به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد، سیدمحمد رستگاری امروز در نشست ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی با استاندار یزد، اظهار داشت: یزد سرزمین هنر و میراث، از دیرباز مهد هنر و خلاقیت بوده و اکنون مجددا در مسیر دستیابی به جایگاه جهانی دیگری قرار گرفته و زیورآلات سنتی یزد از مهمترین هنرهای مردمان این سرزمین بوده است.
وی ادامه داد: با تلاشهای گسترده و حمایتهای مسئولان، یزد توانست عنوان شهر ملی زیورآلات را کسب کند که این اقدام گامی ارزشمند در راستای شناساندن ظرفیتهای یزد در حوزه صنایع دستی و حفظ این هنر اصیل برای آیندگان بوده است.
رستگاری خاطرنشان کرد: ثبت ملی این هنر علاوه بر تقویت جایگاه یزد موجب توسعه فعالیتهای هنری و اقتصادی مرتبط و گردشگری هم شده و پس از ثبت ملی، گام های مهمی برای ثبت جهانی زیورآلات سنتی یزد برداشته شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد خاطرنشان کرد: با همکاری مسئولان، اساتید، هنرمندان و سازمانهای ذیربط، این پرونده با مستندات کامل تکمیل شد.
وی تاکید کرد: ثبت یزد به عنوان شهر جهانی زیورآلات سنتی نه تنها یک دستاورد مهم و بزرگ برای استان یزد، بلکه گامی مهم در جهت حفظ و معرفی هنرهای سنتی ایران به جهانیان است.
رستگاری اظهار امیدواری کرد که این اتفاق فصل جدید برای توسعه و رشد صنعت زیورآلات سنتی یزد باشد و با حمایت ویژه از این هنر زمینه توسعه هرچه بیشتر آن را فراهم کنیم.
76 نفر از هنرمندان زیورآلات سنتی یزد مهر اصالت ملی گرفتند
محمدرضا نوری، رئیس اتحادیه طلا و جواهر استان یزد در نشست ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی با استاندار یزد، اظهار داشت: هنر صنعت زیورآلات صنعتی یزد با سابقه بیش از 500 سال به صورت نسلی بین سه تا هفت نسل در استان یزد قدمت دارد.
وی خاطرنشان کرد: از خصوصیات زیورآلات سنتی یزد میتوان به بهرهگیری از عیار که تنها در شهر یزد زیورآلات عیار 20 ساخته میشود، استفاده از نمادهایی که در کل کشور و جهان نمونه ندارد، اشاره کرد.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر استان یزد خاطرنشان کرد: در زیورآلات سنتی علاوه بر استفاده از فلزهای ارزشمند و گرانقدر، از سنگهای ارزشمند و زیبا هم استفاده میشود و این یک خصیصه زیورآلات یزد است.
نوری گفت: بر اساس پروانههای صادر شده از سوی میراث، بیش از یک هزار واحد در زمینه زیورآلات مشغول به فعالیت بودند که منجر به اشتغال مستقیم بالغ بر دو هزار خانوار و اشتغال غیرمستقیم بیش از شش هزار نفر شده است.
وی با بیان اینکه این هنر صنعت از لحاظ گردش مالی در جایگاه نخست اصناف استان یزد قرار دارد، گفت: در زمینه اشتغالزایی هم حرف نخست را در استان میزنیم.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر استان یزد خاطرنشان کرد: 76 اثر هنرمندان و استادکاران زیورآلات سنتی یزد مهر اصالت ملی گرفتند و این موضوع هم نشان دهنده ظرفیت بسیار بالایی است که یزد در این حوزه دارد.
نوری تاکید کرد: از ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی با توجه به ظرفیتی که در شهر یزد وجود دارد، درخواست داریم شهر یزد را به عنوان شهر جهانی زیورآلات به ثبت برسانند.
زنان نقش مهمی در توسعه هنرصنعت زیورآلات سنتی یزد دارند
مهناز درا، فعال و طراح حوزه زیورآلات سنتی هم در این نشست، اظهار داشت: شهر یزد قرنها است نگین درخشان هنر و فرهنگ ایران زمین است و نه تنها به واسطه معماری و قنات آن شهره دارد، بلکه به واسطه هنری که جلوهای از میراث گرانبهای فرهنگی ایران است، شناخته میشود.
وی خاطرنشان کرد: از دیرباز استادکاران یزدی با تلفیق طلا و نقره و سنگهای قیمتی آثاری خلق کردند که نه تنها زینت ظاهر بلکه حامل مفاهیم ارزشمندی است که ریشه در فرهنگ ما دارد.
این فعال حوزه زیورآلات سنتی یزد افزود: این هنر همچنان ادامه پیدا کرده، ولی آنچه که آن را متمایز میکند حضور بیبدیل بانوان در توسعه آن است و زنان این سرزمین نه تنها در توسعه این آثار نقش دارند، بلکه به توسعه آن کمک خاصی کردند.
درا گفت: امروز زنان همچنان در این عرصه فعال هستند و برخی از آنها به عنوان استادکار در این حوزه فعالیت دارند و هنر آنها بستری برای اشتغالزایی و رشد اقتصادی فراهم کرده است.
وی تصریح کرد: ثبت جهانی یزد به عنوان شهر جهانی زیورآلات ادای دینی به تمام هنرمندانی است که زندگی خود را وقف این آثار کردند.
زیورآلات سنتی یزد همچنان به صورت ویژه مورد توجه مردم است
جواد آقاجانی، استاد دانشگاه و فعال در این عرصه هم در این نشست، اظهار داشت: در طول تاریخ تمدن بشر زیورآلات به عنوان یکی از مولفههای مرتبط با زیبایی همواره مورد توجه بوده است.
این استاد دانشگاه گفت: یزد هم به عنوان یکی از شهرهای دارای زیورآلات همیشه در طول تاریخ شهره بوده و به ویژه در عرصه ساخت طلا همیشه مورد توجه بوده است.
وی افزود: زیورآلات سنتی محصولی است که توسط نسلهای گذشته طراحی و ساخته شده بود و امروز به شیوههای گوناگون و خلاقانه بازطراحی و بازتولید میشود و حتی با وجود تغییرات سریع در انواع فشنهای خیابانی و صنعتی، اکسسوریها، همچنان مصرف زیورآلات سنتی مورد توجه است.
آقاجانی بیان کرد: در ارتباط با زیورآلات سنتی تولید شده یزد و دلیل صنایع دستی بودن آن گفت: حفظ برخی نقوش بومی و سنتی، استفاده از مضامین کاربردی مانند برکت و افزایش روزی در کنار زیبایی، استفاده از مواد اولیه مرغوب، بهکارگیری داستانها و روایتهای بومی و عامه در طراحی مانند نقش ماهی لرزان، رعایت استانداردهای فنی، حرکتی و پوستی و بهکارگیری شاخصههای ملی، بومی، فرهنگی و تاریخی، نوآوری و سبکهای خلاقانه با حفظ اصالت توسط طراح و سازنده، رعایت تناسب بین کیفیت و قیمت از جمله ویژگیهای این صنعت هنر است که آن را در زمره صنایع دستی قرار میدهد.
انتهای پیام/