رئیسجمهور آمریکا با امضای فرمان خروج این کشور از سازمان بهداشت جهانی، در واقع تلاشها برای مقابله با تهدیدهای بهداشتی را در سطح جهان هدف قرار داده است.
ترامپ در نخستین دوره ریاستجمهوری خود خروج آمریکا را از این سازمان آغاز کرده بود، اما جو بایدن این تصمیم را در دوره ریاستجمهوری خود لغو کرد.
کارشناسان نگران هستند که این اقدام بتواند دستاوردهای چندین دهه در مبارزه با بیماریهای عفونی مانند ایدز، مالاریا و سل را به عقب برگرداند؛ آنها هشدار دادهاند که خروج آمریکا از سازمان بهداشت جهانی میتواند سیستم دفاعی جهان را در برابر شیوعهای خطرناک جدید که میتوانند باعث ایجاد همهگیری شوند، تضعیف کند.
براساس گزارشها، ترامپ در نخستین حضور در کاخ سفید در دوره دوم ریاستجمهوری خود، فرمان اجرایی را امضا کرد که جزئیات چگونگی آغاز روند خروج را توضیح میداد.
فرمان ترامپ خواستار توقف انتقال بودجه دولتی آمریکا به این سازمان در آینده، فراخوانی کارکنان فدرال و پیمانکارانی است که با سازمان بهداشت جهانی کار میکنند. این فرمان همچنین از مقامها میخواهد که شرکای معتبر و شفاف آمریکایی و بینالمللی را برای انجام فعالیتهای لازم که قبلا این سازمان انجام داده بود، شناسایی کنند.
این نخستینباری نیست که ترامپ سعی میکند روابط خود را با سازمان بهداشت جهانی، که آژانس بهداشت تخصصی سازمان ملل است، قطع کند.
دولت ترامپ در جولای ۲۰۲۰ (تیر/مرداد ۱۳۹۹)، چند ماه پس از اینکه سازمان بهداشت جهانی کرونا را یک بیماری همهگیر اعلام کرد، بهطور رسمی به دبیرکل سازمان ملل اطلاع داد که آمریکا قصد دارد از WHO خارج شود و کمک مالی به آن را به حالت تعلیق درآورد.
تام فریدن، رئیس و مدیرعامل گروه حمایتی Resolve to Save Lives، گفت که اقدام ترامپ ایمنی آمریکاییها و جهان را کاهش میدهد.
آیا ترامپ واقعا میتواند آمریکا را از سازمان بهداشت جهانی خارج کند؟
بله، تا زمانی که او تایید کنگره را دریافت کند و آمریکا به تعهدهای مالی خود در قبال سازمان بهداشت جهانی برای سال مالی جاری عمل کند.
آمریکا از طریق یک قطعنامه مشترک در سال ۱۹۴۸ که در هر ۲ مجلس کنگره تصویب شد، به سازمان بهداشت جهانی پیوست که متعاقبا مورد حمایت همه دولتها قرار گرفت. این قطعنامه از آمریکا میخواهد که در صورت تصمیم به خروج از سازمان بهداشت جهانی، یک دوره اخطار یک ساله ارائه دهد.
اقدام ترامپ برای سازمان بهداشت جهانی چه معنایی دارد؟
فرمان اجرایی ترامپ سازمان بهداشت جهانی را در موقعیت مالی دشواری قرار خواهد داد. آمریکا در طول تاریخ یکی از بزرگترین اهداکنندگان مالی سازمان بهداشت جهانی بوده است.
سازمان بهداشت جهانی به کشورهای فقیرتر کمک فنی میکند، به توزیع واکسنها، تجهیزات و درمانهای کمیاب کمک میکند و دستورالعملهایی را برای صدها وضعیت بهداشتی، ازجمله سلامت روان و سرطان تعیین میکند.
از دست دادن بودجه اهدایی آمریکا میتواند بسیاری از ابتکارهای بهداشت جهانی، ازجمله تلاش برای ریشهکن کردن فلج اطفال، برنامههای بهداشت مادر و کودک، و تحقیقات برای شناسایی تهدیدهای ویروسی جدید را با مشکل مواجه کند.
همچنین دانشمندان آمریکایی دسترسی سریع به پایگاههای اطلاعاتی ژنتیکی حیاتی را که سازمان بهداشت جهانی آنها اداره میکند، از دست خواهند داد؛ این موضوع میتواند تلاشها برای تولید واکسن و دارو را متوقف کند.
سایر کشورها چگونه پاسخ خواهند داد؟
زمانی که ترامپ برای نخستینبار از سازمان بهداشت جهانی خارج شد، آلمان بودجه خود را افزایش داد تا برای مدت کوتاهی به بزرگترین کمککننده این سازمان تبدیل شود. با این حال، مشخص نیست که آلمان یا دیگر سران اروپایی اینبار اشتهای مشابهی برای پر کردن این شکافهای مالی داشته باشند.
- بیشتر بخوانید:
- امضای ترامپ زیر فرمانهای اجرایی ضدمهاجرتی
- آتش سیاستهای ضدمهاجرتی ترامپ در اردوگاه مهاجران مکزیک
پیت بیکر، معاون برنامه سیاست سلامت جهانی در مرکز توسعه جهانی مستقر در آمریکا، در بیانیهای گفت: اگر سایر کشورهای عضو یا خیرین گام بردارند و بودجه انعطافپذیرتری ارائه دهند (حتی اگر کمتر از آنچه آمریکا ارائه میکند)، این میتواند به سازمان بهداشت جهانی کمک کند تا در انجام وظایف خود چابکتر و متمرکز شود.
سازمان بهداشت جهانی و غزه
سازمان بهداشت جهانی یکی از سازمانهای بینالمللی بوده که طی جنگ بیش از ۱۵ ماهه غزه بارها شرایط وخیم بهداشتی در این باریکه را برجسته کرده بود.
این سازمان پیش از این از اقدامهای رژیم صهیونیستی علیه مراکز درمانی در غزه انتقاد کرده بود.
ریچارد پیپرکورن، نماینده سازمان بهداشت جهانی در اراضی اشغالی فلسطین نیز چند بار درباره وضعیت بهداشتی و بیمارستانهای غزه ابراز نگرانی کرده و خواستار پایان حملههای رژیم صهیونیستی شده بود.
این سازمان بینالمللی در شهریور ۱۴۰۳ با همکاری برخی نهادهای دیگر کارزار واکسناسیون کودکان غزه را علیه ویروس فلج اطفال راهاندازی کرده بود.
انتهای پیام/