خروج آشفته از افغانستان، چشمانداز مبهم جنگ اوکراین و جنگ غزه مهمترین شاخصههای شکست دولت بایدن در زمینه سیاست خارجی به شمار میروند.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، که روزهای پایانی دوره ریاستجمهوری خود را سپری میکند، بهتازگی در یک سخنرانی به سیاست خارجی دولت خود پرداخت و از «دستاوردها» در این زمینه سخن گفت.
بایدن مدعی شد که نظارت او بر سیاست خارجی، آمریکا را امنتر و از نظر اقتصادی قویتر کرده است.
رئیسجمهور آمریکا گفت که کار دولت خود را برای گسترش ناتو و گردهم آوردن متحدان برای ارائه کمک نظامی به اوکراین بهمنظور مبارزه با روسیه متمرکز کرده است.
به گزارش گاردین، روی کاغذ، تعداد کمی از رؤسایجمهور آمریکا میتوانند به حسن نیت سیاست خارجی جو بایدن ببالند.
با پایان دوره بایدن، منتقدان گفتهاند که رئیسجمهور آمریکا میراث دیپلماسی محتاطانه و ضعیفی را از خود به جای خواهد گذاشت، زیرا حتی متحدان واشنگتن نیز پذیرفتهاند که دولت آمریکا همچنان بهدنبال موفقیت در سیاست خارجی است.
اما این واقعیتها بایدن را از اعلام پیروزی در روزهای پایانی خود بازنداشت؛ بایدن در آخرین سخنرانی سیاست خارجی خود که روز دوشنبه گذشته در وزارت خارجه آمریکا ایراد شد، ادعا کرد: به لطف دولت ما، آمریکا در حال برنده شدن در رقابت جهانی است؛ در مقایسه با ۴ سال پیش، آمریکا قویتر، اتحادهای ما قویتر و دشمنان و رقبای ما ضعیفتر هستند.
اگر این شیوه برنده شدن است، بسیاری از آمریکاییها ممکن است تصور کنند باخت چگونه به نظر میرسد؟
دولت بایدن بیشتر وقت و سرمایه سیاسی خود را در خارج از این کشور صرف کرده است تا بتواند مجموعهای از جنگها و بحرانهای خارجی را مهار کند که در آنها به نظر میرسد در تحمیل اراده خود ناتوان بوده است.
شکست سیاستهای بایدن در قبال اوکراین
بایدن یکی از حامیان سرسخت اوکراین بوده و اولین رئیسجمهوری بود که به منطقه درگیری رفت که در آن نیروهای آمریکایی حضور نداشتند.
وی بیش از ۱۸۳ میلیارد دلار کمک نظامی از زمان آغاز جنگ اوکراین به این کشور ارائه کرده است و نقش کلیدی در جذب ناتو برای دفاع جمعی بیشتر داشت.
با این حال، نبرد شدید در خط مقدم اوکراین بدون هیچ برنامه روشنی برای توافق صلح ادامه دارد و واشنگتن در مورد زمان و چگونگی مذاکرات با کییف به شعارهای پوچ ادامه میدهد.
جنگ اوکراین همچنان ادامه دارد و کییف با احتیاط منتظر دولت ترامپ است که خواستار صلح با روسیه در سریعترین زمان ممکن شده است.
بایدن با این ادعا که ترامپ را با «دست قوی» رها کرده است، گفت: اوکراین هنوز یک کشور آزاد و مستقل با پتانسیل آیندهای روشن است و ما پایه و اساس دولت بعدی را گذاشتیم تا آنها بتوانند از آینده روشن مردم اوکراین محافظت کنند.
- بیشتر بخوانید:
- چالشهای سیاست خارجی آمریکا در ۲۰۲۵
- تشدید ناامنی در جهان؛ میراث سیاست خارجی دولت بایدن
بنبست در اراضی اشغالی
در اراضی اشغالی، آمریکا درگیر آخرین مذاکرات برای نجات یک توافق آتشبس است که شرایط کلی آن برای اولین بار ۶ ماه پیش پیشنهاد شد.
اما تلاشهای دیپلماتیک در این زمینه عمدتا به دلیل اقدام رژیم صهیونیستی در گسترش جنگ به لبنان و ادامه جنگ در غزه، متوقف شد.
علاوه بر این، حمایت تزلزلناپذیر آمریکا از رژیم صهیونیستی در مواجهه با دهها هزار شهید فلسطینی، باعث اعتراضهای ضدجنگ در دانشگاههای سراسر آمریکا شد.
کارشناسان میگویند که جنگ در اوکراین، خروج آمریکا از افغانستان و جنگ غزه بر میراث سیاست خارجی بایدن مسلط خواهند شد.
خروج آشفته از افغانستان؛ شکست اولیه برای بایدن
آشکارترین شکست سیاست خارجی دولت بایدن، خروج آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱ بود.
با تکمیل خروج آمریکا از افغانستان در سال ۲۰۲۱، بایدن به وعده انتخاباتی خود برای پایان دادن به طولانیترین جنگ آمریکا عمل کرد.
اما این جنگ ۲۰ ساله به شیوهای متفاوت به پایان رسید؛ دولت افغانستان تحت حمایت آمریکا سقوط کرد، انفجاری وحشتناک ۱۳ نظامی آمریکایی و ۱۷۰ نفر دیگر را به کام مرگ کشاند.
ناکامی در افغانستان تنها ۸ ماه پس از ریاستجمهوری بایدن یک شکست بزرگ بود که او در تلاش برای بهبودی آن بود.
مخالفان جمهوریخواه بایدن، از جمله ترامپ، آن را بهعنوان یک لحظه مشخص در یک ریاستجمهوری شکستخورده معرفی کردند.
انتهای پیام/