به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، علیرضا مولازاده در مراسم افتتاح طرح «وفاق مهر» بانک قرضالحسنه مهر ایران که با حضور مدیرعامل کشوری بانک، معاون اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان و جمعی از مسئولین و علمای شیعه و اهل سنت برگزار شد، اظهار داشت: این طرح که امروز افتتاح میشود مخصوص اهل سنت در کشور است و در استان ما 13 شعبه داریم که مشغول خدمت هستند.
مدیریت شعب بانک قرضالحسنه مهر ایران در استان سیستان و بلوچستان، افزود: بزرگترین افتخار ما در استان این است که امسال بالغ بر 60 در صد رشد نقدینگی داشتیم که این به همت مشتریان بوده و امیدواریم این همراهی ادامه داشته باشد تا بتوانیم این مسیر قرضالحسنه را به جایگاه واقعی خود برسانیم. تسهیلاتی که بانک پرداخت میکند به صورت کاملاً آنلاین و غیرحضوری پرداخت میشود.
در ادامه حجتالاسلام هادی رمضانی ضمن تبریک سالروز بعثت پیامبر اسلام(ص) گفت: یکی از فلسفههای وجودی بعثت نبی مکرم اسلام(ص) هدایت بشر از این دنیای مادی به معنویت و سوق دادن به سوی خداوند تبارک و تعالی است و حاکمیت اخلاق در زندگی فردی و اجتماعی انسانها است که فرمود من مبعوث شدم برای اینکه مکارم اخلاق را در بین مردم کامل کنم.
امام جمعه موقت زاهدان، گفت: ما در فقه اسلامی که بر گرفته از قرآن و سنت است یکی از مجموعه مسائلی که در باب معاملات با آن روبهرو هستیم مسئله قرض بوده و در مقابل آن مسئله ربا است.
وی افزود: ما در کتاب وسائل الشیعه که یکی از مهمترین کتب ماست و همه فقها از آن برای استنباط احکام شرعی استفاده میکنند در باب قرض حدود 132 روایت پیرامون اهمیت برکات و شرایط آن داریم و در مقابل آن حدود 300 روایت در مورد مزمت ربا احکام و شرایط آن داریم تا آنجایی که در مباحث دینی ربا مبارزه و جنگ با خدا معرفی شده است.
رمضانی، گفت: قرض در قرآن معنای اعم دارد یعنی فرق دارد با قرض در مسائل فقهی ما و در فقه وقتی میگوییم قرض یکی از مصادیق قرض در قرآن است، اما قرض در قرآن به معنای هر کاری که برای خدا باشد. اما قرض در فقه همین قرضی است که اصطلاحاً همه ما از آن میفهمیم، یعنی پولی از کسی بگیریم و بعد از مدتی به آن پس دهیم.
وی افزود: قرضی که ما برای خدا میدهیم معنای اعم دارد چه اعمال عبادی ما چه همان قرضی که ما امروز به نام مثلاً بانک قرضالحسنه مهر ایران که دور هم جمع شدیم و میخواهیم از یکی از طرحها که «وفاق مهر» نام دارد و بومیسازی شده است متناسب با این استان و احکام فقهی فریقین این استان یکی از مصادیقش همین است، همین قرض وقتی قرض داده میشود یک خیری یک سودی در نزد خدا است.
امام جمعه موقت زاهدان، افزود: چه قرض دادن توسط اشخاص انجام شود که خیلی هم تاکید شده است و در آیات و روایات و چه نهاد و سازمانی این کار را به عهده بگیرد در آن بر خلاف ربا خیر کثیر خواهد؛ ربا ظاهرش این است که یک سودی درونش هست، اما از نگاه دین این پول هیچ برکتی ندارد و قطعاً و بدون شک در آن دنیا عقاب دارد و چه بسا که در همین دنیا نیز گرفتار شدید دنیوی بشویم که از آن خیری ما نبینیم.
وی ادامه داد: در عین حال ربا که بسیار هم مذمت شده است اثرات منفی در جامعه دارد یکی از آن اثرات این است که عواطف انسانی را تضعیف میکند، به خلاف قرض که عواطف انسانی را مضاعف میکند؛ ربا فاصله طبقاتی در جامعه ایجاد میکند، اما قرض این فاصله طبقاتی را ایجاد نمیکند، ربا باعث یک آشفتگی اقتصادی در جامعه میشود یک رقابت ناسالم اقتصادی در جامعه به وجود میآورد، برخلاف قرض که این حالت را ندارد و کمک کار جامعه میشود کمک کار تولید کنندهگان میشود و چه بسا خیلی از تولیدکنندگان و کسانی که بهخاطر قرضهای ربوی دچار ورشکستگی شدند.
وی عنوان کرد: انشاءالله یک معرفتی نسبت به مسائل فقهی خودمان داشته باشیم که در این باره امام کاظم(ع) میفرمایند «تَفقَّهُوا فی دِینِ اللّه، فإنَّ الفِقهَ مِفتاحُ البَصیرَةِ» فقه دیدنتان را یاد بگیرید، چرا که این آموختن فقه به شما بصیرت میدهد آگاهی میدهد و کلید آگاهی است این کلید آگاهی همان است که ما حلال و حرام را مخلوط نکنیم، چون مخلوط کردن حلال و حرام کارمان و کاسبی ما را به جای اینکه پر رونق کند، کساد میکند.
مولوی کرد، مدرس دارالعلوم مکی زاهدان نیز در این مراسم ضمن تبریک مبعث رسول اکرم(ص)، گفت: جای تبریک دارد بابت همایش «وفاق مهر» که در موقعیت بسیار مناسبی چنین تدبیری انجام شده و همان طور که حجتالاسلام رمضانی بیان کردند در آموزههای اسلامی ما تعریف قرض و تعریف ربا یا تعاون در کار نیک و تعاون در کار بد به صورت واضح و مشخص و برای همه مذاهب موضوعی است که هیچ نوع اختلافی وجود ندارد، موضوع ربا موضوعی است که در میان مذاهب اسلامی به ویژه بین مذهب تشیع و تسنن براساس نسوس صریح قرآنی هیچ اختلاف نظری در آن وجود ندارد، بحث ربا یا بحث قرض در بر اساس آیات روشن و واضح تعریف شده است.
این عالم اهل سنت، افزود: سالها است واژهای با نام محرومیت بر پیکره استان سیستان و بلوچستان چسبیده شده است و نتیجه آن متاسفانه مستحضر هستید در شهر زاهدان و در استان بهگونهای دارد پیش میرود که آسیبهای اجتماعی، اعتیاد، قتل و ناامنیهایی که اتفاق میافتد با کمال تأسف باید گفت نتیجه مسائل اقتصادی و معیشتی مردم است.
کرد، گفت: سیاسیون مسئولین و اندیشمندان اسلامی شعارشان این است و واقعیت هم همین است که توسعه هر استان و هر منطقهای در گرو امنیت آن منطقه است، اما عکسش هم مهمتر از این است امنیت هر استان در گرو توسعه آن استان است حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم میفرمایند «كَادَ اَلْفَقْرُ أَنْ یَكُونَ كُفْراً» اگر در منطقهای در شهری در استانی اتفاقی میافتد اگر سرقتی انجام میگیرد میتوان گفت که بسیاری از آنها در نتیجه مشکلات اقتصادی است.
وی افزود: زندگانی حضرت علی(ع) را خلفا و ائمه و بزرگواران را وقتی بررسی میکنیم اگر آنها شبانه در کوچه و خیابانهای شهر مکه و مدینه درها را میزدند و میپرسیدند چه مشکلی دارید فلسفهاش این بود که میدانستند روزی باید پاسخگو باشند و آن چیزی که در استان عنوان شده که مردم به خاطر مسائل شرعی و مسائل فقهی نمیتوانند از وامهای بانکی استفاده بکنند این درست نیست جامعه علمای اهل سنت در سطح کشور آمادگی ارائه راهکارهای شرعی داشتهاند و دارند و حال که شما بزرگواران به میدان آمدهاید تبریک عرض میکنم نه اینکه کار نشده کارهای خوبی انجام شده اما کار زمانی زیباست که آن به صورت شرعی و بر اساس آموزههای اسلامی و اعتقادات تشیع و تسنن که در بحث ربا و قرض هیچ اختلاف نظری بین تشیع و تسنن وجود ندارد.
این عالم اهل سنت خاطرنشان کرد: اگر امروز کارخانهای در نقطه صفر مرزی در استان سیستان و بلوچستان میبود مردم آن منطقه به سمت سرقت نمیرفتند، مردم آن منطقه گرفتار اعتیاد نمیشدند، اما فقر انسان را به اعتیاد میکشاند به تن فروشی میکشاند به فحشا و به فساد میکشاند و به قتلهای ناخواسته میکشاند، متاسفانه که دستهای پرمهر مسئولین استان میتواند منجی این مسائل باشد و در جهت نجات از آسیبهای اجتماعی حرکت کند
کرد، گفت: آن چیزی که متاسفانه امروز در همهی بانکها وجود دارد این است که یک نفر اگر برای 5 میلیون تومان یا 10 میلیون تومان یا 20 میلیون تومان میرود باید مدتها منتظر باشد تا این وام به تصویب برسد و متاسفانه اولین سوالی که با آن روبهرو میشود این است که شما میانگین حساب ندارید، کسی که برای 10 میلیون تومان یا حتی 50 میلیون تومان میآید، اگر میانگین حساب داشت آن فرد برای 10 میلیون تومان به بانک مراجعه نمیکرد و حتی بعد از آن که بعد از مدتها آن وام به تصویب میرسد، مشکل وثیقه و ضمانت دارد و ضامن کارمند میخواهد، کارمندها ضامن نمیشوند و اصلاً کارمند کم هست برای ضامن شدن در استان و حتی موردی که به مسائل شرعی مربوط است بحث خسارتهای تاخیر است، بحث کارمزدهای غیرشرعی بحثهای خسارتهای دیرکردی که جایگاه شرعیاش را از دست میدهد که برای آنها راهکارهای شرعی هم وجود دارد و برخی از بانکها بعد از اینکه این راهکارها ارائه شده به مرحله اجرا وقتی میرسد، اجرا نمیشود.
وی افزود: امیدواریم که بانک مهر با این طرح وفاق این وفاق به نتیجه خوبی برسد و زحمتی و ثواب بزرگی برای دستاندرکاران و مسئولین شود و دعای خیر محرومین استان پشت سر شما باشد.
داوود شهرکی، معاون اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان نیز در خصوص وضعیت استان در حوزه بانکی، اظهار داشت: سال 1400، حدود 65 درصد منابع استان در استان مصرف میشد منابع بانکی ما یعنی چه؟ یعنی اگر مردم 100 واحد سپردهگذاری میکردند 65 درصد آن منجر به پرداخت تسهیلات در خود استان میشد و مازاد آن در استانهایی که از این منابع استفاده میکردند صرف سرمایهگذاری میشد، اگر ما حرف از عقب ماندگی میزنیم ما استان محروم نیستیم ما استان کم توجه هستیم کمتر توجه شده به ظرفیتهای ما و کشور آسیب دیده شده است.
وی افزود: کشور از باب عدم توجه آسیب دیده ما منابع خودمان را در استان هزینه نمیکردیم، هزینهای که سپردههای مردم امتیاز سپردههای استان ما چیست که اشاره کردهاند منابع ارزانی هست که در استان ما تحت اختیار بانکها است، چون خیلی از مردم تمایل به سپرده همراه با سود را ندارند و سپرده قرضالحسنه ایشان هم آن چیزی که ما میگوییم وام قرضالحسنه سپردههایشان هم عمدتاً قرضالحسنه است، یعنی هزینههای بانکی هم در استان ما کمتر از استانهای دیگر است، ولی با همین اوصاف در همین استان هم مصرف نمیشد، امروز ما 87 درصد منابع ما در خود استان مصرف میشود، این تکلیفی است که ما به سیستم بانکی داشتیم اگر 10 درصدی هم کمتر است به خاطر تضمینی است که سپرده بانکی نزد بانک مرکزی قرار گرفته است.
معاون اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: در سفر رئیس جمهور ما این مصوبه را داریم که 20 همت بین بانکهای استان برای پرداخت تسهیلات از منابع داخلی در اختیار خودشان در مجموعه بانک در کشور به استان اختصاص داده شد چه فرصتی برای سرمایهگذاری است که انشالله از این فرصت مجموعههای سرمایهگذاری برای سرمایهگذاری در استان استفاده بکنند تو سود تسهیلاتشان هم کمتر است.
شهرکی گفت: سیستم بانکی ما باید همراه شود با آنچه که با احکام اسلامی ما بخواند و میتوانند هم از منفعت پردههای مردم به خوبی استفاده بکنند هم به نحوی تسهیلات بدهند که کمک بشود به سرمایهگذاری در استان ما انتظاراتی داریم بالاخره این حرکت بانک مهر اقتصاد یک حرکت خوب است که در قبال تسهیلات و سپرده مردم صورت گرفته است.
معاون اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان ادامه داد: ما انتظاراتی هم داریم که در کنار همه این اتفاقات مجموعههای بانکی باید به اشتغال جوانان استان کمک کنند من در یک جلسهای گفتم بانکهایی که در پرداخت تسهیلات اشتغال با جوانان استان همراهی نکنند مردم سپردههایشان را از آن بانکها خارج کنند که خیلی هم تاثیرگذار بود الان هم ما میگوییم توقع ما از بانکها این است که تکلیفی داشته باشند برای کمک به اشتغال جوانان واقعا همراهی بکنند اگر قرار است منابع ما صرف اشتغال نشود دیگر آن سپردههای مردم میتواند در جایی سرمایهگذاری شود که نفع برایشان داشته باشد نمیشود.
وی گفت: ما منابع را در یک بانک جمعآوری کنیم و بانک دیگری تسهیلات بدهد، این اتفاق در این بانک قرضالحسنه خوب افتاده، خوشبختانه هم سپردهها را خوب افزایش دادهاند هم در پرداخت تسهیلات انشالله در حوزه سرمایهگذاری و اشتغال خرد جوانان کمک کنند که در کنار وام قرضالحسنهای که باید صرف اشتغال شود هدف از تسهیلات ما هزینه جاری زندگی مردم نیست هدف این است که جوان ما در حوزه نیازهای خودش برای اشتغال سرمایهگذاری کند، انشالله این بخش تقویت شود و بتوانیم در حوزه اشتغال از منابع بانکی ارزان قیمت استفاده خوب را داشته باشیم و نرخ بیکاری خودمان را و اینکه استان جوانی هستیم.
شهرکی عنوان کرد: توصیه رهبری بر رشد جمعیت جوان است از طریق حمایت شغل و اشتغال است، بنابراین توقع ما و انتظار ما از مجموعه بانکی این است که مشارکت مجموعه بانکی را داشته باشند نه فقط در بانک قرضالحسنه انشاالله مجموعه بانکهای ما امر اشتغال و سرمایهگذاری به کمک مردم استان بیایند و اگر هم ما احساس کنیم که مجموعه بانکی همراهی خوبی ندارد قطعاً از مردم خواهیم خواست به ما کمک کنند در اینکه سرمایه خودشان را در بانکهایی سرمایهگذاری بکنند که با مردم و جوانان همراهی دارند.
معاون اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان، بیان کرد: نکته دیگری که ما توسعه داریم به فعالان اقتصادی در بانکهایی که همکاری دارند و کمک میکنند مردم سرمایههایشان را منتقل کنند به آن بانکها تا ما بتوانیم از ظرفیت بانکهای همراه و موفق بانکهایی که تسهیلات مناسبتر و ارزان قیمت در اختیار مردم قرار میدهند استفاده لازم را ببریم.
غلامرضا فتحعلی، مدیرعامل بانک قرضالحسنه مهر ایران نیز اظهار داشت: ما میخواهیم در اسفندماه اندیشکده قرضالحسنه را در بانک قرضالحسنه مهر افتتاح کنیم ما در این اندیشکده میخواهیم تمام تفکرات چه اسلام چه ادیان دیگر و خود اسلام از دیدگاه مذاهب مختلف را از نظراتشان استفاده کنیم، موارد فقهی و نظری که ریشه در فقه ما از صدر اسلام تا به امروز هست را دارد تا این مبانی نظری و فکری بشود یک سری کارکردهایی که بتوانیم در حوزه قرضالحسنه ایفای نقش کنیم و فارغ از خود بانک قرضالحسنه ما بتوانیم این سنت قرضالحسنه را ترویج دهیم و این شبهاتی که بین مردم هست را بتوانیم به حداقل برسانیم.
وی افزود: در خصوص دغدغههای معاون استاندار نکته که وجود دارد ما در بانک قرضالحسنه مهر ایران سعیمان بر این بوده که در تو حوزه تسهیلات تکلیفی نقش موثری داشته باشیم، ما در وام ازدواج و فرزندآوری تا همین امروز حدود 150 درصد ما پوشش بودجه داشتیم دوستان بانک مرکزی از ابتدای سال به ما گفتهاند 100 واحد مصرف کنید، ما الان 150 واحد مصرف کردهایم به هر حال بانکهای قرضالحسنه به ویژه بانک قرضالحسنه مهر ایران منابعشان مردمی است و عزیزانی که در این بانکها سرمایهگذاری میکنند به امید ریافت تسهیلات این کار را انجام میدهند، چون ما مزیت دیگری برای ارائه نداریم، ما هیچ سودی را بابت سپرده پرداخت نمیکنیم، ولی با توجه به اینکه اقتصاد ما اقتصاد پایه بانکی است باز در حوزه تسهیلات تکلیفی هم ورود میکنیم و اعتقاد داریم این جوانهایی که میخواهند ازدواج کنند و این نکاتی که در خصوص آسیبهای اجتماعی مطرح شد ما باید بتوانیم در بانک اندازه خودمان سهممان را برداریم.
مدیرعامل بانک مهر ایران گفت: ما در بحث وامهای اشتغالزایی باید مطمئن شویم وام به دست آن فردی میرسد که میخواهد کار اشتغال انجام دهد و استانداری باید یک فیلتری ببیند تا ما منابعی که به دوستان تخصیص میدهیم برسد به مسیری که واقعاً اشتغال باشد.
وی افزود: در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر ما تحت عنوان طرح حمایتی اگر عزیزی باشد که فعال اقتصادی باشد 100 واحد بیاورد ما هم 100 واحد در کنارشان میگذاریم و چون سقف تسهیلات ما 400 میلیون تومان برای هر نفر است فکر کنید یک کارخانهای هست که نیاز به برق دارد و از آن طرف هم ماه ناترازی برق داریم بیاید آن شرکتی که میخواهد انرژی برق را مصرف کند خودش هم تولید کند این وام 400 میلیونی را بدهیم به کارکنان آن شرکت تا بشوند سهامدار آن شرکتی که میخواهد ایجاد بشود تا ما بتوانیم بحث تولید برق را که نیاز هست ا از طریق پنلهای خورشیدی بتوانیم این بخشها را در این حوزه پوشش دهیم فتحعلی زاده گفت ا دو رویکرد را دنبال میکنیم یکی توسعه خطوط و خدمات بانکداری است ما تا به امروز در حوزه ارز نبودیم ولی انشاالله از سال آینده در ارز هم ورود میکنیم چون جنس خدمت است در توسعه خدمات ما تا به امروز فقط سراغ بانکداری اجتماعی میرفتیم برای عزیزانی که اقشار کم درآمد و آسیبپذیر بودند ولی میخواهیم انشاالله وارد کسب و کارها بشویم ما در برنامه داریم که با افتخار مشتریهایمان را به 40 میلیون نفر برسانیم یعنی 50 درصد جمعیت کشور و بتوانیم نقش فعالتری را در حوزه بانکداری ایجاد کنیم.
وی افزود: این بانک در سال 86 تاسیس شد در سال 87 مجوز از بانک مرکزی گرفت با 3 هدف ترویج فرهنگ قرضالحسنه کمک به اقشار کم درآمد و کسب و کارهای خورد.
فتحعلی خاطرنشان کرد: سرمایه بانک قرض الحسنه مهر ایران حدود 15 همت است ما جزو بانکهایی هستیم که وضعیتمان از لحاظ سرمایه مطلوب است که در تکانههای اقتصادی میتواند تاب آوری بانک را افزایش بدهد. سهامداران بانک مهر قرضالحسنه ایران بانکهای دولتی هستند در واقع فرزند مشروع بانکهای دولتی است که بیشترین سهم را بانکهای ملی ملت تجارت دارند ما حدود 513 شعبه در کل کشور داریم و حدود 3297 نفر از عزیزان در این مجموعه همکار ما هستند. از حیث مانده منابع ما در سیستم بانکی رتبه هشتم را داریم که میگوید در این جامعه تورمی بانک مهر ایران توانسته است نزدیک به 400 همت منابع جمع آوری کند؛ اما بهره نمیگیریم ما نرخ کارمزد میگیریم که شامل پول آب برق گاز حقوق پرسنل و امثال اینها میشود یک اتفاق خوبی که در بانک قرض الحسنه مهر ایران میافتد این است که نرخ کارمزد را دارد به سمت نرخ خدمت سوق میدهد که میگوییم این محصول خدمات ما هر کدامشان چه میزان هزینه برده است.
مدیرعامل بانک مهر ایران گفت: ما اولین و بزرگترین بانک قرضالحسنه ایران هستیم. ما در حال حاضر حدود 20 میلیون مشتری داریم یعنی یک چهارم جمعیت ایران که انشالله همانطور که گفتیم در سه سال آینده برنامه داریم برسانیم به 40 میلیون مشتری بالغ بر 4 میلیون تسهیلات در قالب قرض الحسنه ما تاکنون از اول امسال پرداخت کردهایم و متوسط آن حدود 75 میلیون تومان است که 44 درصد نسبت به وضعیت سال قبل ما رشد داشتیم.
وی افزود: مطالبات غیرجاری ماه زیر نرم جهانی قرار دارد حدود نیم درصد که ما با استفاده از هوش مصنوعی فراد را اعتبارسنجی میکنیم چه افرادی که ما از آنها را انجام میدهیم به صورت غیر حضوری است که فرد در منزل نشسته و در روز تعطیل درخواستهای خود را ثبت میکند برای رتبههای a باشد ما اصلاً ضامن نمیخواهیم سفته هم نمیخواهیم همان قرارداد لازم الاجرا کفایت میکند اگر رتبه فرد میباشد ما یک مقداری ملاحظه میکنیم. ما نزدیک به 7 همت منابعمان در استان است که رشد بسیار خوبی را داشتهایم که این بالاتر از رشدی است که خود بانک تجربه کرده ما در استان شاهد بودیم.
فتحعلی افزود: ما نزدیک به 80 درصد منابع استان را در استان مصرف کردهایم و آن اختلاف هم 10 درصد بابت سپرده نزد بانک مرکزی و 10 درصد بابت بکاپ نقدینگی در نظر گرفته شده است در واقع ما کل منابع استان را صرف خود استان کردهایم.
وی در رابطه با طرح «وفاق مهر» گفت: بانک قرضالحسنه مهر ایران با هدف توسعه فرهنگ قرآنی قرضالحسنه برطرف کردن دغدغههای شرعی اهل تسنن طرح وفاق مهر را ارائه کرده این طرح همزمان با مبعث رسول گرامی اسلام آغاز میشود و سقف پرداخت تسهیلات برای افراد حقیقی 400 میلیون تومان و برای افراد حقوقی تا 900 میلیون تومان در نظر گرفته شده با سود صفر درصد و دوره بازپرداخت 60 ماهه جامعه هدف آن هموطنان اهل سنت در استانهای سیستان و بلوچستان، گلستان، کردستان و شعب منتخب آذربایجان غربی و کرمانشاه است.
انتهای پیام/