان نمایش «پس از» عنوان کرد: حقیقتا جشنواره فجر، رویداد مهمی است. محلی است برای آشتی عقاید، دیدار و تبادل سلایق هنرمندان . فرصتی است برای دیدن آثار از هر نقطه سرزمینمان و همچنین آثار از کشورهای دیگر. همین موضوع زمینه ای است برای ارتباط و رفاقت بین هنرمندان.
کوهی در پایان سخنانش گفت: امیدوارم همه گروههای شرکتکننده در جشنواره پر رونق امسال موفق باشند و شاهد برگزاری هرچه باشکوهتر جشنواره در سالهای آتی باشیم. تشکر ویژه دارم از آقای تقیانیپور دبیر محترم جشنواره و همچنین جناب نامور دبیر بخش بعلاوه فجر و دست اندرکاران محترم این رویداد که شرایط حضور را برای گروههای نمایشی حاضر در تماشاخانههای خصوصی فراهم کردند.
چقدر میتوانیم دورتر از خودمان زندگی کنیم؟
غلامی درباره داستانی که نمایش «انگلیسی» به آن میپردازد، گفت: «انگلیسی» به بررسی مضامین زبان، هویت و همسانسازی فرهنگی میپردازد که در یک کلاس درس انگلیسی در کرج در سال 2008 اتفاق می افتد.
او با بیان اینکه نمایشنامه «انگلیسی» در سال ۲۰۲۳ موفق به دریافت جایزه پولیتزر شده است، ادامه داد:
شخصیتهای نمایش شامل الهام، یک زبان آموز سخت کوش است که برای ادامه تحصیل در استرالیا باید به نمره قبولی تافل دست پیدا کند و زبان انگلیسی را دشمن خودش و سد راهش برای رسیدن به استرالیا و ادامه تحصیل میداند. امید که به دنبال پیدا کردن هویت خودش است. رویا که می خواهد با نوه کاناداییاش ارتباط برقرار کند و گلی که اشتیاق زیادی برای یادگیری زبان انگلیسی دارد.
این هنرمند افزود: معلم آنها، مرجان است که ۹سال را در منچستر، انگلستان گذرانده و قانون سختگیرانه فقط انگلیسی را در کلاس اجرا می کند. که این قانون باعث تنش بین شخصیتها میشود و درگیریهای شخصی و فرهنگی را که هر زبانآموز با آن مواجه است برجسته میکند.
غلامی بیان کرد: هر کدام از این کاراکترها سعی میکنند احساسات و عواطف خودشان را در دو زبان مختلف به نمایش بگذراند. آیا در زبان دیگر و زبانی غیر از زبان مادری ما باید به یک فرد دیگری تبدیل شویم؟؟ چقدر میتوانیم دورتر از خودمان زندگی کنیم؟ این سوالاتی است که تماشای این نمایش در ذهن مخاطبان ایجاد میکند.
غلامی در پایان گفت: قطعا برگزاری بخش بعلاوه فجر و رقابتی شدن آن در بهتر دیده شدن تلاش هنرمندانی که در طول یکسال گذشته آثارشان در تماشاخانههای خصوصی اجرا شده است، اهمیت بسیاری دارد.
بخش بعلاوه فجر در حاشیه چهلوسومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر از سوم تا دهم بهمن به دبیری داود نامور برگزار شد.