دونالد ترامپ با اعمال تعرفههای تجاری علیه کالاهای چینی که با واکنش سریع پکن مواجه شد، در میان اهداف مختلف قصد دارد کسری تجاری با چین را کاهش دهد.
لحظاتی پس از اعمال تعرفههای ۱۰ درصدی دونالد ترامپ بر کالاهای چینی، پکن نیز اقدامهای تلافیجویانه را اتخاذ کرد.
وزارت دارایی چین تعرفههای ۱۰ تا ۱۵ درصدی را بر واردات طیفی از کالاهای آمریکایی اعمال کرد و تنظیمکننده ضدانحصار این کشور نیز تحقیقاتی را درباره گوگل اعلام کرد.
علاوه بر این چندین شرکت آمریکایی نیز به فهرست «نهادهای غیرقابل اعتماد» چین اضافه شدند که بهطور بالقوه توانایی آنها را برای انجام تجارت در این کشور محدود میکند.
واکنش چین کاملا در تضاد با واکنش سایر کشورهای آسیبدیده از جنگ تجاری ترامپ شامل مکزیک و کانادا است.
پس از آخرین مذاکرات با حضور جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا و کلودیا شینبائوم، رئیسجمهور مکزیک، ترامپ موافقت کرد که برنامههای اعمال تعرفه ۲۵ درصدی را بر هر دو کشور بهمدت یک ماه متوقف کند.
در ازای این مهلت، ترودو متعهد شد امنیت مرزی را تقویت کند، در حالی که شینبائوم پیشنهاد فرستادن ۱۰ هزار سرباز را به مرز با آمریکا ارائه کرد.
احتمال توافق میان چین و آمریکا
توافق با چین ممکن است هنوز روی میز باشد؛ انتظار میرود ترامپ در روزهای آینده با همتای چینی خود گفتوگو کند.
تعرفههای چین تا ۱۰ فوریه (۲۲ بهمن) اجرایی نمیشود. اما پکن بارها گفته است که پیش از این اقدامهای زیادی را برای رسیدگی به توجیه رسمی ترامپ درباره تعرفهها انجام داده است.
همچنین بهطور گسترده پذیرفته شده است که تعرفههای ترامپ هدف دیگری را نیز در نظر گرفته است؛ کسری تجاری بزرگ آمریکا با چین که در نوامبر ۲۰۲۴ به ۲۵ میلیارد دلار (۲۰ میلیارد پوند) رسید.
- بیشتر بخوانید:
- جنگ تعرفهها؛ تنش تجاری چین و آمریکا به کدام سو میرود؟
- ترامپ دستور اجرایی اعمال تعرفه تجاری را امضا کرد
ترامپ در یادداشتی که در اولین روز ریاستجمهوری خود منتشر کرد، وعده داد که «علل کسری تجاری سالانه بزرگ و مداوم آمریکا را بررسی کند».
آمادگی چین برای مقابله با جنگ تعرفهای ترامپ
سرعت چین در اقدام تلافیجویانه و اعمال تعرفه به کالاهای آمریکایی نشان میدهد که این کشور بهخوبی آماده شده است.
وانگ ون، رئیس موسسه مطالعات مالی چونگیانگ در دانشگاه پکن گفت: چین از آمریکا در جنگ تعرفهها نمیترسد و در ۷ سال گذشته میدانستیم که ترامپ بیشتر پیش خواهد رفت؛ چین معتقد است که این آخرین افزایش تعرفه نخواهد بود.
از زمانی که ترامپ آخرین بار در دوره اول ریاستجمهوری خود به جنگ تجاری با پکن دامن زد، سخنگوی وزارت خارجه چین گفت که این کشور آموخته است «جرأت جنگیدن برای دفاع از منافع اصلی خود را داشته باشد.»
به نظر میرسد تعرفههایی که چین در سال ۲۰۱۸ اعمال کرد برای ایجاد حداکثر آسیب سیاسی به ترامپ طراحی شده بود؛ پکن ۲۵ درصد مالیات بر محصولات کشاورزی آمریکا وضع کرد و باعث آسیب اقتصادی به کشاورزان در ایالتهای حامی جمهوریخواهان شد و به پایگاه ترامپ آسیب رساند.
گزینه دیگری که پکن برای توقف جنگ تجاری در اختیار دارد، مانند مکزیک و کانادا، دستیابی به یک توافق است؛ والاستریت ژورنال گزارش داد که چین در حال بررسی احیای توافق تجاری «فاز اول» امضا شده در سال ۲۰۲۰ است.
براساس این توافق، چین موافقت کرد که خرید برخی از کالاهای آمریکایی را دستکم به میزان ۲۰۰ میلیارد دلار در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ افزایش دهد.
انتهای پیام/