کارشناسان سازمان ملل میگویند که اقدام رئیسجمهور آمریکا در اعمال تحریم علیه دیوان بینالمللی کیفری، نقض آشکار حقوق بشر و اقدامی محکوم است.
کارشناسان سازمان ملل در واکنش به دستور اجرایی دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا برای تحریم دیوان بینالمللی کیفری ICC، کارکنان آن و افراد یا نهادهایی که با این دادگاه همکاری دارند، این اقدام را نگرانکننده خوانده و محکوم کردند.
ترامپ در ۶ ژانویه ۲۰۲۵ (۱۷ دی ۱۴۰۳) فرمان اجرایی را امضا کرد که در آن ادعا شده است: هر گونه تلاش دیوان بینالمللی کیفری برای تحقیق، دستگیری، بازداشت یا محاکمه افراد تحت حمایت […]، تهدیدی غیرعادی و فوقالعاده برای امنیت ملی و سیاست خارجی آمریکا محسوب میشود و برای رسیدگی به این تهدید وضعیت اضطراری ملی اعلام میکند.
در بخشی از این فرمان آمده است که آمریکا از متحدان خود انتظار دارد با همه اقدامهای دیوان بینالمللی کیفری علیه آمریکا، رژیم صهیونیستی یا دیگر متحدان واشنگتن مخالفت کنند.
به گزارش وبسایت سازمان ملل، در بیانیه کارشناسان سازمان ملل آمده است: این فرمان حملهای به حاکمیت قانون جهانی است و به قلب سیستم عدالت کیفری بینالمللی ضربه میزند.
در ادامه این بیانیه آمده است: محدودیتهای مالی که این فرمان اعمال خواهد کرد، دیوان بینالمللی کیفری و تحقیقات آن در مورد جنایتهای جنگی و جنایتهای علیه بشریت در سراسر جهان، ازجمله جنایتهای ارتکابی علیه زنان و کودکان را تضعیف میکند.
کارشناسان سازمان ملل تاکید کردند که صلاحیت دیوان بینالمللی کیفری با احکام دیوان مورد رسیدگی و حلوفصل قرار گرفته است و برخلاف قوانین بینالمللی اعمال نمیشود.
به گفته آنها، رئیسجمهور آمریکا با تحریم دیوان کیفری بینالمللی، میراث «دیگر هرگز» نورنبرگ را که سنگ بنای حقوق کیفری بینالمللی از سال ۱۹۴۵ در حال تکامل است، به شدت تضعیف میکند.
کارشناسان سازمان ملل با اشاره به اینکه آمریکا با این فرمان، جنایتکاران جنگی را به دلیل تلاش برای مجازات دیوان، انکار عدالت و غرامت به هزاران قربانی در سراسر جهان، ازجمله زنان و کودکان، تقویت کرده است، تصریح کردند: این امر، تلاش چندین دههای برای قرار دادن قانون فراتر از زور و قساوت را به سخره میگیرد.
آنها همچنین گفتند: عدالت باید بدون استثنا در مورد همه بهطور یکسان اعمال شود؛ حمایت از قوانین بینالمللی یک فرآیند انتخابی نیست، بلکه مسئولیتی مشترک است که امنیت جهانی ازجمله امنیت آمریکا را تقویت میکند و برخلاف ادعای واشنگتن تهدیدی برای آن نیست.
- بیشتر بخوانید:
- واکاوی اقدام ترامپ در تحریم دیوان بینالمللی کیفری از منظر قانونی
- اقدامهای دیوان بینالمللی کیفری برای مواجهه با تحریمهای آمریکا
کارشناسان سازمان ملل در ادامه از ابراز همبستگی و حمایت دیگر کشورهای عضو سازمان ملل از دیوان بینالمللی کیفری استقبال و بر شناخت جامعه جهانی از نقش حیاتی این دیوان تاکید کردند.
دیوان بینالمللی کیفری ماموریت دارد که افراد را بهخاطر جنایتهای شدید بینالمللی نسلکشی، جنایتهای جنگی، جنایتهای علیه بشریت و تجاوز مورد تحقیق و تعقیب قرار دهد.
کارشناسان گفتند: متخصصان حقوقی در دیوان بینالمللی کیفری خستگی ناپذیر تلاش میکنند تا مسئولیت پذیری و عدالت را در سراسر جهان هدایت کنند؛ تلاشهای ما برای حمایت از قوانین بینالمللی به کار دادستانهای دیوان بینالمللی کیفری متکی است.
آنها همچنین تاکید کردند: تحمیل تحریمها علیه کارکنان دیوان به دلیل انجام مسئولیتهای حرفهای خود، نقض آشکار حقوق بشر است و اصول استقلال قضایی و حاکمیت قانون را تضعیف میکند.
تحریمهای آمریکا علیه دیوان بینالمللی کیفری در چارچوب جرایم علیه اجرای عدالت براساس ماده ۷۰ اساسنامه رم قابل بررسی و ارزیابی است؛ ماده ۷۰ اساسنامه رم تلاش برای ممانعت یا ارعاب مامور دیوان یا قصاص مامور دیوان به دلیل انجام وظایف آن مقام را مجازات میکند.
انتهای پیام/