فرونشست زمین در استان مرکزی زیرساخت‌ها را تهدید می‌کند

۲ هفته پیش ۳

 مجتبی مرادی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اراک، با اشاره به اینکه استان مرکزی با مشکل کمبود منابع آب زیرزمینی مواجه است، اظهار کرد: فرونشست زمین به‌ویژه در دشت‌های این استان که بخش زیادی از معیشت مردم آن به کشاورزی وابسته است، بسیار جدی است.

وی افزود: استان مرکزی با مشکل کمبود منابع آب زیرزمینی مواجه است و بسیاری از چاه‌های آب در این منطقه برای تأمین آب کشاورزی، شرب و صنعت به‌طور بی‌رویه برداشت می‌شوند که  این روند موجب کاهش سطح آب‌های زیرزمینی شده و در نتیجه، فرونشست زمین را تشدید می‌کند.

مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای استان مرکزی تصریح کرد: مناطقی مانند دشت اراک، دشت ساوه و منطقه کمیجان از جمله نواحی اصلی استان مرکزی هستند که تحت تأثیر فرونشست قرار دارند. این پدیده علاوه بر اثرات منفی بر کشاورزی و زیرساخت‌های شهری، می‌تواند باعث خرابی ساختمان‌ها، جاده‌ها، کانال‌های آب و دیگر سازه‌های عمرانی شود.

وی ضمن اشاره به اقدامات اساسی برای کاهش خطرات و مقابله با فرونشست زمین در استان مرکزی بیان کرد:جلوگیری از برداشت‌های بی‌رویه و استفاده بهینه از منابع آب موجود، از جمله استفاده از فناوری‌های نوین برای کاهش مصرف آب در کشاورزی، همچنین محاسبه دقیق آب قابل برنامه‌ریزی و پایبندی به آن از جمله راهکارهای کلیدی در این حوزه است.

 مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای مرکزی ادامه داد: جایگزینی روش‌های سنتی با روش‌های نوین و پربازده کشاورزی به‌منظور کاهش مصرف آب و افزایش بهره‌وری و تغییر نگرش‌ها و رفتارهای نادرست در مصرف آب و تشویق به استفاده از روش‌های بهینه آبیاری و حفاظت از منابع آب،از دیگر اقدامات اساسی مقابله با فرونشست است.

وی به پایش و نظارت مستمر بر وضعیت فرونشست اشاره و تصریح کرد: ایجاد سامانه‌های پیشرفته پایش برای بررسی وضعیت فرونشست در این مناطق، همچنین استفاده از فناوری‌های نقشه‌برداری ماهواره‌ای و ایجاد مراکز تحقیقاتی برای مطالعه دقیق‌تر این پدیده و همکاری نزدیک بین نهادهای دولتی، سازمان‌های غیر دولتی و مردم برای اجرای برنامه‌های حفاظتی و ترمیمی جهت مقابله با فرونشست و جلوگیری از گسترش آن ضروری است.

مرادی افزود: تاب‌آوری استان مرکزی در برابر بحران فرونشست نیازمند یک رویکرد جامع و یکپارچه است. در این رویکرد، هماهنگی با سیاست‌های آبی کشور و حفظ تعادل در منابع طبیعی، به‌ویژه منابع آبی، نقش حیاتی خواهد داشت.

به گزارش تسنیم، اگر اقدامات فوری و مؤثری برای مدیریت منابع آبی و کاهش برداشت‌های بی‌رویه انجام نشود، فرونشست زمین می‌تواند خسارات جبران‌ناپذیری به زیرساخت‌های استان مرکزی وارد کند.

انتهای پیام/711/

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->