روز جهانی سرطان؛ ابعاد حقوق بشری و تاثیر تحریم‌ها

۴ روز پیش ۲

روز جهانی سرطان؛ ابعاد حقوق بشری و تاثیر تحریم‌ها

روز جهانی سرطان ابتکار اتحادیه بین‌المللی کنترل سرطان (UICC) برای گرد هم آوردن و حمایت از جامعه سرطان است.

خبرگزاری میزان -

روز جهانی سرطان هر سال در ۴ فوردیه (۱۶ بهمن) گرامی داشته می‌شود. امروز ۲۵ سال از امضای منشور پاریس علیه سرطان در اجلاس جهانی مبارزه با سرطان برای هزاره جدید می‌گذرد.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) در روز جهانی سرطان سال ۲۰۲۵ تجربه‌های منحصر‌به‌فرد هر بیمار و ارزش مراقبت مردم‌محور ارائه‌شده به‌طور مشترک ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی، خانواده‌ها، دوستان و جامعه را تصدیق می‌کند. 

در این روز، مردم و گروه‌هایی از سراسر جهان گرد هم می‌آیند تا بر نیاز به تشخیص زودهنگام، غربالگری پیشرفته، انتخاب‌های درمانی پیشرفته و تلاش‌های بین‌المللی قوی‌تر در مبارزه با سرطان تاکید کنند.

براساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، سرطان با حدود ۱۰ میلیون مرگ‌ومیر در سال، عامل دوم مرگ‌ومیر در جهان به‌حساب می‌آید.

همچنین براساس آمارها، از هر ۵ نفر یک نفر در طول زندگی خود به سرطان مبتلا می‌شود و از هر ۹ مرد، یک نفر و از هر ۱۲ زن یک نفر براثر سرطان جان خود را از دست می‌دهد. 

بیش از ۴۰ درصد از مرگ‌ومیر‌ها براثر سرطان با عوامل خطر قابل اجتناب (سیگار، مصرف الکل، رژیم غذایی نامناسب، کم تحرکی) مرتبط است.

روز جهانی سرطان؛ ابعاد حقوق بشری و تاثیر تحریم‌ها

کارشناسان می‌گویند که حدود یک‌سوم مرگ‌ومیر‌های ناشی از سرطان را می‌توان با غربالگری منظم، تشخیص زودهنگام و درمان پیشگیری کرد. 

در همین حال، مطالعه‌های انجام‌شده نشان می‌دهند که ۷۰ درصد مرگ‌ومیر‌های مرتبط با سرطان در کشور‌های کم درآمد و متوسط رخ می‌دهد. 

سرطان یک موضوع حقوق بشری است

پایگاه صندوق جهانی تحقیقات سرطان گزارش کرد: تجزیه‌وتحلیل از تحقیقات جهانی نشان می‌دهد که حدود یک‌سوم از شایع‌ترین سرطان‌ها را می‌توان از طریق رژیم غذایی، حفظ وزن مناسب و انجام فعالیت بدنی منظم پیشگیری کرد و شواهد قوی وجود دارد که اضافه وزن یا چاقی با افزایش خطر ابتلا به ۱۱ سرطان مرتبط است. 

به‌طور نگران‌کننده، اضافه وزن و چاقی در حال تبدیل شدن به یک مشکل فزاینده در گروه‌های اقتصادی-اجتماعی سطح پایین‌تر و کشور‌های درحال توسعه با ورود آنها به گذار تغذیه است.

حقیقت غم‌انگیز این است که بسیاری از افراد در گروه‌های اجتماعی-اقتصادی سطح پایین‌تر و کشور‌های در حال توسعه به غذای سالم و مغذی دسترسی ندارند. دسترسی به غذای سالم و مغذی یک حقوق اساسی بشر و بخش اساسی یک سبک زندگی سالم است که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان و سایر بیماری‌های غیرواگیر را کاهش دهد.

نبود دسترسی به غذای مغذی ممکن است تا حدودی توضیح دهد که چرا سرطان‌های قابل پیشگیری اپیدمی هستند که فقیرترین و آسیب‌پذیرترین افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. 

یک رویکرد مبتنی بر حقوق بشر برای ارتقای سلامت عمومی جهانی و پیشگیری از سرطان و سایر بیماری‌های غیرواگیر، این پتانسیل را دارد که عوامل اجتماعی و اقتصادی ناعادلانه، تبعیض‌آمیز و نابرابر سلامت را به چالش بکشد. 

تاثیر تحریم‌ها بر تشخیص و درمان سرطان

تحریم‌های اقتصادی اعمال‌شده علیه کشور‌ها تاثیر قابل‌توجهی بر سیستم بهداشت و درمان این کشور‌ها داشته است. 

تحریم‌ها به‌طور کلی بر در دسترس بودن و مقرون به صرفه بودن خدمات تشخیص و درمان سرطان تاثیر گذاشته و به ایجاد طیف وسیعی از چالش‌ها برای بیماران مبتلا به سرطان منجر می‌شود.

براساس گزارش مجله بین‌المللی عدالت در سلامت، اگرچه تحریم‌های اقتصادی به‌طور رسمی مراقبت‌های بهداشتی و دسترسی به دارو را هدف قرار نمی‌دهند، اما دسترسی به تجهیزات استاندارد و فناوری‌های مدرن را محدود می‌کند؛ این موضوع به افزایش تاخیر، تشخیص اشتباه و عوارض جانبی تشخیصی و درمانی در بیماران سرطانی تا مرز مرگ منجر می‌شود. 

جولان سرطان در غزه

تازه‌ترین گزارش مدیرکل سازمان بهداشت جهانی (WHO) تخمین می‌زند که حدود ۳۵۰ هزار نفر در غزه با بیماری‌های مزمن زندگی می‌کنند و نیاز به دسترسی به خدمات غیرقابل دسترس در نوار غزه دارند. بزرگترین گروه، بیماران سرطانی هستند که به شیمی درمانی نیاز دارند، که در حال حاضر به‌دلیل محاصره رژیم صهیونیستی، کمک‌ها در دسترس نیستند. 

کمبود دارو و قطع برق ناشی از حمله‌های رژیم صهیونیستی به تمام نیروگاه‌های برق یک کابوس روزانه در غزه بوده است. داروهای ضروری سرطان به‌طور معمول به‌دلیل محاصره غزه و محدودیت‌های اشغالگران برای ورود آنها در دسترس نبوده است. جلسه‌های شیمی درمانی در طول جنگ به‌طور مداوم به‌دلیل کمبود مواد لازم در بیمارستان‌ها یا قطعی طولانی‌مدت برق متوقف شده است.

روز جهانی سرطان؛ ابعاد حقوق بشری و تاثیر تحریم‌ها

براساس گزارش‌ها، کودکان مبتلا به سرطان در غزه به‌طور معمول در مراحل پیشرفته سرطان هستند و نیاز به درمان فوری در خارج از این باریکه دارند. 

در همین حال، باز شدن گذرگاه رفح برای مواردی که در غزه قابل درمان نیستند، مانند سرطان و بیماران قلبی ضروری است. 

انتهای پیام/

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->