میراث غذایی ایران؛ سرآمد درتنوع، عقب‌مانده و مغفول دربرندینگ

۳ ساعت پیش ۱

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سفر به ایران همیشه برای گردشگران خارجی یک سورپرایز بزرگبه همراه دارد، چرا که تمدن کهن ایرانی هربار جلوه‌ای از اصالت خود را به رخ توریست‌هایی می‌کشد که شاید برای چندمین بار باشد که به ایران سفر می‌کنند، اما روایت‌های تازهاز سرزمین پارس در ابعاد مختلف گردشگری همچون تاریخ، هنر، فرهنگ و طبیعت همواره مسیر را برای کشف یک زیبایی جدید برایشان باز کرده، اما در این میان آنچه بیشتر به مذاقتوریست‌ها خوش آمده فرهنگ غذایی متنوع، خاص و رنگارنگ شهر‌های مختلف ایران است که حتی به مهمان‌نوازی در نگاه آن‌ها رنگ تازه‌ای بخشیده است.

تمدن 7 هزار سالهایران باعث شده تا تجربه آشپزی ما بیشتر از کشور‌های دیگر باشد، تجربه‌ای که به آفریقا رفته یا با فرهنگ غذای هند و اروپا تلفیق شده، رشت و کرمانشاه را به دلیلتنوع غذایی تبدیل به شهر‌های خلاق خوراک ایران کرده، اما هنوز یونسکو را متقاعد نکرده این میراث غذایی را به رسمیت بشناسد.
 
بخشی از تاریخ ایران در حال تاراج است

این در حالی استکه ژاپن فقط با یک غذا با عنوان «واشوکو» به یونسکو ثابت کرد که خوراک و پخت‌وپز ژاپنی به دلیل انطباق با محیط طبیعی قابلیت ثبت جهانی دارد و توانست به این بهانه غذای خود را به فهرست میراث فرهنگی جهان در یونسکو پیشنهاد دهد، اما شرایط در ایران به گونه‌ای پیش می‌رود که دلمه به نام آذربایجان ثبت می‌شود و یا ترکیه سال‌ها درتلاش است رب انار را به نام خود به ثبت برساند و اگر دست روی دست بگذاریم زمانی فرا می‌رسد که آسپانیایی‌ها زعفران را به نام خود می‌کنند یا آمریکایی‌ها صاحبپسته در جهان می‌شوند.

کاری که فرانسوی‌ها با کرپ آفریقایی‌ها کردند و امروز افتخار می‌کنند که این میراث غذایی برایآنهاست. بخشی از تاریخ این مملکت در حال تاراج است و ما برای معرفی درست میراث غذایی ایران نباید دست روی دست بگذاریم.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ,
 
لزوم تبادل و برندسازی در حوزه گردشگری خوراک

حسن فرطوسی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران معتقد است سوءاستفادهدر حوزه خوراک کمتر صورت می گیرد و آنچه بیشتر حفظ شده همین خوراک ایرانی است، چراکه امکان کپی کردن آن به دلیل تجربیات سینه به سینه و تبدیل شدن به یک میراثناملموس بسیار کم است.

وی در این باره به خبرنگار تسنیم گفت: نکته مهمی که باید به آن توجه کنیم این است که ما همیشه درصنعت ارائه (از بسته‌بندی تا برندینگ) مشکل داشتیم، از زعفران تا بقیه خوراک ها و همین موضوع مسیر ما را برای معرفی میراث غذایی ایران دشوارکرده است.

دبیرکل کمیسیونملی یونسکو تأکید کرد: نکته مهم در این مسیر که برای یونسکو هم ارزش و اهمیت زیادی دارد، تبادل و برندسازی است، به همین دلیل هم ما شهرهای خلاق خوراک را تشویق بهبرندسازی می کنیم و به آنها می گوییم هرچقدر خوراک را تبادل کنید برای یونسکو ارزشمندتر است.
 
عقب ماندگی تاریخی در حوزه گردشگری خوراک

این در حالی استکه سید مصطفی فاطمی، مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم به یک عقب‌ماندگی تاریخی در حوزه گردشگریبه ویژه گردشگری خوراک اشاره کرد و گفت: سال‌ها بود خوراک را به عنوان جاذبه نمی‌شناختیم  و این ضعف اول بود، حتی تجهیزات پذیرایی (جز سفره خانه‌ها) بر اساس تعریفی کهداشتند عمل نمی‌کردند.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ,

وی با بیان اینکه ما در ابتدای مسیر گردشگری خوراک هستیم، افزود: خوراک ایرانی یکی از سه مکتب پایه‌در مکاتب آشپزی جهان است و بسیاری از متخصصان معتقدند خوراک ایرانی بود که به سایر مناطق گسترش پیدا کرد و این هنر توسط ایرانیان منتشر شد.

فاطمی ادامه داد:متون کهنی در مورد جاده ابریشم و جاده ادویه داریم، در مصر باستان آثاری از ادویه در هزاره‌های پیش از میلاد داریم و در مکتوبات هرودوت به انتقال ادویه توسطبازرگانان ایرانی اشاره شده اما هیچ کار علمی صورت نگرفته، ما باید پیشینه تمدنی خوراک را تقویت کنیم، اینکه هر کدام از کجا آمده و اقیلم چه نقش مهمی در شکل گیریخوراک ها داشته است.

مدیرکل توسعه گردشگری داخلی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به تنوع اقلیمی ایران گفت: همین تنوع اقلیمی، تنوع خوراک را به همراه داشته، در برخی مناطق تنوع مواد اولیه و در برخی نقاط کمبود مواد اولیه خلاقیت سرآشپزان تاریخی را به اوج خودرسانده است، ما از پژوهشگاه میراث فرهنگی خواسته ایم تا این پیشینه‌ها را تدوین کنند، همچنین از مرکز فرهنگی ACD تقاضای همکاری داشته ایم.

کاراکتر‌های گردشگری خوراک یک جاذبه هستند
 
فاطمی در ادامه به «گاسترونومی» یا فرهنگ خوراک اشاره کرد و گفت: فرهنگ خوراک صرفاً پخت و پز نیستو تأمین مواد اولیه تا چگونگی خوردن غذا را شامل می شود، ایرانی‌ها برای خوردن غذا آداب داشتند، برخی غذا‌ها مثل آش به صورت جمعی و گروهی سرو می شده یا سکنجبین رادر سرداب می خوردند.

وی کاراکتر‌های حوزه گردشگری خوراک را بخش مهمی در معرفی میراث غذایی ایران دانست و تصریح کرد:کاراکتر‌های حوزه گردشگری خوراک امروز خودشان جاذبه هستند و ما برخی افراد را در دنیا داریم که به خاطر غذا خوردن کنار آنها سفر اتفاق می افتد، مثل فردی که نمک رابا آرنج روی غذا می ریزد یا کسی که بستنی را بازی می دهد و می چرخاند.

فاطمی ادامه داد: ما هم علی قمی قهوه چی را داریم که یک کاراکتر گردشگری خوراک است که با یک دست 50استکان چای را نگه می دارد، در نقاط دیگر کشور هم از این موارد زیاد داریم اما بهره گیری از آنها حدودی دارد و نباید لوث شود، به همین جهت نیاز به آموزش داریم.
 
در حوزه خوراک از تمام مردم جهان بالاتر هستیم

وی موضوع بعدی را طعم و مزه خوراک‌های ایرانی عنوان کرد و گفت: ممکن است خیلی ها با طعم و مزه غذایایرانی کنار نیایند، به همین جهت مهم است که ذائقه مردم جهان را بشناسیم و هتل 5 ستاره ما بداند برای مهمان چینی چه آیتم هایی در منوی صبحانه بگذارد و میز را باچه مزه هایی پر کند که  نزدیک به مزه چینی باشد.

مدیرکل توسعه گردشگری داخلی با تأکید بر اینکه ما به تبلیغات در حوزه گردشگری خوراک نیاز داریم،گفت: ما نتوانستیم برای نشر غذای خود کاری کنیم، اما فکر می کنم شتابی که امروز گردشگری خوراک گرفته خوب است اما نسبت به عقب ماندگی تاریخی که داریم باید زیادتلاش کنیم. ما در منوی کشورهای دیگر جایی نداریم در حالی که غذای سایر کشور‌ها در منوی ما دیده می‌شود.

وی در پایان تأکیدکرد: ما باید این عقب ماندگی را بپذیریم اما این نکته را فراموش نکنیم که قابلیت‌های ما آنقدر زیاد است که سرمان از همه بالاتر است اما سر به زیر راه می رویم، البتهموضوعات اقتصادی و بی توجهی به موضوع اقتصاد گردشگری همواره در دولت‌های مختلف بوده، ترکیه احساس نیاز کرده و الان در جایگاه خوبی قرار گرفته، قطر، امارات و سایرکشورهای حوزه خلیج فارس هم این احساس نیاز را کردند اما به دلیل بازار هدف گردشگری به سراغ ترکیه رفته اند.

انتهای پیام/

مشاهده این خبر در منبع اصلی
-->