به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، احتکار، افزایش خودسرانه قیمت، کمبود در بازار واژهها و جملاتی است که این روزها با نام سیبزمینی در بازار همدان عجین شده و که از تبعات اصلی تعرفه 70 درصدی و موضوعات صادرات این محصول در سال گذشته نشات میگیرد.
موضوعی که بارها در یک سال گذشته مورد تذکر فعالان حوزه کشاورزی، انجمن سیبزمینیکاران همدان در جلسات اقتصادی قرار گرفته بود، اما متاسفانه به آن توجهی نشد و این عدم توجه کار را امروز به آنجا کشانده که قیمت سیبزمینی با نوسانی 42 هزار تومانی از 22 هزار تومان تا 60 هزار تومان در حال عرضه برای مصرف کننده همدانی به فروش میرسد.
گرانی این محصول در روزهای گذشته دوباره هرج و مرج را درباره سیب زمینی در بازار رقم زده و واکنشهای زیادی را به دنبال داشته از همین رو در گشتهای بازرسی و نظارتی در استان همدان شدت یافته که خروجی آن در نهایت کشف انبارهای احتکار سیبزمینی توسط تعزیرات حکومتی در همدان شده است.
با این وجود آنچه مرضیه یونسی، مدیرکل تعزیرات حکومتی همدان اعلام رسانهای کرده است برای جلوگیری از تورم قیمت و حمایت از مصرف کنندگان مقرر شده با سردخانهها و انبارهای سیب زمینی 20 تا 30 درصد از موجودی سیب زمینی خود را تا 48 ساعت آینده روانه بازار داخل استان و سایر بازارها در کشور کنند.
نشنیده گرفتن تذکرات و هشدارهای کشاورزان، بلای جان بازار سیبزمینی
رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران و فعال این حوزه در همدان، گفت: مسئولان نمیتوانند توپ گرانی را به زمین کشاورزان یا عدم تولید محصول اندازند، چرا که بارها این اتفاق را تذکر دادیم، اما متاسفانه نشنیده گرفتن تذکرات و هشدارها بلای جان بازار سیبزمینی شد.
خسرو طالبی رحیق در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، اظهار داشت: بارها در جلسات مختلف متذکر حادث شدن این مشکل شدیم و اعضای حاضر در جلسات را هم شاهد گرفتیم بدانید هم در این دنیا هم در آن دنیا که اگر توجهی نسبت به چالشهای پیش روی تولید سیب زمینی و ذخیره سازی این محصول صورت نگیرد بهزودی و کمتر از یک سال آینده با گرانی سیب زمینی مواجه خواهیم بود، اما متاسفانه گوش شنوایی نداشتیم.
وی با بیان اینکه 50 درصد صادرات محصول سیب زمینی کشور در همدان تولید میشود، عنوان کرد: سالانه بیش از 950 هزار تن سیبزمینی در استان همدان تولید میشود که اگر 50 درصد آن ذخیرهسازی شده بود امروز با مشکل گرانی قیمت در این محصول مواجه نبودیم.
این فعال کشاورزی استان همدان در حوزه سیب زمینی همچنین تاکید کرد: ما در سالهای گذشته گاهی با افزایش ذخیره و تولید مازاد سیبزمینی مواجه بودیم، اما امسال به دلیل برخی بیتدبیریها متاسفانه این اتفاق گرانی را شاهد هستیم، اگر چه این روند طولانی نخواهد بود و بهزودی قیمت سیب زمینی با رسیدن کشت استانهای کرمان شکسته خواهد شد.
انجمن سیب زمینی نمیتواند در تنظیم بازار مداخله کند
رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران و فعال حوزه سیبزمینی در استان همدان در ادامه با تاکید بر اینکه انجمن سیب زمینی نمیتواند در تنظیم بازار مداخله کند، بیان کرد: انجمن سیب زمینی تشکلی نیست که بتواند کار اقتصادی انجام دهد که اگر بود با حداقل چند اعضای انجمن در بازار قیمت مناسب سیب زمینی آن را خریداری میکردیم و در زمان گرانی برای تنظیم بازار وارد چرخه عرضه میکردیم، اما نه اساسنامه این اجازه را به ما میدهد و نه قانون، بنابراین بیچون و چرا ذخیرهسازی میتوانند از این التهاب قیمتی در بازار سیب زمینی جلوگیری کند.
طالبی رحیق با بیان اینکه صدور حواله 40 هزار تنی صادرات سیب زمینی در یک سال گذشته از عوامل مهم گرانی و کمبود این محصول در همدان است نیز افزود: هر بار از ذخیرهسازی برای جلوگیری از گرانی و تنظیم بازار صحبت کردیم مسئولان امر و متولیان بازار سیب زمینی ما را به تمسخر گرفتند و حال میبینیم که نتیجه این بیاعتنایی چه بر سر بازار آورده است.
وی در پایان تاکید کرد: علیرغم چالشهای موجود از تمامی فعالان، بنکداران، تولیدکنندگان و انبارداران سیب زمینی در استان همدان تقاضا داریم به منظور رفاه حال مردم و تامین نیاز این محصول در سطح استان هر میزان ذخیره دارند را روانه بازار کنند تا قیمت بالارفته شکسته و معقول شود.
در صورت تداوم بیتوجهی به کشاورزان سال آینده واردکننده سیب زمینی خواهیم شد
رئیس کمیسیون کشاورزی استانداری همدان، نیز در ارتباط با شرایط موجود عنوان کرد: در صورت تداوم بیتوجهی به کشاورزان سیب زمینی سال آینده واردکننده این محصول خواهیم شد که ممکن است واردات این محصول با بیماریهای خاکی مردم را مواجه کند.
بهزاد بابایی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم، عنوان کرد: در کنار مشکل صادرات بیش از اندازه محصول سیب زمینی که باعث افزایش قیمت موجود شده سرمازدگی این محصول در استانهای جنوبی کشور از جمله کرمان نیز مزید بر علت شده است.
وی افزود: مرحله دوم برداشت سیبزمینی در جیرفت و بهمرور زمان در دزفول، گرگان و بخشی از مناطق کرمان انجام میشود و با آغاز برداشت سیبزمینی در چندین استان، نرخ این محصول روند کاهشی پیدا میکند، اما باید علاج مشکل سیب زمینی و قیمت آن را با نظرات کارشناسی در دستور کار استان قرار داد.
با وجود آنچه عنوان شد رئیس جهاد کشاورزی اعلام کرده که ذخایر کافی از سیب زمینی در استان وجود دارد و اینکه دهها کامیون سیب زمینی که در انبارها دپو شده بودند، روانه بازار خواهد شد.
رضا بهراملو همچنین وعده داده است که بهزودی 400 هزار تن از موجودی سیب زمینی انبارهای استان روزانه روانه بازار میشود.
به گزارش تسنیم، باوجود اینکه سیب زمینی محصولی استراتژیک در بخش کشاورزی استان همدان به شمار میرود، اما در بازههای مختلف چالش و مشکلاتی گریبانگیر تولید و عرضه آن در سطح استان میشود، موضوعاتی که پیشبینی آن دور از ذهن نیست و بارها توسط فعالان این حوزه در جلسات مختلف هشدار داده میشود، اما کمتر توجهی به آن میشود.
برهمین اساس انتظار میرود متولیان امر به ویژه جهاد کشاورزی که متولی اصلی تامین محصولات کشاورزی به ویژه سیبزمینی در استان همدان محسوب میشود با ایجاد گروههای مشورتی از کهنهکاران و کشاورزان صاحب تجربه در حوزه کشت و برداشت سیبزمینی به دنبال اتخاذ تصمیماتی باشد که التهاب، کمبود، گرانی و احتکار را از بازار این محصولات دور کند.
انتهای پیام/