دونالد ترامپ علاوه بر امضای فرمانی اجرایی علیه حامیان فلسطین در آمریکا، پیش از پیروزی در انتخابات نیز بارها خواستار اخراج این افراد شده بود.
حامیان حقوق بشر در آمریکا هشداری را نسبت به فرمان اجرایی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا امضا کرده بهصدا درآوردهاند؛ بهگفته کارشناسان، این فرمان اجرایی زمینه را برای ممنوعیت سفر دیگری که کشورهای دارای جمعیت مسلمان را هدف قرار میدهد، فراهم میکند.
کارشناسان میگویند که این فرمان اجرایی ممکن است برای هدف قرار دادن اتباع خارجی که پیشتر بهطور قانونی در آمریکا حضور داشتند و همچنین سرکوب دانشجویان خارجی که از حقوق فلسطینیان دفاع میکنند، استفاده شود.
دیپا آلاژسان، یک وکیل در پروژه بینالمللی کمک به پناهندگان (IRAP)، یک گروه حقوق بشری، گفت که فرمان اجرایی جدید بدتر از ممنوعیت سفر بیگانهستیزانهای است که ترامپ در سال ۲۰۱۷ (نخستین دوره ریاستجمهوری خود) بر چندین کشور مسلمان اعمال کرد.
آلاژسان اظهار کرد: بدترین بخش آن در حال حاضر، این است که نه تنها ورود افراد خارج از آمریکا به را به این کشور ممنوع میکند، بلکه ممکن است از همین منطق بهعنوان مبنایی برای بیرون راندن مردم از آمریکا استفاده کند.
فرمان اجرایی جدید به مقامهای دولت آمریکا دستور میدهد تا فهرستی از کشورهایی تهیه کنند که اطلاعات بررسی و غربالگری برای آنها به حدی ناقص است که امکان تعلیق جزئی یا کامل پذیرش اتباع آن کشورها را فراهم میکند.
فرمان اجرایی ترامپ همچنین میگوید که دولت باید تضمین کند که شهروندان خارجی، ازجمله آنهایی که در آمریکا حضور دارند، نگرشهای خصمانه نسبت به شهروندان، فرهنگ یا دولت آمریکا نداشته باشند.
وکیل پروژه بینالمللی کمک به پناهندگان، گفت: زبان مبهم این فرمان ترسناک است، زیرا بهنظر میرسد به نهادهای آمریکا اختیارهای گستردهای را برای انجام اقدامها علیه افرادی که دولت بهدنبال هدف قرار دادن آنهاست، میدهد.
کمیته آمریکایی-عربی ضد تبعیض (ADC) گفت که این فرمان فراتر از ممنوعیت سفر برای مسلمانان در سال ۲۰۱۷ بوده و به دولت واشنگتن اختیارهای گستردهتری برای استفاده از طرد ایدئولوژیک برای رد ویزا و اخراج افراد از آمریکا میدهد.
کارشناسان میگویند که وعده آمریکا درمورد آزادی بیان (اصلی که خود ترامپ مدتها بهطور ادعایی بر آن تاکید کرده) اکنون در تضاد کامل با فرمان اجرایی جدید او قرار دارد.
- بیشتر بخوانید:
- دستورهای اجرایی ترامپ و تضعیف احترام به حقوق بشر
- گامهای شتابان ترامپ در بیاعتبارسازی نهادها و سازمانهای بینالمللی حقوق بشری
یک کارشناس دانشکده حقوق دانشگاه کلرادو، گفت: بخشهایی از این فرمان همچنین فلسطینیها و حامیان حقوق فلسطینیان را هدف قرار میدهد؛ این دستور میتواند از فعالیتهای سیاسی، بهویژه همبستگی با فلسطینیها جلوگیری کند.
تلاشی برای اخراج دانشجویان حامی فلسطین
این دستور به مقامهای آمریکا دستور میدهد تا توصیههایی را برای حفاظت از شهروندان آمریکایی در برابر اتباع خارجی ارائه کنند.
کارشناسان میگویند که این زبان درمورد اتباع خارجی، ازجمله دانشجویان خارجی که از فلسطین حمایت میکنند، است. آنها میگویند که فرمان ترامپ میتواند برای هدف قرار دادن مدافعان حقوق فلسطینیهایی که با ویزای دانشجویی در آمریکا حضور دارند، مورد استفاده قرار گیرد.
ترامپ و مارکو روبیو، وزیر خارجه او پیشتر نیز خواستار اخراج دانشجویان خارجی شده بودند.
درحالی که اعتراضهای همبستگی با فلسطینیها پس از آغاز جنگ رژیم صهیونیستی در غزه، دانشگاههای آمریکا را فرا گرفت، حامیان اشغالگری، بهویژه جمهوریخواهان، دانشجویان معترض را تهدیدی برای امنیت دانشگاهها معرفی کردند.
روبیو در اکتبر ۲۰۲۳ (مهر/آبان ۱۴۰۲) نامهای از سنا به دولت بایدن را هدایت کرده و در آن خواستار اخراج دانشجویان خارجی شرکتکننده در تجمعهای حمایت از فلسطینیها شد. حزب جمهوریخواه در سال ۲۰۲۴ نیز خواستار اخراج حامیان مقاومت غزه شده بود؛ این حزب ادعا کرد که دانشگاهها باید دوباره ایمن و میهنپرستانه شوند.
دیما خالدی، مدیر گروه حمایت از حقوق فلسطین، گفت: روشن است که فرمان اجرایی اخیر ترامپ برای هدف قرار دادن حامیان حقوق فلسطینیها طراحی شده است.
او گفت که دولت ترامپ بهدنبال استفاده از اختیارهای گسترده در قانون مهاجرت برای سرکوب حامیان حقوق فلسطینیان و دور زدن حق آزادی بیان است.
انتهای پیام/