به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، در روزهایی که سرمای هوا و آلودگی نفسگیر در البرز زندگی مردم را مختل کرده، تصمیمگیریهای عجولانه و بیبرنامه مسئولان، موجی از سردرگمی و نارضایتی را در جامعه به راه انداخته است. تعطیلی مدارس، دانشگاهها و کسبوکارها به بهانه برودت هوا، آلودگی شدید هوا و کاهش مصرف انرژی، در حالی انجام میشود که برنامهها و افتتاحیههای رسمی همچنان بدون وقفه برقرارند؛ گویی بحران فقط برای مردم است!
تصمیمگیریهای دقیقه نودی؛ سردرگمی در دل شب
یکی از مهمترین مشکلات مردم، اطلاعرسانی دیرهنگام تعطیلیهاست. بسیاری از اعلامها در ساعات پایانی شب یا حتی بامداد انجام میشود، زمانی که اکثر خانوادهها در خواب هستند و فرصتی برای تنظیم برنامههای روز بعد را ندارند. والدینی که صبح زود باید فرزندانشان را برای مدرسه آماده کنند، یا کارمندانی که باید برای رفتن به محل کار تصمیم بگیرند، ناگهان با خبر تعطیلی مواجه میشوند. این روند نه تنها آرامش روانی خانوادهها را بر هم میزند، بلکه نظم کاری و تحصیلی را به طور جدی مختل میکند.
قطع برق؛ ضربهای دیگر به کسبوکارها
در کنار تعطیلیهای گسترده، قطع مکرر برق نیز به مشکلی بزرگ برای کسبوکارها تبدیل شده است. گزارشها نشان میدهد که در برخی مناطق، برق سه روز در هفته و گاهی در هر بار تا سه ساعت هم قطع میشود که این موضوع به شدت بر عملکرد واحدهای تولیدی، صنعتی و حتی کسبوکارهای کوچک تأثیر گذاشته است. بسیاری از مشاغل خانگی و کسبوکارهای آنلاین نیز به دلیل این قطعیها دچار خسارتهای مالی شدهاند.
امروز آموزش مجازی هم تعطیل شد!
در شرایطی که تعطیلی مدارس و دانشگاهها اجتنابناپذیر به نظر میرسید، آموزش مجازی میتوانست به عنوان جایگزینی مناسب عمل کند اما در کمال تعجب، امروز این نوع آموزش نیز تعطیل شده که این موضوع به وضوح نشاندهنده فقدان برنامهریزی و ضعف زیرساختها در این حوزه است. تعطیلی آموزش مجازی نه تنها دانشآموزان و دانشجویان را از فرآیند یادگیری دور میکند، بلکه اختلالات بلندمدتی را در روند تحصیلی آنها به وجود میآورد.
ادارات تعطیل، کار مردم معطل!
یکی از پیامدهای مهم تعطیلیهای گسترده، تعطیلی ادارات دولتی است. زمانی که ادارات بسته میشوند، امور اداری و کارهای مردم نیز به تعویق میافتد. از تمدید مدارک و انجام امور حقوقی گرفته تا پیگیری برخی مسائل درمانی و بانکی، همه چیز به حالت تعلیق درمیآید.
یک شهروند معترض البرزی در این رابطه به خبرنگار تسنیم از کرج می گوید: وقتی هوا آلوده است یا گاز کم داریم، همه چیز را تعطیل میکنند. اما چطور میشود که همین هوا و شرایط برای جلسات و برنامههای آقایان مسئول مشکلی ندارد؟ اگر قرار است شرایط بحرانی باشد، پس چرا برنامههای آنها لغو نمیشود؟
وی در پاسخ به خبرنگار ما در خصوص چگونگی اطلاع از این موارد اذعان میکند: والا هر روز که اخبار را دنبال میکنیم می بینیم فلان پروژه در فلان شهرستان افتتاح شده است و مسئولین در فلان محل حضور دارند، پس مشخص میشود فقط مردم را به دردسر میاندازند و برنامههای خودشان روال عادی را طی میکند.
کاهش مصرف گاز یا افزایش مشکلات مردم؟
یکی از دلایل عمده تعطیلیها، کاهش مصرف گاز انرژی شده است. اما این سؤال مطرح میشود که چرا برنامهریزی بلندمدتی برای مدیریت مصرف صورت نمیگیرد؟ چرا مردم باید هزینه سوء مدیریتها را بپردازند؟ در حالی که مردم با سرما و خاموشی دست و پنجه نرم می کنند، نهادهای مسئول همچنان به برنامههای خود ادامه میدهند. این وضعیت به وضوح نشاندهنده بیتفاوتی به مشکلات مردم و نبود برنامهریزی اصولی در مواجهه با بحرانهاست.
یکی از والدینی که طی چند روز گذشته ساعت 6 صبح برای آماده کردن فرزندش از خواب بیدار و متوجه تعطیلیها شده بود، با لحنی تند و حالتی عصبانی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم از کرج بیان میکند: مگر غروب مشخص نمیشود که هوا سرد است؟ مگر مشخص نمیشود ناترازی وجود دارد؟ به یکباره در ساعات پایانی شب همه چیز تغییر میکند؟ همان ساعات اولیه شب اعلام کنند تا بتوانیم برنامهریزی کنیم.
به نظر میرسد برای جلوگیری از تشدید نارضایتیهای عمومی و مدیریت بهتر شرایط بحرانی، مسئولان باید به چند نکته اساسی توجه داشته باشند که توقف برنامههای غیرضروری مسئولان در شرایط بحرانی و تعویق برنامههای رسمی می تواند یکی از آنها باشد زیرا این موضوع اعتماد مردم را کاهش میدهد.
قطع آموزش مجازی در چنین شرایطی غیرقابل توجیه است و باید راهکارهایی برای استمرار آموزش ارائه شود. بهبود زیرساختهای انرژی و مدیریت هوشمند مصرف یکی دیگر از مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد. شاید لازم باشد بهجای قطع مکرر برق، به سراغ راهکارهای بلندمدت برویم و نتیجه مثبتی بگیریم زیرا این موضوع آموزش نسل آینده را تحت تاثیر قرار میدهد.
مسئولیتپذیری، حلقه گمشده مدیریت بحران
برنامهریزی در خصوص ارائه خدمات ادارات و سازمانها به صورت آنلاین و غیرحضوری نیز یکی دیگر از راهکارهای پیشنهادی است تا کار مردم بر زمین نماند. بنابراین این شرایط بحرانی نیازمند مدیریت هوشمندانه و برنامهریزی دقیق است. تعطیلیهای گسترده، قطع مکرر برق و تعطیلی آموزش مجازی، بدون ایجاد راهکارهای جایگزین، نشاندهنده بحران در مدیریت است.
در این میان، دوگانگی در اجرای تصمیمات، تعطیلی برای مردم و تداوم برنامههای مسئولان و سفرهای استانی موجب تشدید نارضایتیها و کاهش اعتماد عمومی شده است. مردم انتظار دارند مسئولان به مشکلات واقعی مردم رسیدگی کنند و با اتخاذ تصمیمات عادلانه، بار بحران را به طور مساوی بر دوش بکشند.
گفتنی است بحرانهای طبیعی اجتنابناپذیرند، اما بحران مدیریت، انتخابی است؛ سوالی که این روزها در اذهان عمومی ایجاد میشود این است که مسئولان ما در حال مدیریت بحران هستند یا درگیر بحران مدیریت شدهاند؟
گزارش: صدیقه صباغیان
انتهای پیام/