گفتوگو|
کارشناس مسائل غرب آسیا، میگوید: طرح رئیسجمهور آمریکا برای کوچاندن اجباری آوارگان غزه به جهات مختلف عملی نیست و با مخالفت گستردهای در میان کشورها مواجه شده است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، با پیشنهاد انتقال بیش از یک میلیون نفر از آوارگان غزه به اردن و مصر، طرحی ادعایی برای «صلح در خاورمیانه» ترسیم کرده است.
وی بهتازگی در جمع خبرنگاران، گفت: شما در مورد ۱.۵ میلیون نفر صحبت میکنید و ما فقط همه چیز را پاکسازی میکنیم.
این طرح ترامپ درباره غزه واکنشهای بسیاری را به همراه داشته است؛ منتقدان آن را پاکسازی توصیف میکنند، اما ترامپ آن را بهعنوان یک «اقدام معمول دولت جدید» عنوان میکند.
مخالفت گسترده با طرح رژیم صهیونیستی برای آوارگان غزه
کشورهای عربی این طرح ترامپ را برای اسکان مجدد فلسطینیان و انتقال آنها به مصر و اردن رد کردند.
دیپلماتها و مقامهای ارشد مصر، اردن، عربستان، امارات، قطر، تشکیلات خودگردان فلسطین و اتحادیه عرب پس از نشستی در قاهره بیانیهای مشترک منتشر کردند و مخالفت خود را با هرگونه پیشنهاد برای کوچاندن فلسطینیها از غزه یا کرانه باختری اعلام کردند.
این بیانیه میگوید: ما بر رد هرگونه تلاش برای به خطر انداختن حقوق مسلم فلسطینیان، چه از طریق فعالیتهای شهرکسازی، تخلیه، الحاق زمین و یا از طریق تخلیه زمین از صاحبان آن به هر شکل و تحت هر شرایط و توجیهی، تاکید میکنیم.
کشورهای عربی همچنین هشدار دادند که اخراج اجباری فلسطینیها میتواند ثبات را در منطقه تهدید کند و بهطور بالقوه هرگونه امکان برای «صلح و همزیستی میان مردم» را از بین ببرد.
عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، نیز ایده ترامپ را رد کرده و میگوید: پاسخ به این بحران راهحل دو دولتی خواهد بود، نه اینکه مردم فلسطین را از سرزمینشان حذف کنیم.
با این حال، ترامپ بهتازگی در یک تماس تلفنی با السیسی درباره امکان انتقال فلسطینیان از غزه به مصر در دوره بازسازی غزه صحبت کرد.
قاهره این تماس را تایید کرد و یادآور شد که السیسی از ترامپ دعوت کرده است تا در اسرع وقت به مصر سفر کند؛ ترامپ نیز السیسی را به واشنگتن دعوت کرد.
در همین رابطه جعفر قنادباشی، کارشناس مسائل منطقه غرب آسیا در گفتوگو با میزان به بررسی ابعاد طرح ادعایی رئیسجمهور آمریکا پرداخت.
پیشنهاد ترامپ درباره آوارگان غزه عملی نیست
قنادباشی با اشاره به اینکه پیشنهاد ترامپ برای جابهجایی اجباری آوارگان غزه از جهات مختلف عملی نیست، گفت: یکی از این جهات، مخالفت مصر و اردن با پیشنهاد رئیسجمهور آمریکا است.
وی با بیان اینکه دولتهای این کشورها با مردم غزه همکاری نداشتهاند و در برابر جنایتهای رژیم صهیونیستی سکوت کردند، عنوان کرد: هرگونه ورود احتمالی آوارگان غزه میتواند آنها را در معرض اتهام قرار دهد و بنابراین این کشورها با ورود آوارگان فلسطینی مخالفت کردند.
کارشناس مسائل منطقه با اشاره به اینکه طرح ترامپ و ورود آوارگان غزه به مصر و اردن به نفع خود آمریکاییها هم نیست، یادآور شد: آمریکاییها به دنبال این هستند که متحدان خود را در منطقه حفظ کنند و اکنون بر سر دوراهی هستند.
- بیشتر بخوانید:
- طرح ترامپ برای غزه و کوچاندن اجباری فلسطینیان
- پشتپرده طرح ادعایی ترامپ برای آینده غزه
وی ادامه داد: اجرای این فرمان ترامپ به معنای در خطر قرار دادن مهرههای آمریکا در منطقه است.
قنادباشی با تاکید بر اینکه این مخالفت با طرح پیشنهادی ترامپ بسیار مهم است، بیان کرد: این کشورها عملا ناگزیر هستند که در برابر تصمیم و پیشنهاد ترامپ بایستند و این امر میتواند انواع واکنشها را داشته باشد.
مخالفتهای مردمی عامل موضعگیری دولتها در برابر طرح ترامپ
کارشناس مسائل منطقه با اشاره به مخالفت گسترده با طرح ترامپ در سطح منطقه و فراتر از آن، اظهار کرد: مخالفت گسترده کشورها با تصمیم اخیر ترامپ به تاثیر از مخالفت مردمی در این کشورهاست؛ مردم کشورهای مختلف خواستار آن هستند که دولتهای آنها به رژیم صهیونیستی اعمال فشار کنند تا تجاوزهای خود را به مردم غزه پایان دهد و طرحهای کوچاندن مردم غزه را به مناطق دیگر متوقف کند.
وی افزود: از آنجایی که مردم کشورها چنین درخواستی را مطرح میکنند، بنابراین دولتهای آنها نیز این خواسته را دارند.
رای دولتها به تشکیل کشور فلسطین
وی دلیل دیگر مخالفت کشورها را با طرح ترامپ، به رای آنها به تشکیل کشور فلسطین مرتبط دانست و گفت: این کشورها در سازمان ملل به تشکیل کشور فلسطین رای دادهاند؛ در اردیبهشت ماه گذشته ۱۴۳ کشور در مجمع عمومی سازمان ملل به تشکیل کشور فلسطین رای داده و از آن حمایت کردند.
قنادباشی، ادامه داد: براساس قانون، این کشورها باید به آن چیزی که تعهد دادند، امضا کردند و یا رای دادهاند، عمل کنند و این امر مستلزم نپذیرفتن آوارگی اجباری ساکنان غزه است چرا که با جابجایی این آوارگان دولتی تشکیل نخواهد شد.
پایداری ملت فلسطین در برابر هرگونه طرح کوچ اجباری
کارشناس مسائل بینالملل در ادامه به موضع فلسطینیان در برابر طرح دونالد ترامپ پرداخت و یادآور شد: بهترین درسی که ملت فلسطین به ترامپ دادند در همین ۱۵ ماه گذشته بود؛ در این مدت مردم غزه بیشترین فشار نظامی را تحمل کردند برای اینکه همین کوچاندن اجباری اتفاق نیفتد.
وی تاکید کرد: طبیعتا مردمی که برای جلوگیری از جابهجایی و کوچ اجباری خون دادهاند، با گفتن ترامپ موضع خود را تغییر نخواهند داد؛ مردم غزه تصریح کردهاند که حاضر هستند خون و جان خود را فدا کنند، اما سرزمین خود را رها نکنند.
کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه ترامپ باید از این موضوع درس میگرفت، تصریح کرد: عجیب است که ترامپ متوجه نیست که صهیونیستها با بیشترین سلاح و جنایت نتوانستند این هدف را عملی کنند و طبیعتا پیشنهاد ترامپ عملی نخواهد شد، چرا که مردم غزه نشان دادند مقاومترین مردم در حفظ سرزمین و وطن خود هستند.
پیشنهاد ترامپ؛ خارج از قوانین و مقررات بینالمللی
قنادباشی درخواست ترامپ را درباره آوارگان غزه، خارج از قوانین و اصول بینالمللی توصیف کرد و گفت: ترامپ در هر مسئلهای در جهان به نوعی مرزشکنی کرده و نوعی مخالف با موازین بینالمللی را مطرح کرده است؛ کسی این پیشنهاد ترامپ را جدی نگرفته و بنابراین این پیشنهاد تاثیری نخواهد داشت.
انتهای پیام/