آفتابنیوز :
گفته میشود بازار ارز و طلا بسیار هوشمند است، قیمت این دو دارایی سرمایهای وابستگی شدیدی به سیاست خارجی و نتیجه مذاکرات دارد، با وجود سیگنالهای مثبت اخیر طرف آمریکایی و اظهار آمادگی برخی مقامات در داخل برای انجام مذاکره مستقیم با آمریکا، اما نرخ دلار برخلاف سالهای گذشته که با کوچکترین خبر مثبت، کاهشی میشد، این بار نه تنها کاهش نیافت بلکه رشد نیز داشت و وارد کانال ۸۶ هزار تومان شد. نرخ هر سکه امامی نیز در جهشی محسوس به نرخ ۶۹ میلیون تومان رسید.
به نظر میرسد بازار هوشمند طلا و ارز چندان به نتیجهمند بودن مذاکرات آتی خوش بین نیست، به ویژه که برخی از بازیگران بزرگ این بازار خود از مرتبطین لایههای درونی هسته سخت قدرت هستند.
تقریباً تمام کشور با نگرانی نتایج کشاکش پیدا و پنهان با آمریکا را دنبال میکند، افکار عمومی به خوبی آگاه است که نتیجه مذاکرات احتمالی آتی تا چه حد بر سرنوشت و معیشت آنها تاثیرگذار است.
رحمان قهرمان پور پژوهشگر ارشد مرکز پژوهشهای علمی و مطالعات استراتژیک خاورمیانه و نویسنده کتاب سیاست خارجی و دیپلماسی هستهای ایران در اینباره به آفتاب نیوز گفت: بحث مذاکرات با اظهارات آقای ترامپ قدری شفافتر شد، البته یادداشت اجرایی که آقای ترامپ در خصوص فشار به ایران امضا نمود، مقداری مبهم است، چون در حد قانون فدرال نیست و به نهادهای حکومتی در رابطه به ایران مقداری آزادی عمل میدهد. البته طبق محتوای این سند، میتواند فشار را بر ایران افزایش دهد. به صورت کلی صحبتهای ترامپ پس از دیدار روز سه شنبه با نتانیاهو نشان داد که ما با مذاکرات بسیار سختی روبه رو خواهیم بود. از طرفی ما با یک محدودیت و اجبار زمانی مواجه هستیم، چون مکانیسم ماشه یا اسنپ بک در اکتبر سال آینده باز خواهد گشت، بنابراین تا آن زمان اگر توافقی صورت نگیرد پرونده ایران ذیل بند ۷ منشور سازمان ملل قرار خواهد گرفت. به همین دلیل شرایط نسبت به سال ۱۳۹۲ بسیار سختتر است. بسیار ضروری است که بازیگران سیاسی به یک فهم مشترک برسند تا توافقی صورت بگیرد.
وی افزود: سیاستگذار در ایران از تبعات امتیاز دادنها نگران است، به ویژه که نظام نگران تبعات هویتی و ایدئولوژیک امتیازدهی است، برخی اصلاح طلبان به بحث مذاکرات خیلی تکنیکال نگاه میکنند و بعضاً ساده انگاری میکنند، از آن طرف برخی اصولگریان هم انگار حتی با نفس مذاکره مشکل دارند. متاسفانه مسئله مذاکره به رقابتهای داخلی گره خورده است، جریان اصولگرا نگران این است که اگر اصلاح طلبان بتوانند در مذاکرات موفق شوند، دست برتر را پیدا کنند و انتخابات را ببرند و آنها را از صحنه خارج کنند. اما سوال مهم این است که اگر اصلاح طلبان در مذاکرات موفق نشوند، کشور چه سرنوشتی پیدا میکنند، از آن طرف اصولگریان به این مسئله فکر نمیکنند که اگر توافق نکنیم چه کزینهای پیش رو داریم.
قهرمان پور گفت: لازم است هر دو جریان به این مسئله به عنوان یک پرونده فراحزبی و ملی نگاه کنند، در پاسخ به سوالتان که گفتید آیا به نتیجه مذاکرات خوش بین هستید، باید بگوییم که من یک مقدار محتاط هستم، توافق جامع بسیار سخت است و بیشتر ممکن است یک توافقهای موردی شکل بگیرد، برخی در داخل با نگاه تحقیرآمیزی به ترامپ نگاه میکنند و بعضاً او را دلال مینامند، در حالی که او تیمهای قوی در کنار خود دارد که به او مشورت میدهند، ترامپ اگر احساس کند که طرف مقابل دارد او را بازی میدهد یا ایران دارد وقت تلف میکند، ممکن است کلاً بزند زیر میز و به سمت فشار حداکثری و حتی گزینههای بدتر برود، به ویژه که اسرائیل فکر میکند ایران ضعیف شده و مایل به حمله نظامی به ایران است، تنها کسی که میتواند اسرائیل را در منطقه مهار کند آمریکا و ترامپ هستند. ترامپ میخواهد بازی را در دست خود بگیرد و نمیخواهد دنباله رو سیاستهای نتانیاهو باشد.