به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، صنعت گردشگری در ایران از ظرفیتهای بسیار بالایی برای رشد،گسترش و پیشرفت برخوردار است. بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، ایران رتبه دهم جاذبههای باستانی و تاریخی و رتبه پنجم جاذبههای طبیعی را در جهان دارد.
به نظر کارشناسان، این صنعت از توسعهای شایسته برخوردار نیست برخی دلایل این امر آماده نبودن بسترهای اقتصادی مناسب در ایران برای جذب سرمایهگذاری در ساخت هتل و سایر صنایع جانبی این حوزه است، عدم اطلاع سرمایهگذاران از زمینههای موجود در ایران و تبلیغات ضعیف و برخی محدودیتها برای گردشگران از موانع در راه رشد صنعت گردشگری در ایران است.
سهم ایران از درآمد جهانی صنعت توریسم ناچیز است
در مقایسه با ایران، برخی کشورها خصوصا کشورهای حاشیه خلیج فارس در زمینه گردشگری موفق عمل کردهاند، این در حالی است که کشور ایران با وجود جاذبههای بیشتر و ظرفیتهای بیشتر گردشگری، کمتر از یک درصد سهم درآمد جهانی از صنعت توریسم را به خود اختصاص دادهاست.
گردشگری انواع مختلفی دارد و شناخت انواع گردشگری برای برنامهریزی در این عرصه اهمیت به سزایی دارد. تقاضاها و خدمات مورد نیاز گردشگران مختلف یکسان نیست. برای مثال گردشگرانی که به قصد دیدار اقوام و دوستان مسافرت میکنند معمولاً به هتل و حتی رستوران بیرون از منزل نیاز ندارند اما از خدمات و امکانات دیگر استفاده میکنند.
براساس هدف گردشگری به انواع توریسم فرهنگی و آموزشی،توریسم تفریحی،توریسم بازرگانی،توریسم درمانی،توریسم اجتماعی،توریسم ورزشی، توریسم مذهبی، توریسم سیاسی تقسیمبندی میشود و براساس موقعیت مکانی گردشگری به انواع،گردشگری طبیعت،گردشگری شهری،گردشگری روستایی، گردشگری عشایری، قومی،گردشگری ساحلی و دریایی،گردشگری کوهستانی وگردشگری هوا-فضا تقسیم میشود.
چهارمحال و بختیاری بهشتی برای طبیعتگردان است
استان چهارمحال و بختیاری یکی از استانهایی است که مستعد پذیرش گردشگر داخلی و خارجی است، مناطق گردشگری و جاهای دیدنی چهارمحال و بختیاری به دو دسته طبیعی و ساخته انسان تقسیم میشوند. جاذبههای طبیعی این استان شامل آبشارهای متعدد، درههای عمیق، غارهای طبیعی، دشتهای پر گل و وسیع و طبیعت کوهستانی خاص میشوند. جاذبههای ساخته انسان نیز شامل آثار تاریخی، ساختمانها با معماری خاص، خانههای قدیمی و … میشوند.
استان چهارمحال و بختیاری طیف گستردهای از منابع و آثار طبیعی را در دل خود جای داده است. همین موضوع سبب میشود تا به بهشتی برای طبیعتگردان تبدیل شود. علاقهمندان به گردشگری در طبیعت در هر کجای چهارمحال و بختیاری که پا بگذارند به هدف خود رسیده و از دیدن کوه، چشمه، آبشار،حیاتوحش، گونههای گیاهی لذت میبرند.
چشمه دیمه با آب گوارا و معدنی که خاصیت درمانی دارد، دشت لالههای واژگون که در اوایل بهار بهشتی زیبا و چشمنواز است، مناطق حفاظت شده تنگصیاد، هلن و سبز کوه نیز علاوه بر طبیعت زیبا دارای گونههای گیاهی و جانوری خاص است.
این استان علاوه بر مواهب طبیعی دارای دستساختههای انسانی است که علاقهمندان به تاریخ را به سوی خود جذب میکند، قلعههای تاریخی مانند قلعه چالشتر، قلعه امیرمفخم بختیاری، قلعه ضرغامالسلطنه، حمامهای تاریخی، پلهای تاریخی مانند پل زمانخان و اماکن و بناهای تاریخی متعدد دیگر در استان وجود دارد که گردشگران را به سوی خود جذب میکند.
ناشناخته بودن چهارمحال و بختیاری باعث عقبماندگی صنعت گردشگری شده است
گردشگری ماجراجویانه نوعی از گردشگری است که استان چهارمحال و بختیاری به دلیل دارا بودن موقعیت جغرافیایی و طبیعی خاص مستعد این نوع گردشگری است علاقهمندان به هیجانات و ورزشهای هیجانی مانند رفتینگ، بانجیجامپینگ، زیپلاین، کوهنوردی و دوچرخهسواری میتوانند علاوه بر لذت بردن از هیجانات در این ورزشها از مواهب طبیعی مناطقی مانند سامان و دوپلان که این ورزشها در آن برگزار میشود بهرهمند شوند.
علاقهمندان به گردشگری روستایی نیز میتوانند در چهارمحال و بختیاری از روستای تاریخی یاسهچای که روستای بدون کوچه ایران است، روستای تاریخی سرآقا سید که ماسولهای در دل زاگرس است و روستای ساحلی سوادجان، روستای چلوان، دهچشمه، دیمه، اورگان دیدن کنند.
اما با وجود مواهب فراوان در چهارمحال و بختیاری این استان در صنعت توریسم موفق نبوده و ناشناخته مانده است این ناشناخته ماندن موجب عقبماندگی استان در زمینههایی مختلف شده است. با رونق گردشگری میتوان موجب رونق اقتصادی، اشتغال و درآمدزایی در استانی که رتبه بالایی در بیکاری دارد شد.
اداره کل گردشگری: به دنبال شناساندن استان در سطح ملی و بینالمللی هستیم
هادی قاسمی، معاون گردشگری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، اظهار کرد: اولین مشکل استان در گردشگری این است که چهارمحال و بختیاری شناخته شده نیست.
وی بیان کرد: یکی از اهداف امسال اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری توسعه بازاریابی و تبلیغات برای معرفی استان است برنامههایی نظیر 4 جشنواره ملی اقوام ایران زمین در فارسان، جشنواره کوچ، جشنواره روستای خلیلآباد خاکی، جشنواره ماجراجویانه که شامل رفتینگ، بانجیجامپینگ، زیپلاین، کوهنوردی، دوچرخهسواری و طبیعتگردی که به صورت ملی برگزار میشوند، همچنین جشنواره گز، سوغات استان، جشنواره بادام در سامان، جشنواره انار در مشایخ و جشنواره شهر برفی برای معرفی استان و جذب گردشگر برگزار شده یا برگزار میشود.
معاون گردشگری ادارهکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری افزود: حضور در نمایشگاههای ملی و بینالمللی، تولید محتوا به 3 زبان فارسی، انگلیسی و عربی در فضای مجازی، معرفی استان در صدا و سیما استانهای دیگر و همچنین صدا و سیما کشورهای همسایه نظیر کویت، عراق و ترکیه زیرا روادید برداشته شده و گردشگران خارجی به راحتی میتوانند از طریق مرز خوزستان با ماشین وارد استان شوند از دیگر برنامهها برای معرفی استان است.
نیمهتمام ماندن 33 پروژه گردشگری در استان
وی ادامه داد: تکمیل زیرساختهای گردشگری شهرستانها در کانونهای گردشگری مانند پل زمانخان، چشمه دیمه، دوپلان، منطقه مشایخ، چشمه شلمزار و ... از دیگر برنامههایی است برای جذب گردشگر در استان است که به این منظور به دنبال گرفتن اعتبارات ملی هستیم تا زیرساختهای لازم تکمیل شود.
قاسمی گفت: تعداد 33 پروژه خصوصی و دولتی در حوزه گردشگری در استان داریم که تکمیل نیست. با پرداخت تسهیلات و مشوقات توسط شهرداریها، دهیاریها و دستگاههای مرتبط به دنبال حمایت از سرمایهگذاران بخش گردشگری هستیم تا پروژهها تکمیل و گردشگری رونق یابد.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اجرای پروژههای زودبازده در گردشگری استان تشریح کرد: در مناطقی که ظرفیت گردشگری وجود دارد اما امکانات لازم موجود نیست مانند مناطقی درکوهرنگ و خانمیرزا حدود 20 مجوز برپایی کمپ گردشگری عشایری بدون ساختوساز و هیچ آسیبی به محیط زیست داده شد. همچنین 20 مجوز ایجاد کمپ گردشگری طبیعی در مناطق مستعد مانند کارون 4 و هلن داده شد.
160 تاسیسات اقامتی در استان وجود دارد اما بسیار کم است
وی ادامه داد: پروژههای بلندمدت نظیر ایجاد 5 مجتمع گردشگری که کل خدمات گردشگری نظیر خدمات درمانی، تفریحی، ورزشی و ... را ارائه میدهد در دست کار داریم که مجتمع الماس چغاخور از این موضوعات است که با بهره برداری از این مجتمع 1000 تخت برای اسکان گردشگران اضافه میشود و مجتمع آفتاب چغاخور نیز در حال فعالیت است.
قاسمی عنوان کرد: در حال حاضر 160 تاسیسات اقامتی و پذیرایی شامل هتل، مهمانپذیر، سفرهخانه سنتی، اقامتگاه بومگردی و ... در استان داریم که 3400 تخت دارد که این تعداد تخت برای استان کم است.
وی تصریح کرد: ما باید سطح گردشگر و گردشگری را در استان بالا ببریم، وقتی سطح خدمات خوب باشد و زیرساختها ایجاد شود دهیاریها و شهرداریها میتوانند خدمات ارایه دهند و در ازای خدمات از مسافر هزینه دریافت کنند.
وجود 50 دفتر خدمات مسافرتی در استان
قاسمی بیان کرد: حدود 50 دفتر خدمات مسافرتی در استان داریم که با دفاتر دیگر استانها و دفاتر خارجی جلسه گذاشتند تا تورهای خارجی را به استان بیاورند، همچنین از طرف وزارتخانه درصددهستیم تورلیدرهای چینی را به استان بیاوریم. استان اصفهان از نظر اماکن تاریخی غنی است و چهارمحال و بختیاری از نظر طبیعت غنی است، اگر توریستها از اصفهان به چهارمحال و بختیاری بیایند چرخه تکمیل میشود و توریست تاریخ و طبیعت را در کنار هم میبیند.
وی گفت: چهارمحال و بختیاری بهشت ایران است مردم خوب، طبیعت، آئین و رسوم، آب و ... را در کنار هم دارد اگر بتوانیم استان را معرفی کنیم خدمت خوبی میتوانیم به استان داشته باشیم و اگر چرخه گردشگری با کمک مردم و مسئولان به حرکت درآید قطار گردشگری استان به حرکت میافتد و کسی نمیتواند آن را از حرکت بیندازد.
انتهای پیام/7540/.