فرونشست به دشت‌های زنجان رسید/ محیط زیست هشدار داد

۲ هفته پیش ۱

به گزارش خبرگزاری تسنیم از زنجان، سیدرضا موسوی مشکینی پیش از ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته هوای پاک اظهار داشت: بسیار خوشحالم که دوباره فرصت خدمت در استان زنجان برای من فراهم شد و امیدوارم که تجربیات دو دهه گذشته در حوزه حفاظت محیط زیست را به کار گرفته و به حل مشکلات محیط زیستی کمک کنیم.  

وی با اشاره به مشکلات عمده محیط زیستی، به اقدامات انجام شده در حوزه مدیریت پسماندها اشاره کرد و افزود: همگرایی خوبی در استان به وجود آمده که به ساماندهی پسماندهای موجود و تولیدی جدید کمک می‌کند.

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان با بیان اینکه در بحث معادن، به رغم چالش‌های موجود، توانسته‌ایم اقدامات مناسبی انجام دهیم، تصریح کرد: در 9 ماه سال جاری، 154 مورد پایش صورت گرفته که منجر به 22 مورد اخطاریه شده است.

وی با تأکید بر اهمیت حفظ محیط زیست در استان، افزود: برای اکتشاف یا بهره‌برداری از معادن در خارج از مناطق تحت مدیریت، از ما استعلام نمی‌شود و این یکی از چالش‌های اصلی ما در استان و کشور است.  

صنایع آب‌بر همچنان در حال توسعه در استان زنجان 

موسوی مشکینی در ادامه به بحران آب اشاره کرد و اظهار داشت: بحران آب به طور جدی‌تری مطرح است و نیاز به مدیریت و اقدامات اساسی دارد از سویی برخی صنایع آب‌بر مانند صنایع فولادی همچنان در حال توسعه هستند که باید مدیریت شوند.

وی با تاکید بر اینکه قوانین و مقررات نشان‌دهنده ممنوعیت استقرار صنایع آب‌بر در کشور هستند و ریاست سازمان نیز بخشنامه‌ای در این باره صادر کرده است، اما نیاز به تفاهم وزارت نیرو، وزارت صمت و سازمان حفاظت محیط زیست برای تعیین شاخص‌ها و معیارهای صنایع آب‌بر وجود دارد.  

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان به چالش‌های حیات وحش در مناطق تحت مدیریت اشاره کرد و گفت: شرایط برای حیات وحش در این مناطق سخت‌تر شده است. سرشماری‌ها به طور منظم انجام می‌شود، اما دسترسی‌های زیاد و تکنولوژی‌های نوین شرایط را سخت‌تر کرده است. 

پایش محیط زیستی 1902 صنایع در استان زنجان

وی با بیان اینکه در 9 ماهه سال جاری، یک هزار و 902 مورد پایش صنایع انجام شده که 92 مورد آن خود اظهاری از طرف صنایع بوده است، افزود: بدون مشارکت مردم، نمی‌توانیم توفیقی در مسائل زیست محیطی داشته باشیم. همکاری با جوامع محلی در حفظ پوشش گیاهی و جمعیت گونه‌های حیات وحش بسیار مؤثر است.  

موسوی به چالش‌های اصلی مناطق حفاظت شده و پناهگاه‌های حیات وحش اشاره کرد و اظهار داشت: در استان زنجان، دو منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش داریم، حال آنکه عمده‌ترین چالش‌های ما شامل فعالیت‌های انسانی و تغییر کاربری‌های غیرمجاز، شخم غیرمجاز، فعالیت‌های معدنی و دست‌اندازی به منابع طبیعی است.

 وی تصریح کرد: فعالیت‌های معدنی می‌توانند تأثیرات منفی زیادی داشته باشند، از جمله افزایش حجم ترددها، جاده‌سازی‌های جدید و تخریب‌های زیاد که حیات وحش نیز به دلیل رفتارشناسی خاص خود، به چالش‌های زیادی مواجه است.

لزوم مدیریت استقرار صنایع آلاینده در زنجان

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان در ادامه به برنامه‌های آینده اشاره کرد و گفت: یکی از سیاست‌های ما افزایش پایش‌ها و هدفمندی آنها بوده همچنین مدیریت پسماندهای صنعتی ویژه و استقرار صنایع آلاینده از دیگر برنامه‌های ما است.

وی گفت: تلاش می‌کنیم سطح مناطق تحت مدیریت را افزایش دهیم و از تخریب آنها جلوگیری کنیم.

موسوی مشکینی به اهمیت آموزش محیط زیست نیز اشاره کرد و گفت: تلاش‌های زیادی در سازمان صورت گرفته تا با وزارت آموزش و پرورش همکاری‌های لازم برای آموزش محیط زیست انجام شود.

زنجان برگزیده طرح پرچمدار مدرسه سبز در کشور شد

وی یادآور شد: استان زنجان به عنوان طرح پرچمداری مدرسه سبز برگزیده شده و برنامه‌هایی برای آموزش خانواده‌ها و مهد کودک‌ها در نظر داریم.  

این مسئول با اشاره به اهمیت داده‌های سنجش آلودگی هوا در زنجان گفت: ایستگاه ثابت سنجش آلودگی هوا در شهر زنجان گازها و ذرات را پوشش می‌دهد، اما کافی نیست. باید تلاش کنیم که حداقل یک یا دو ایستگاه دیگر در بخش‌های مختلف شهر زنجان مستقر کنیم.  

وی خاطر نشان شد: از ابتدای سال تا امروز، 62 روز هوای پاک، 193 روز قابل قبول، 51 روز ناسالم برای گروه‌های حساس، چهار روز ناسالم و یک روز بسیار ناسالم داشته‌ایم و خوشبختانه تاکنون هوای خطرناک گزارش نشده است.

موسوی افزود: اغلب آلودگی‌های شهر زنجان ناشی از گازها و ذرات حاصل از احتراق دیزل است. گرد و غبار نیز عمدتاً منشا خارجی دارد. باید تلاش کنیم که با همکاری صنایع و شهرداری زنجان، ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا را تقویت کنیم.

وی در پاسخ به سوالی در مورد تأثیر آلودگی هوا بر بارش اظهار داشت: این موضوع جدی است، اما تخصص من نیست و بهتر است دستگاه‌های تخصصی مانند هواشناسی نظر دهند. تغییر اقلیم همچنان جایگاه خود را در نظام برنامه‌ریزی و توسعه کشور پیدا نکرده و باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.

سرپرست اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان همچنین به کمبود نیرو در سازمان حفاظت محیط زیست اشاره کرد و گفت: کمبود نیرو یک موضوع جدی است و استخدام‌های انجام شده پاسخگو نیستند. در آینده نزدیک پنج نفر نیروی محیط‌بان و هفت نفر کارشناس به مجموعه ما اضافه خواهند شد.  

وی در ادامه به پایش واحدهای صنعتی در محدوده شهری اشاره کرد و گفت: واحدهای صنعتی مانند شیر پاستوریزه پگاه تحت پایش و نظارت هستند و اقدامات خوبی در تصفیه پساب انجام شده است.  

موسوی با تاکبد بر اینکه شکایات مردمی از طریق سامانه 1540 قابل ثبت و پیگیری است، ادامه داد: باید شفاف و واضح صحبت کنیم و به قوانین و مقررات رجوع کنیم با محدودیت‌هایی که در مصوبات وجود دارد ما باید تعریف دقیقی از صنایع آب‌بر داشته باشیم.  

هشدار فرونشست بیشتر دشت‌های زنجان 

وی با تاکید بر همگرایی در وزارت صمت و سازمان حفاظت محیط زیست برای تدوین آیین‌نامه‌های زیست محیطی معادن، اظهار داشت: اگر این اقدامات انجام نشود، دشت‌های ما فرو نشست بیشتری خواهند داشت و چالش‌های جدیدی به ما اضافه خواهد شد.
این مسئول اظهار داشت: تغییر اقلیم و وضعیت بارندگی و خشکسالی نیاز به توجه جدی دارند و باید در برنامه‌ریزی‌ها مدنظر قرار گیرند.  

وی در خصوص ماده 11 اضطراری و دستورالعمل‌های مربوط به آن توضیح داد و گفت: مسئولیت این ماده با وزارت کشور است و به مدیریت بحران استانداری تفویض شده است و اعضای گروه مدیریت بحران شامل محیط زیست، هواشناسی، پلیس راهور و دیگر دستگاه‌های مرتبط هستند.  

موسوی ادامه داد: در خصوص ماده 11 اضطراری و دستورالعمل‌های مربوط به آن وظایف هر کدام از دستگاه‌ها بر اساس شاخص‌ها مشخص شده است و کارگروه اضطرار تصمیم‌گیری‌ها را بر اساس داده‌ها و پیش‌بینی‌های هواشناسی انجام می‌دهد.  

حیوان آزاری چالشی جدی در حفظ گونه‌های حیوانات 

وی به موضوع حیوان آزاری و حفاظت از حیوانات وحشی اشاره کرد و گفت: قانون حفاظت محیط زیست مسئولیت حفاظت، تکثیر، پرورش و نگهداری حیوانات وحشی را بر عهده دارد.  

این مسئول ابراز کرد: حیوان آزاری، به ویژه گونه‌های اهلی مانند سگ و گربه، چالشی جدی است و کلیپ‌های منتشر شده از این موارد نگرانی‌های زیادی را برانگیخته است هرچند که سازمان حفاظت محیط زیست تکلیفی قانونی در این زمینه ندارد.

انتهای پیام/

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->