شبح فروپاشی آنروا هم‌زمان با رسیدن رنج بشری به سطح تکان‌دهنده در غزه

۱ هفته پیش ۳

خبرگزاری میزان -

آژانس کاریابی و خدمات‌رسانی سازمان ملل برای آوارگان فلسطین (آنروا)، پنجشنبه پیش رو با آغاز اجرای قانون ممنوعیت فعالیت این آژانس در اراضی اشغالی مواجه است؛ این قانون جنجالی و بحث‌برانگیز پس از به اوج رسیدن ادعا‌ها و اتهام‌های رژیم صهیونیستی علیه این آژانس سازمان ملل در سال‌های اخیر و به‌ویژه در جریان جنگ ۱۵ ماهه این رژیم علیه غزه، در کنست رژیم صهیونیستی تصویب شد.

ممنوعیت فعالیت آنروا در سراسر فلسطین در حالی آغاز خواهد شد که علاوه بر اینکه مناطق مختلف فلسطین اشغالی به کمک‌های گسترده نیاز دارند، غزه پس از جنگ ۱۵ ماهه رژیم صهیونیستی به یک ویرانه تبدیل شده است.

آنروا چیست؟

آنروا بزر‌گ‌ترین شبکه ارائه کمک‌های بشردوستانه به صد‌ها هزار نفر در نوار غزه، کرانه باختری اشغالی و قدس شرقی اشغالی و جمعیت پناهندگان فلسطینی در سراسر خاورمیانه را اداره می‌کند.

این آژانس همچنین با بسیاری از آژانس‌های دیگر همکاری و مدرسه‌هایی را مدیریت می‌کند که به پناهگاه‌هایی تبدیل شده‌اند که غیرنظامیان آواره غزه را در خود جای می‌دهند؛ این مدرسه‌ها طی ۱۵ ماه گذشته بار‌ها هدف حمله‌های رژیم صهیونیستی قرار گرفتند.

آنروا حضور قابل توجهی در منطقه دارد؛ این آژانس سازمان ملل ۱۳ هزار کارمند ازجمله ۵ هزار نیروی عملیاتی بشردوستانه دارد.

آژانس کاریابی و خدمات‌رسانی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی از زمان تاسیس خود در سال ۱۹۴۹ و آغاز فعالیت در مه ۱۹۵۰ (اردیبهشت ۱۳۲۹) تاکنون راهی برای نجات جان میلیون‌ها پناهنده فلسطینی بوده و خدمات ضروری مانند آموزش، مراقبت‌های بهداشتی و کمک‌های غذایی را به نزدیک به ۵.۹ میلیون نفر در سراسر غزه، کرانه باختری، اردن، سوریه و لبنان ارائه کرده است.

براساس آخرین آمار قبل از اکتبر ۲۰۲۳ (مهر سال گذشته)، عملیات این آژانس به‌ویژه در غزه بسیار مهم بوده است، جایی که نزدیک به ۲.۲ میلیون فلسطینی در محاصره رژیم صهیونیستی زندگی می‌کنند.

گزارش‌ها نشان‌می‌دهند که بیش از ۲۷۰ نفر از کارکنان آنروا در جریان جنگ ۱۵ ماهه رژیم صهیونیستی علیه غزه به شهادت رسیدند.

بررسی موضوع ممنوعیت فعالیت آنروا در شورای امنیت

کنست رژیم صهیونیستی در ماه اکتبر (مهر سال جاری) قانون ادعایی ممنوعیت فعالیت آنروا را تصویب کرد؛ این اقدام با مختلف گسترده بین‌المللی مواجه شد.

قانون یادشده ضمن اعلام ممنوعیت ارائه خدمات یا انجام هرگونه فعالیت آنروا در اراضی اشغالی، به دنبال محدودیت شدید فعالیت این آژانس سازمان ملل در غزه و کرانه باختری است.

آنروا نیز در واکنش به قانون یادشده ضمن رد کردن اتهام‌های رژیم صهیونیستی، اعلام کرد که به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل بلافاصله پس از تصمیم کنست درباره ممنوعیت آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی، گفت: هیچ جایگزینی برای آنروا وجود ندارد.

اگرچه تصویب قانون یادشده با محکومیت جهانی مواجه شد، اما آمریکا و شمار معدودی از کشور‌های غربی ضمن پیوستن به کارزار اتهام‌زنی رژیم صهیونیستی به آنروا در بازه‌های زمانی مختلفی اقدام به قطع کمک‌های خود به این آژانس سازمان ملل کردند.

آمریکا به‌عنوان نماینده کلیدی رژیم صهیونیستی در جلسه سه‌شنبه، ۹ بهمن ۱۴۰۳ شورای امنیت ضمن اعلام حمایت از اقدام این رژیم برای ممنوعیت فعالیت آنروا و قطع همه تماس‌ها با آن، مدعی شد که نگرانی از تاثیر احتمالی ممنوعیت فعالیت آنروا آن‌گونه که کارشناسان و مقام‌های سازمان ملل می‌گویند، اغراق آمیز است.

نماینده آمریکا در سازمان ملل همچنین مدعی شد که اعلام ممنوعیت فعالیت آنروا حق ذاتی رژیم صهیونیستی است.

نماینده رژیم صهیونیستی در سازمان ملل نیز در جلسه یادشده بر اجرای ممنوعیت فعالیت آنروا طی ۴۸ ساعت آینده تاکید کرد.

یان اگلاند، دبیرکل شورای پناهندگان نروژی (NRC)، بر نقش ضروری آنروا در حمایت از پناهندگان فلسطینی و فعال کردن تلاش‌های بشردوستانه گسترده‌تر تاکید کرد.

وی گفت: آنروا نمی‌تواند با هیچ‌یک از سازمان‌های بشردوستانه در محل جایگزین شود؛ همه ما به ظرفیت لجستیکی آنروا متکی هستیم؛ ما در مدرسه‌های آنروا فعالیت می‌کنیم و این سازمان مسئول عملیات امدادرسانی گسترده در غزه در زمانی است که بیشترین نیاز غیرنظامیان فلسطینی در غزه وجود دارد.

اگلاند ضمن ارائه تصویری تلخ از منظره غزه پس از جنگ، جایی که ۸۷ درصد خانه‌ها در کنار مدرسه‌ها، جاده‌ها و بیمارستان‌ها آسیب دیده یا ویران شده‌اند، گفت: ۱.۳۴ میلیون نفر به حمایت فوری از پناهگاه‌های اضطراری نیاز دارند.

وی با اشاره به اینکه ناامنی، حمله‌ها و غارت همچنان مانع ارسال کمک به غزه می‌شود، گفت: تلاش برای ارسال کمک‌ها همچنان ادامه دارد.

نماینده الجزایر در سازمان ملل هم تصریح کرد: برای نسل‌های متوالی از فلسطینی‌ها، آنروا فقط یک آژانس نیست، بلکه خود زندگی است.

وی با بیان اینکه نقش آنروا به‌ویژه در طول ۱۵ ماه حمله رژیم صهیونیستی به غزه بسیار مهم بود، گفت: از بدو تولد تا تحصیل، ... آنروا بخشی جدایی‌ناپذیر از زندگی آن‌ها بوده است؛ آنروا ستون فقرات واکنش بشردوستانه است و نقش آن در چارچوب آتش‌بس ضروری است؛ این آژانس غیرقابل جایگزینی است.

ریاض منصور، سفیر و ناظر دائم فلسطین در سازمان ملل با بیان اینکه رژیم صهیونیستی همه چیز را در غزه نابود کرده است، به جز پیوند مقدس بین مردم و سرزمینشان، گفت: هیچ جایگزینی برای دولت فلسطین و هیچ جایگزینی برای آنروا وجود ندارد.

رئیس آنروا: ممنوعیت فعالیت آنروا فاجعه‌بار خواهد بود

فیلیپ لازارینی، رئیس آنروا نیز در جلسه شورای امنیت اعلام کرد: ممنوعیت مورد نظر اسرائیل بی‌ثباتی را تشدید و ناامیدی را عمیق‌تر می‌کند.

وی هشدار داد: ممنوعیت قریب‌الوقوع اسرائیل برای آنروا، فعالیت‌های بشردوستانه در نوار غزه را فلج کرده و آتش‌بس غزه را تضعیف خواهد کرد.

لازارینی گفت که این اقدام همچنین تلاش‌های بازیابی و بازسازی منطقه‌ای را که بر اثر بیش از ۱۵ ماه جنگ ویران شده است، تضعیف می‌کند و اعتماد به جامعه بین‌المللی را از بین می‌برد و چشم‌انداز صلح و امنیت را به خطر می‌اندازد.

رئیس آنروا به شورای امنیت گفت: از اکتبر ۲۰۲۳، ما دو سوم کل کمک‌های غذایی را به بیش از یک میلیون آواره سرپناه داده‌ایم و یک چهارم میلیون کودک را در برابر فلج اطفال واکسینه کرده‌ایم؛ ضمن اینکه از زمان آغاز آتش‌بس، ۶۰ درصد مواد غذایی وارد غزه کردیم که به بیش از نیم میلیون نفر رسیده است؛ ما روزانه حدود ۱۷ هزار مشاوره پزشکی انجام می‌دهیم.

وی با اشاره به کارزار اطلاعات نادرستی که مقام‌های رژیم صهیونیستی علیه آنروا راه‌اندازی کرده‌اند، گفت: چنین تبلیغاتی بی‌طرفی آنروا را تضعیف می‌کند و کارکنان آن را در معرض خطر قرار می‌دهد.

فروپاشی قریب‌الوقوع عملیات بشردوستانه

جاناتان فاولر، سخنگوی آنروا در موضوع اجرای قریب‌الوقوع ممنوعیت فعالیت آنروا در اراضی اشغالی ضمن ابراز امیدواری برای لغو این قانون در روز‌های باقی مانده، گفت: اگر آنروا نتواند کار کند، عملیات بشردوستانه دچار فروپاشی می‌شود، آن هم در شرایطی که عملیات بشردوستانه باید به سرعت رشد کند.

وی با بیان اینکه زخم‌های ذهنی، فیزیکی و تخریب به‌جامانده در غزه به سال‌های طولانی درمان نیاز دارد، اظهار کرد: پس از بیش از ۱۵ ماه حمله و محاصره ویران‌گر اسرائیل، صد‌ها هزار نفر در غزه نیاز مبرمی به کمک‌های بشردوستانه دارند، زیرا بسیاری از مناطق تحت محاصره‌ای که آن‌ها آن را خانه می‌نامند، ویرانه است.

سخنگوی آنروا تاکید کرد: غزه به یک استثنا برای آنروا تبدیل شده است و این آژانس با وجود خطر‌های زیاد به کار حیاتی خود ادامه می‌دهد.

به گفته فاولر، این یک تهدید جدی برای توانایی آنروا در رسیدگی به بحران انسانی جاری در نوار غزه است، جایی که جنگ متوقف‌شده رژیم صهیونیستی از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) تاکنون، بیش از ۴۷ فلسطینی عمدتا زن و کودک را قتل‌عام کرده است.

جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه با ایجاد ویرانی گسترده منجر به یک بحران انسانی شده که جان بسیاری از افراد ازجمله سالمندان و کودکان را در یکی از بدترین فجایع بشردوستانه جهانی گرفته است.

سخنگوی آنروا با اعلام هشدار درباره احتمال توقف فعالیت آنروا درپی اجرای ممنوعیت اعلام‌شده رژیم صهیونیستی و فروپاشی کمک‌های بشردوستانه، گفت: این ممنوعیت عملا هماهنگی با مقام‌ها یا ارتش اسرائیل را که مجوز ورود کارکنان آژانس را برای کار در کرانه باختری یا غزه صادر می‌کنند، رد می‌کند؛ اسرائیل همچنین دسترسی به غزه از مصر را کنترل می‌کند و اوضاع را پیچیده‌تر می‌کند؛ در صورت اجرای قانون ممنوعیت فعالیت آنروا، دفاتر آنروا بسته شده و حساب‌های مالی آن در اسرائیل مسدود می‌شود، رویداد‌هایی که عملا فعالیت‌های آن را متوقف می‌کند.

فاولر با اشاره به پنجره محدود برای ارائه امداد به غزه هشدار داد: اگر آنروا نتواند کار کند، پس ما به شبح فروپاشی عملیات بشردوستانه نزدیک می‌شویم؛ بحران انسانی در غزه مستلزم تلاش‌های طولانی مدت و پایدار است.

وی درباره میزان کمک‌های مورد نیاز غزه، یادآوری کرد که توافق فعلی امکان تحویل ۶۰۰ کامیون در روز را فراهم می‌کند که از دست‌کم ۵۰۰ کامیون مورد نیاز برای تامین نیاز‌های بقا از زمان آغاز جنگ فراتر می‌رود.

فاولر تاکید کرد: با وجود این، شرایط در غزه بدتر شده است؛ بسیاری از ساکنان این منطقه درپی آغاز جنگ به شکل چشم‌گیری با حداقل مراقبت‌های پزشکی، گرسنگی گسترده، نبود آب سالم و بهداشت و شرایط سخت زمستانی بدون سرپناه کافی متحمل صدمه‌های شدید شده‌اند.

وی با تاکید بر نیاز به کالا‌های تجاری در کنار کمک‌های بشردوستانه، گفت: همه چیز فراتر از آنچه است، باید افزایش یابد؛ با وجود چالش‌های عظیم پیش رو در غزه، تلاش برای بازیابی این منطقه احتمالا سال‌ها به طول می‌انجامد.

سخنگوی آنروا با بیان اینکه آتش‌بس اخیر تنها در صورت رفع موانع نظام‌مند می‌تواند سبب افزایش تلاش‌ها برای کمک‌رسانی شود، گفت:در این زمینه ضمن تخصیص بودجه و کمک‌های اضطراری کشورها و نهادهای مختلف، موانع لجستیکی مانند محدودیت‌های مرزی باید ساده سازی شوند.

فاولر گفت: ما نمی‌توانیم از نظر اخلاقی جمعیت نوار غزه را به موقعیتی که در ۱۵ ماه گذشته در آن بوده است برگردانیم؛ این سطح از رنج بشر کاملا تکان‌دهنده است؛ تمرکز مداوم بر تامین نیاز‌های اولیه بقا مانند غذا، آب، مواد سرپناه و لباس گرم است؛ همه بازیگران درگیر در عملیات بشردوستانه باید از کمک رسانی به غزه حمایت کنند.

شمال غزه؛ در کانون بحران بشردوستانه

در میانه تشدید نگرانی‌ها از ممنوعیت قریب‌الوقوع فعالیت آنروا، وضعیت برای شمال غزه بیش از هر قسمت دیگر از فلسطین نگران‌کننده است.

وخامت شرایط در شمال غزه، نگرانی بزرگی را برای مردم منطقه ایجاد کرده است؛ این در حالی است که منطقه یادشده از اوایل سال ۲۰۲۴ عملا از امداد و خدمات آنروا محروم شد و برنامه جهانی غذا هدایت تلاش‌های بشردوستانه را برعهده گرفت.

در عین حال، بخش‌هایی از شمال غزه برای چندین هفته و ماه به‌طور کامل از همه کمک‌های بشردوستانه محروم بودند.

شرایط قحطی اکنون بر شمال غزه حاکم است و این منطقفه اکنون بدترین جا از بسیار بدترین شرایط را دارد.

اجرای قانون ممنوعیت آنروا یک سابقه خطرناک ایجاد می‌کند

قانون تصویب‌شده در کنست رژیم صهیونیستی درباره ممنوعیت فعالیت آنروا دارای ۲ بخش است: یک بخش آن فعالیت آنروا را در اراضی اشغالی ممنوع می‌کند و بخش دیگر آن تماس میان مقام‌های آنروا و رژیم صهیونیستی را غیرقانونی اعلام می‌کند.

این ممنوعیت بی‌سابقه است و با تعهد‌های اعضای سازمان ملل تناقض دارد؛ اعمال چنین ممنوعیتی همچنین در تضاد با منشور سازمان ملل و در تضاد تعهد‌های رژیم صهیونیستی در موضوع قوانین بین‌المللی و مقررات بین‌المللی بشردوستانه است.

در عین حال، اجرای ممنوعیت فعالیت آنروا سابقه بسیار بدی را برای به چالش کشیدن نهاد‌ها و آژانس‌های سازمان ملل ایجاد می‌کند.

با در نظر داشتن این واقعیت که رژیم صهیونیستی طی ماه‌های جنگ علیه غزه همه قوانین بین‌المللی را به شکل آشکار و گستاخانه زیر پا گذاشته و نادیده گرفته است، انتظار نمی‌رود که مانع‌تراشی این رژیم در مسیر اجرای ماموریت آنروا برایش مجازاتی به دنبال داشته باشد.

راه‌های پیش روی آنروا پس از اجرای ممنوعیت

اگرچه آنروا اعلام کرده که حتی پس از اجرای قانون ممنوعیت فعالیت، همچنان به کار خود ادامه می‌دهد، اما چالش‌های متعددی در سر راه اجرای تعهد‌های آنروا بروز می‌کند که ازجمله آن‌ها صادر نشدن روادید کارکنان بین‌المللی خواهد بود.

این بدان معنا است که کارکنان بین‌المللی آنروا باید قدس شرقی اشغالی، کرانه باختری و غزه را ترک کنند.

با وجود این، آنروا حتی پس از اجرای ممنوعیت فعالیت در فلسطین می‌تواند به روند خدمات‌رسانی به آوارگان فلسطینی در اردن، لبنان و سوریه ادامه دهد.

انتهای پیام/

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->