موضعگیری دونالد ترامپ در قبال جنگ اوکراین و بهویژه رایزنی اخیر وی با ولادیمیر پوتین این تردید را ایجاد کرده که اوکراین طرف برابری در مذاکرات صلح نخواهد بود.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، فاش کرد که گفتوگویی «طولانی و بسیار سازنده» با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه داشته است که طی آن هر دو توافق کردند که مذاکرات فوری را برای پایان دادن به جنگ اوکراین آغاز کنند.
رئیسجمهور آمریکا، با انتشار پیامی در رسانه اجتماعی خود (تروثسوشال) نوشت: ما هر دو توافق کردیم که میخواهیم کشتار را در جنگ اوکراین متوقف کنیم، پوتین حتی از شعار بسیار قوی مبارزه انتخاباتی من یعنی «عقل سلیم» استفاده کرد، ما بهشدت به آن اعتقاد داریم.
در همین حال سخنگوی کاخ کرملین تأیید کرد که این تماس حدود ۹۰ دقیقه به طول انجامید و به گفته منابع روسیه، هر دو طرف در این مورد توافق کردند.
ترامپ با بیان اینکه یک تیم مذاکره کننده سطح بالای آمریکا مسئولیت گفتوگوها را بر عهده خواهد گرفت، عنوان کرد: از مارکو روبیو، وزیر خارجه، جان رتکلیف، مدیر سیا، مایکل والتز، مشاور امنیت ملی و استیو ویتکاف، سفیر و فرستاده ویژه، درخواست کردهام تا مذاکرات را مدیریت کنند که بهشدت احساس میکنم موفق خواهند بود.
ترامپ با تغییر بزرگی در سیاست ۳ ساله واشنگتن در قبال کییف، گفت که با پوتین تلفنی صحبت کرد و آنها توافق کردند که مذاکرات را آغاز کنند.
وضعیت مبهم اوکراین در روند صلح احتمالی
ترامپ در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: من فکر میکنم پوتین خواهان صلح است، زلنسکی خواهان صلح است و من صلح میخواهم.
وی تاکید کرد که بعدا با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین صحبت کرده است، اما در مورد اینکه آیا اوکراین مشارکتی برابر در مذاکرات آمریکا با روسیه برای پایان دادن به جنگ خواهد داشت یا خیر، متعهد نیست.
رئیسجمهور آمریکا در پاسخ به این پرسش که مشخصا اوکراین عضوی برابر در یک روند صلح بالقوه است، گفت: پرسش جالبی است، من فکر میکنم آنها باید صلح کنند.
به گزارش الجزیره، گفتوگوی ترامپ با پوتین همچنین ممکن است نشاندهنده این موضوع باشد که واشنگتن و مسکو میتوانند برای پایان دادن به جنگ اوکراین از طریق دور زدن کییف تلاش کنند.
این تحولی با موضع دولت سابق آمریکا که مصرانه تاکید کرده بود کییف در هر تصمیمی که گرفته میشود مشارکت کامل خواهد داشت، بسیار متفاوت است.
زلنسکی در سخنرانی شبانه خود گفت که ترامپ او را از گفتوگوی خود با پوتین مطلع کرده است.
رئیسجمهور اوکراین سپس در شبکههای اجتماعی نوشت: ما معتقدیم که قدرت آمریکا همراه با اوکراین و همه شرکای ما برای سوق دادن روسیه به صلح کافی است.
ازسوی دیگر مارک روته، دبیرکل ناتو، گفت که اوکراین باید در مذاکرات صلح شرکت کند و هر توافق نهایی باید پایدار باشد.
عضویت اوکراین در ناتو غیر واقعی است
پیش از این، در یک ضربه دیگر به کییف، پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، در مقر ناتو در بروکسل گفت که جاهطلبی اوکراین برای پیوستن به ناتو غیرواقعی است.
هگست تصریح کرد: ما مانند شما یک اوکراین مستقل و مرفه میخواهیم، اما باید با درک این موضوع شروع کنیم که بازگشت به مرزهای اوکراین پیش از ۲۰۱۴ یک هدف غیر واقعی است؛ تعقیب این هدف توهمی تنها باعث طولانی شدن جنگ و ایجاد رنج بیشتر میشود.
وزیر دفاع آمریکا یادآور شد که هرگونه صلح پایدار باید شامل «ضمانتهای امنیتی قوی برای اطمینان از عدم شروع مجدد جنگ» باشد، اما نیروهای آمریکایی بهعنوان بخشی از چنین تضمینی در اوکراین مستقر نمیشوند.
ترامپ نیز درباره عضویت اوکراین در ناتو گفت: شخصا فکر نمیکنم که این امر عملی باشد.
در همین حال بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان، گفت: مایه تاسف است که دولت ترامپ پیش از آغاز مذاکرات صلح درباره اوکراین، امتیازهایی را به روسیه داده است.
انتهای پیام/