به گزارش مشرق، سید رسول موسوی با اشاره به سفر روز گذشته وزیر خارجه کشورمان به افغانستان گفت: در چند سال گذشته سفرهایی بین دو کشور در سطوح مختلف صورت گرفته است اما در سطح وزیر خارجه نه فقط در سه سال اخیر بلکه از مدتی قبل نیز چنین سفری صورت نگرفته است.
وی با بیان اینکه ایران و افغانستان دو کشور همسایه هستند و ضروری است روابط آنها مبتنی بر پایههای حقوقی و موافقتنامهها باشد، گفت: سفر دکتر عراقچی به نوعی پایهریزی اصلی در روابط آینده میان دو کشور است.
موسوی در خصوص چالشها و فرصتهای میان دو کشور، اظهار داشت:مجموعه ای از موضوعات مختلف برای صحبت، همکاری و طراحی برای آینده وجود دارد. ۹ میلیون شهروند افغان در ایران حضور دارند همچنین ایران اولین شریک تجاری این کشور است و موضوعات مختلفی درباره امنیت مرزها، وریستها و... میان دو کشور مطرح است.
این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: همچنین مسائل سیاسی و فضای سیاسی هم در سطح روابط تاثیر دارد، برخی مواضع به بهبود روابط کمک کرده و برخی مواضع نیز مشکلاتی را در روابط ایجاد میکند، بنابراین اینجاست که سیاست همسایگی به کمک آمده و موانع را رفع و عوامل بهبود بخش را تشدید میکند.
وی گفت: یک سلسله گروه تروریستی مثل داعش وجود دارند که مخفف دولت اسلامی عراق و شام است بنابراین در جغرافیای افغانستان یک گروه غیر مرتبط است، این گروههای تروریستی ماموریت دیگری دارند چرا که نه جایگاه دینی و نه ملی دارند بلکه ماموریت آنها هم علیه افغانستان، ایران و سایر کشورهای منطقه نیز هست.
مدیر کل سابق غرب آسیای وزارت خارجه با بیان اینکه مسائل امنیتی از طریق ساختارهای مربوط به هر کشوری دنبال میشود، تصریح کرد: الزاماً وزیر خارجه وارد جزئیات این مسائل نمیشود بلکه بسترهای سیاسی همکاریهای مختلف از جمله بحث مبارزه با تروریستها را پایهریزی میکند.
موسوی در ادامه با یادآوری اینکه ایران شریک اول تجاری افغانستان است، عنوان کرد: اما کمیت این تجارت با توجه به شرایط افغانستان نوسان داشته است.
موسوی گفت: همچنین عرصه های مختلفی از همکاری های اقتصادی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد، یکی از این عرصه ها همکاری های کشاکرزی است همچنین شهرکهای صنعتی در مرزها است که از طریق ایجاد این شهرکها با استفاده از فناوری ایران و نیروی انسانی افغانستان صورت میگیرد.
وی همچنین موضوع ترانزیت، خطوط حمل و نقل، بنادر دریایی و خشکی ایران را از دیگر همکاریهای اقتصادی دانست که در روابط دو کشور دارای اهمیت میباشد.
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در مورد اختلافات آبی میان دو کشور گفت: هر کشوری برای منابع آبی خود برنامه دارد، با توجه به تغییرات اقلیمی در دنیا منابع آب مورد توجه تمام کشورها است.
وی ادامه داد ما یک مجموعه آب های مشترک داریم رودخانههایی که منشأ آن در یک کشور است و کشور دیگری مصرف میشود که در مورد چنین رودخانههایی بر اساس موافقتنامه سال ۱۳۵۱ قراردادی بین ما و افغانستان انجام شد که تنها قرارداد در مورد رودخانه هیرمند است، البته به غیر از هیرمند نیز آبهای مشترک دیگری داریم اما تا امروز بحث حقوقی در مورد آنها نداشتیم.
این تحلیلگر مسائل غرب آسیا گفت: دو کشور باید به آب به عنوان موضوع همکاری نگاه کنند در این صورت راههایی مییابند که چگونه بهتر میتوان از منابع آب بهره برد.
موسوی خاطرنشان کرد موضوع آب موضوعی است که هم در حال حاضر هم در گذشته و هم آینده بیشتر مطرح خواهد بود، بر این اساس کشورها باید از طریق اصل قراردادن حسن روابط زمینه همکاریها را با هم داشته باشند چرا که راه حل منازعه و چالش نیست بلکه پیدا دستیابی به راههای همکاری است.
منبع: روایت فردا