به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، یکی از مطالب مهم در مباحث مهدویت این است که انسان منتظر باید ببیند چه وظایفی به عهده اوست، یعنی عملا انسان منتظر باید ماموریتها و وظایفی که به عهده اش هست را روز به روز مرور کند و ارزیابی کند که چقدر توانسته یک انسان اثرگذار باشد.
در امر فرج امام زمان همه ما باید به گونهای باشیم و وظایف خود را بدانیم و عمل کنیم که وقتی زمان ظهور حضرت شد به حضرت بگوییم امام زمان بیش از این توان برای انجام کار نداشتم، یعنی سنگ تمام بگذاریم برای امام زمان علیه السلام.
لذا این وظایف دانستن یک امر مسلمی است که همه باید بدانند و دومین مورد این است که این وظایف را اگر کسی بداند در تربیت خودش، زندگی، فرزندان و در جامعه اثر خود را نشان خواهد داد. یعنی عملا در مهندسی رفتار انسانهای منتظر نشان میدهد که این فرد چقدر نسبت به معارف امام زمان آشناست و چقدر به وظایف خودش عمل کرده است زیرا انسانها در عمل سنجیده میشوند که چگونه توانستند امام زمان و ولی خدا را یاری دهند.
وظایف انسانهای منتظر به چند بخش تقسیم میشود که بخش اول آن مربوط به معرفت به امام است و معرفت به امام یک امر واجب و لازم برای انسان منتظر است. خداوند در قرآن در این باره می فرمایند: اطیعو الله و اطیعو الرسول. اطیعو الله یعنی دستورات خدا را باید انجام بدهید و برخی از مواقع از دستوراتی که نهی شدیم باید ترک کنیم.
لذا در فضای امروزی قرآن می فرماید: یَوْمَ نَدْعُو كُلَّ أُنَاسٍ بِإِمَامِهِمْ، مردم روز قیامت با امام خودشان محشور میشوند پس امر بر ما واجب است که امام را بشناسیم و روز قیامت به امام دوران خودمان پاسخگو هستیم.
برخی موارد در قرآن نیست لذا باید این ها را هم اطاعت کنیم، رسول خدا بسیاری از موضوعات مهمی است که برای ما امن فرموده و یکی از موضوعات مهم بحث شناخت به امام هست معرفت به امام که پیامبر می فرمایند: مَنْ ماتَ وَ لَمْ یَعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ فَقَدْ مَاتَ مِیتَةً جَاهِلِیَّة، این شناخت به امام هم مدلهای مختلفی دارد این مدل از معرفت دانشی است که یعنی بر من واجب است دنبالش بروم و یک مدل رفتاری است. اما مدل دانشی یعنی من باید معلومات خودم را نسبت به حضرت ارتقا دهم و اطلاعات خودم را ارتقا دهم و بتوانم در مسیر شناخت به امام جدی بگیرم لذا در معرفت به امام باید مطالعه کنم و تحقیق کنم.
حالا من باید ببینم تا حالا چند مقاله برای امام زمان خوانده ام، چند مقاله برا حضرت نوشتم، چقدر من توانستم در مسیر شناخت به امام، دیگران را بشناسانم و شبهاتی که در این زمینه وجود دارد و سوالاتی که بچه ها دارند، نسبت به سوالاتی که در جامعه وجود مسلط هستم تا پاسخ دهم و آخرین کتابی که پیرامون امام زمان خواندم چه بوده است. باید خودم را ارزیایی کنم که آخرین مطلبی که پیرامون امام زمان در فضای مجازی دنبال کردم چه بوده و چند کانال پیرامون امام زمان که مباحث معرفتی به من بدهد دنبال می کنم. با چند متخصص مهدویت آشنا هستم و چند سایت مهدویت را رصد می کنم.
این موارد عملا اینا نشان دهنده این است که دانش و معرفت خودم و اطلاعات خودم را نسبت به حضرت باید رشد بدهم پس باید تحقیق کنم حتی در دعاها امام از ما انتظار دارد. پس من باید اطلاعات علمی خودم را رشد بدهم. پس این یک مدل معرفت به امام است و معرفت بعدی که وجود دارد معرفت رفتاری است، من اگر در دل خودم گناهانی داشته باشم با اعضا و جوارع خودم گناهانی انجام دهم با تصمیمات خودم گناهانی ایجاد بکنم با شرکت در مجالس لهولعب و گناه را در جامعه ترویج بدهم پس این طبیعی است که این رفتار من را امام زمان نمی پسندد.
من باید خودم را ارزیابی کنم که لقمه هایی که خوردم چقدر در مسیر حلال بوده و چقدر در تصمیمات خودم در اقتصاد خودم از ربا پرهیز می کنم، چقدر از عباداتم از ریا پرهیز می کنم و همه این موارد برمیگردد به مدل رفتاری انسان منتظر. این یک نوع وظیفه کلی است که همه ما باید دنبال کنیم، یعنی شناخت به امام هم در بعد دانشی و هم در بعد رفتاری. شناخت بعدی هم که وجود دارد شناخت حکومتی است، الان دوران غیبت ولی خداست، ما مدل حکومت امام زمان را چگونه دنبال می کنیم؟ خود امام زمان علیه السلام میفرمایند: در زمان غیبت و ام الحوادث الواقعه هر وقت این حادثه اتفاق افتاد به فقها و علما مراجعه کنید.
حالا باید خودم را ارزیایی کنم که چقدر با عالم و اندیشمند ارتباط دارم و چقدر دستورات خودم را از عالم دریافت میکنم و تا چه حد نائب امام زمان را مورد احترام قرار میدهم و اطاعت از نائب امام زمان را دارم. این مدل مدل ولی فقیه است یعنی باید تمرین اطاعت کنم نسبت به امام(ع).
لذا باید بستری را آماده کنم که یک حکومتی شبیه حکومت امام زمان علیه السلام نگاه کنم و باید آن نگاه تمدن سازی را در برنامههای خودم در زمان غیبت ببینم. نگاه تمدنی یعنی در فرهنگ ابتذال امروزی را که دوری از خداست و فضای فساد و تباهی را دنبال میکند من بتوانم یک انسان صالح باشم همانطور که قرآن میفرماید وَلَقَدۡ كَتَبۡنَا فِی ٱلزَّبُورِ مِنۢ بَعۡدِ ٱلذِّكۡرِ أَنَّ ٱلۡأَرۡضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ ٱلصَّـٰلِحُونَ، یعنی انسان صالح و صالح پرور باشم که سربازی تربیت کنم در جامعه ای که بتواند آن جامعه مدل حکومت امام زمان (ع) را تمرین کند.
در دوران قبل از ظهور حضرت باید زمینه را مهیا کنم برای امام زمان علیه السلام و همین نگاهی که امام(ره) داشت و انقلاب کرد و نهضتی ایجاد کرد. دنبال این هستیم که بتوانیم انشالله بستری را آماده کنیم برای فرج امام زمان علیه السلام، لذا این مدل نگاه میشود وظایف حکومتی یعنی باید نیرو تربیت کنم، پاکسازی و شبکه سازی کنم دولتمردان را نسبت به وظایفی که به جامعه امام زمان (ع) دارد بیشتر آشنا کنیم که این مورد میشود اولین وظیفهای که باید همه ما دنبال کنیم.
معرفت به امام، محبت و عشق به امام را باید در جامعه پررنگ کرد، ما تا عاشق امام نشویم تا تشنه به امام نشویم و به حالت اضطرار و توجه به امام نرسیم به سراغش نمیرویم. باید به جایی برسیم که امام همانگونه که سوره ی ملک آیه 30، امام میفرماید: ما اگر آب گوارا نداشته باشیم زندگی برای ما خیلی مختل میشود آب مایه حیات است، این آب و این نعمت بزرگ امام باقر علیه السلام می فرماید؛ امام زمانتان است. من عاشق امام دلداده و شیفته امام وقتی که میگویم به ابی انت و امی و نفسی و مالی یعنی خودم ، پدرم، مادرم، فرزندم و مالم همه فدای تو، این مقام مقام عاشقی امام.
اگر انسان به این مقام عاشقی برسد دیگر حاضر نیست این امام در زندان غیبت قرار بگیرد و تلاش میکند از زندان غیبت امام را آزاد کند و تلاش میکند امام خودش را برای جامعه ای آماده کند که ظهور کند و با کمال افتخار می گوید من دلداده و عاشق تو هستم. وظیفه سوم یک انسان اثرگذار، اطاعت در دوران غیبت است. وظیفه من باید این باشد که روز به روز اطاعت خودم را از امام (ع) ارتقا دهم لذا در ویژگی یاران امام زمان علیه السلام تا معرفت و عشق ایجاد نشود اطاعت هم به وجود نمی آید.
اطاعت از امام زمان علیه السلام، در مسائل اطاعت از نائب امام باید ببینیم چقدر اطاعت میکنیم، در قوانین جامعه چقدر از قوانین جامعه اطاعت میکنیم، آیا قانون گریزم؟ یا اطاعت از قانون را سرلوحه کار قرار میدهم. چقدر از دستورات الهی اطاعت میکنم و چقدر به انجام واجبات مقید هستم و ترک محرمات میکنم.
محور چهارم از وظایف انسان منتظر بعد از معرفت، محبت و اطاعت، فعالیت و حمایت است. چون انتظار فرج یک عمل است نه حالت، یعنی من ننشینم یک گوشه و فقط ذکر و دعا و مناجات داشته باشم ، بله ذکر و دعا و مناجات خیلی خوب است اما همه کار نیست پس من باید تلاش کنم اگه منتظر و چشم به راه هستم منتظر مهمان بزرگی هستم که میخواهد از عدل و داد جهان را پر از معنویت کند پس باید در جامعه امروزی حمایت خودم را نشان بدهم و در آن مسیر حرکت کنم.
انسان منتظر باید سنگ تمام بگذارد، حمایت و تلاش کند و شبانه روز نباید داشته باشه. اگر یک روز هم به دوران غیبت اضافه شد برای خودش سوال ایجاد شود که چرا غیبت اتفاق افتاده من باید چه کاری می کردم که نکردم؟ لذا این چهار محور مهم به عنوان وظیفه ی انسان منتظر است.
انتهای پیام/