رئیس کل بانک مرکزی گفت: سهم پرداخت تسهیلات خرد به مردم نسبت به کل تسهیلات پرداختی شبکه بانکی در سالهای اخیر از ۱۱ درصد به ۲۳ درصد افزایش یافته است.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در همایش «چشمانداز صنعت لیزینگ و تنظیمگری» با اشاره اصول قانون بانک مرکزی و قانون برنامه هفتم توسعه در حوزه شمولیت مالی و استفاده از ظرفیتهای مختلف در این حوزه تصریح کرد: یکی از مهمترین برنامههای بانک مرکزی موارد سودآوری، اقتصادی شدن و تخصصی کردن صنعت بانکداری است و در این راستا ضروری است رابطه این صنعت با مردم اصلاح شود. بدین معناکه افراد دائماً در تعامل با نظام بانکی هستند لذا ضروری است در جهت ارتقای رضایت مندی مردم و ارائه تامین مالی با کیفیت بالا و لازم تلاش شود که البته این امر هدف بزرگی است و امیدواریم بتوانیم اهداف را محقق کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر لزوم تخصصی شدن فعالیت بانکها و تنوع بخشی در انقعاد عقود مختلف در شبکه بانکی یادآور شد: ضروری است متناسب با نیاز برای هر فرد برای تأمین مالی وی از عقد خاصی استفاده شود؛ بر همین اساس، یکی از مشکلات صنعت بانکداری آن است که بسیاری از نیازهای مردم به ویژه نیازهای خرد، عقد لازم برای آنها وجود ندارد. از همین رو، تلاش داریم تا در صنعت بانکداری، تنوع لازم برای ارائه خدمات براساس نیازهای عامه مردم و بنگاه ها، تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی فراهم شود.
وی تأکید کرد: یکی از ضرورتها در این زمینه پیش بینی عقود جدید در تأمین مالی خانوارها در قالب بانکهای تخصصی است و باید براساس نیاز مردم، بنگاهها و فعالان اقتصادی برای تامین مالی آنها، عقود مورد نیاز طراحی شود.
به گفته رئیس کل بانک مرکزی امروزه بخشی از تأمین مالی دولت برعهده نظام بانکی و بانکهای توسعهای است، اهداف توسعه دولت را دنبال میکنند.
رئیس هیأت عالی بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنرانی ضمن تأکید بر حمایت بانک مرکزی از صنعت لیزینگ، توسعه این صنعت را از اهداف توسعهای بانک عنوان کرد و گفت: گسترش و توسعه صنعت لیزینگ برعهده فعالان این حوزه است لذا، فعالان این باید سند توسعهای لیزینگ را با محوریت تامین مالی خرد خانوارها با نرخ ارزان طراحی کنند و سهم و نقش بانک مرکزی را نیز در آن مشخص نمایند.
وی با بیان اینکه آمارها حاکی از آن است که صنعت لیزینگ در ایران، چندان بزرگ نیست، گفت: ارزش دارایی این صنعت حدود ۴۰ همت است که در قالب ۶۳ شرکت سامان یافته و لذا لیزینگ در ایران صنعت بزرگی نیست. این در حالی است که امروزه ارزش برخی بنگاههای اقتصادی در حدود ۴۰ یا ۵۰ همت است؛ لذا باید برای توسعه این صنعت چاره اندیشی شود.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه صنعت لیزینگ میتواند در زمینه تأمین مالی خرد نقش مهمی را ایفا کند تصریح کرد: نگاه حاکم بر قوانین و مقررات مرتبط با لیزینگ بیشتر در قالب دستورالعمل و محدودیتها بوده است و به ظرفیتهای توسعهای آن توجه نشده است. برای مثال اختیارات لیزینگها تعیین نشده است و این مهم که چرا لیزینگها باید از نظام بانکی تأمین مالی شوند نیز روشن نیست، علاوه بر این تخصصی شدن لیزینگها از دیگر نکاتی است که باید در نظر گرفته شود.
رئیس هیأت عالی بانک مرکزی در ادامه افزود: لیزینگها اگر رویکرد تخصصی پیدا کنند حتما میتوانند تأمین مالی خرد را برعهده بگیرند و بر رشد نقدینگی نیز تأثیرگذار نباشند؛ لذا ضروری است مقررات به این سمت وسو حرکت کند تا ضمن رعایت مقررات مربوطه، مجموعه نیازهایی مردم تأمین شود.
فرزین تصریح کرد: در صورتی که مجموعه این موارد در قالب قوانین و مقرراتی در بانک مرکزی تدوین و به سرعت نهایی و ابلاغ شود، در آینده شاهد صنعت رو به رشد خواهیم بود. از همین رو فعالان صنعت لیزینگ باید سند توسعهای آنرا با محوریت تامین مالی خرد خانوار با نرخ ارزان طراحی کنند و سهم و وظیفه بانک مرکزی نیز در آن مشخص شود تا خانوارها راحتتر و ارزانتر و با وثایق و بروکراسی کمتر تأمین مالی شوند.
رئیس کل بانک مرکزی ضمن تأکید بر اینکه بانک مرکزی از صنعت لیزینگ حمایت میکند، تصریح کرد: این امر از اهداف توسعهای بانک مرکزی است. اما گسترش و توسعه آن برعهده فعالان این حوزه است. از این منظر برگزاری این قبیل نشستها به توسعه این صنعت کمک ویژهای میکند که ما را در تدوین قوانین و مقررات و تدوین سیاستها کمک میکند.
انتهای پیام/